Ochrana detí pred nástrahami internetu nie je len blokovanie prístupu na webové stránky alebo zaheslovanie počítača. Je to komplexnosť, ktorú ľahko zvládnete, stačí niekoľko pravidiel a pokiaľ možno aj diskusiu na aktuálne témy.

Dieťa samé sa bude zaujímať o témy, na vás bude ich vysvetlenie a upozornenie na rôzne riziká. Častý omyl alebo zaužívaná teória je, že rodič musí zvládnuť techniku lepšie, ako dieťa. My si myslíme, že to nie je nutné, často ani možné. No ak viete nastaviť tablet či smartfón a aplikovať bezpečnostné opatrenia, bude to plus. Neraz sa stáva, že práve deti vám s nastavením pomôžu. A tu sa dostávame k férovému prístupu oboch strán.

Softvér na ochranu vašich detí

V skratke uvádzame schopnosti špecializovaného softvéru na ochranu vašich detí. Rovnaký softvér si nainštalujete aj vy, no vy si zvolíte, že toto je rodičovská verzia. Na detský tablet alebo smartfón nainštalujete aplikáciu a v nej zadáte, že zariadenie používa dieťa. Zároveň určíte vek, aby sa tomu prispôsobili nastavenia toho, čo smie a čo nie. Samozrejme, ďalšie úpravy sú na vás.

  • Sledovanie polohy
  • Definovanie aplikácií, ktoré sa dajú používať s obmedzením alebo bez neho
  • Možnosť zamknutia vybraných aplikácií počas vyučovania
  • Udelenie povolenia používať telefón alebo vybranú aplikáciu aj na diaľku
  • Automatické zoznamy stránok, ktoré sa nebudú zobrazovať pre nevhodnosť svojho obsahu deťom

Koniec vloženého článku

Informácie a vedomosti

Základom je istá forma kontroly a diskusie, no všetko závisí od veku dieťaťa. Iný prístup zvolíte k prváčikovi na 1. stupni ZŠ, iný k stredoškolákovi. V prvom prípade bude vstup do digitálneho sveta sprevádzať aj prvé používanie smartfónu. Tu je prirodzené, aby ste použili nejaké riešenie na obmedzenie používania. Napríklad blokovanie nevhodného obsahu, zákaz inštalácií ďalších aplikácií a hier. Sami mu pomôžete a nahráte do smartfónu hry, ktoré sa môže hrať. Bude na vás, ako bude s telefónom tráviť čas a najmä kedy. Využiť môžete funkciu priamo v smartfónoch, ktoré ponúkajú aktiváciu detských účtov. Tiež sa dá využiť ESET Parental Control. Softvér, ktorý vás upozorní na podozrivé aktivity dieťaťa v smartfóne alebo vám ho pomôže lokalizovať. Tak ako vy aj dieťa by malo byť informované o tom, že podozrivé aktivity uvidíte a že sa môžete hocikedy pozrieť na to, kde sa s telefónom nachádza.

Represívny prístup je potom zbytočný a deti skôr ocenia priamosť a otvorenosť vášho prístupu. Môžete ich potajme sledovať, výsledkom však môže byť narastajúca nedôvera. V tomto prípade je to na vás a je predpoklad, že musíte byť informačne zdatnejší. No, ak vám dieťa s nastavením pomôže, netreba sa tomu čudovať. Aj deti v predškolskom veku sa rýchlo naučia, ako preskočiť reklamy na YouTube.

Smartfóny s Androidom aj iOS umožnia zobraziť, koľko času s nimi trávite a to aké aplikácie boli použité. Tiež sa dá nastaviť aj obmedzenie času pre jednotlivé aplikácie. Opäť, buď využijete priamo možnosti systému alebo možnosti aplikácie ESET Parental Control (to však len na Androide).

Ak už dať dieťaťu takéto zariadenie, začať môžete s tabletom. Bude to zariadenie na doma, na ktorom sa môže zahrať. Platí to, čo pri smartfóne, čas by ste mali ako rodič obmedziť.

Technologické hračky a raketový vedec

Vo všeobecnosti sa v každej dobe rodičia nestíhajú čudovať, aké majú šikovné deti. Trávia veľa času s technológiami a niektorí rodičia si tento prístup mýlia s trávením času a niekam vedúcim trávením času. Sami si možno pamätáte na éru 8-bitových počítačov, programovateľných kalkulačiek s grafickým displejom. Pred 30 rokmi to boli novinky na našom trhu. Ak niekto takúto kalkulačku používal príliš, neznamenalo to záruku kariéry v NASA ani vedeckom inštitúte. Skôr to znamenalo postupnú degradáciu schopnosti počítať niečo z hlavy. Vyskúšajte si to pokojne na sebe, ako rýchlo dokážete prepočítať položky v nákupe. To, že máte v ruke smartfón asi nebude tak celkom znamenať vzostup vedomostí.

Podobne a omnoho rizikovejšie je to pri deťoch. Je teda vhodné zvoliť správne nástroje na rozvíjanie ich schopností. Kresliaci program, ktorý za ne spraví všetko, im nakoniec pokriví predstavu o tom, ako kreslenie vôbec funguje. Pastelky alebo fixky sú na rozvíjanie motoriky vhodnejšie ako nechať dieťa pol dňa ťukať na displej.

Navyše sa dnes prejavuje fenomén, ktorý zabíja kreativitu a odvahu do niečoho sa vôbec pustiť. Pozrite si, koľko obsahu je dnes dostupného na internete a v hrách. Graficky prepracované hry od profesionálov v mnohých vyvolajú dojem, že už je aj tak všetko vytvorené. Na čo teda tvoriť niečo nové, a to navyše s diskutabilným výsledkom. Práve na to, aby sa vaše deti pokúsili vytvoriť niečo nové.

Mohli by sme pokračovať ďalej a príkladov je nespočetné množstvo. To, že sa váš adolescent bude celý deň hrať hry, neznamená to, že sa naučí ich tvoriť a 3D grafika bude jeho druhá prirodzenosť.

Strach a internet

Používanie tabletov a smartfónov nie je len o hraní hier. Je o prezeraní webu, ale aj komunikácii so spolužiakmi. Deti si vytvoria skupinu na WhatsAppe alebo inom komunikačnom nástroji a cez túto sieť si posielajú správy.

Aj tu je vhodné na dieťa dohliadnuť. Dôležitá je otvorená komunikácia medzi dieťaťom a rodičom. Môže sa stať, že sa objaví agresor, ktorý bude v skupine jednotlivcom alebo iba jednému nadávať, zosmiešňovať ho, prípadne nejakým iným spôsobom na neho útočiť. Kyberšikana má rôzne podoby a len ťažko by ste sa jej snažili ubrániť vopred a predvídať každú eventualitu. Preto je dôležité, aby dieťa za vami prišlo hneď ako začne dostávať nepríjemné správy alebo sa stane terčom výsmechu.

Odlišnosť v správaní sa dá spoznať. Napríklad stratí ochotu sa hrať s tabletom alebo iným zariadením, možno sa utiahne do svojej izby a stratí chuť chodiť von. Takéto príznaky by ste, ako rodič, mali spoznať. A najlepšie bude, ak vám o nich dieťa povie samé.

Ich sociálna a veková skupina je jedna časť rovnice, cielené útoky cez vonkajšie vplyvy sú druhá. Typicky napríklad agresori sliediaci po internete a sociálnych sieťach zameriavajúci sa na neplnoleté osoby. Stanovte si doma pravidlá slušného správania a toho, čo je a čo už nemusí byť súkromné. Upozornite deti, aby sa nechválili na Facebooku, že odchádzate na dovolenku, aby sa nefotili v blízkosti svojho bydliska alebo tak, aby sa dala podľa fotky ľahko identifikovať poloha. Nech sa vás opýtajú, ak budú chcieť pridávať nejaký obsah na Facebook. A keďže Facebook sa dá používať až od 13. roku, vy ako rodič by ste mali byť správcom ich účtu. Medzi základné požiadavky toho, že ste správcom, je to, že vy máte heslo k účtu. Viac o bezpečnosti detí na internete sa dočítate aj na www.bezpecnenanete.sk

Diskusia a hry

V rámci spoločnej diskusie je treba upozorniť deti aj na to, že sa nedá všetkému veriť. Nie každý môže byť na internete tým, za koho sa vydáva. Podobne tak treba otvoriť tému, aby sa bavili s rovesníkmi a nie neznámymi ľuďmi. Určite by po nich nemal nikto vyžadovať akýmkoľvek spôsobom odhaľujúce fotografie. Či už útočník vyskúša milý a lichotivý spôsob alebo sa prikloní k vyhrážaniu a tomu podobným praktikám.

Na hrách či už na tablete alebo na TV obrazovke nie je nič zlé. Treba si na ne vyhradiť čas a pokojne sa hrajte spoločne. V digitálnej ére to však nemusia byť len digitálne hry, ideálne sú karty alebo doskové.

Čas pred obrazovkou

Vzhľadom na to, že vyučovanie bolo on-line a je možné, že do istej mierny on-line aj bude, aj toto je ďalší čas pred obrazovkou. Nie je to síce často nikam nevedúce „čučanie“ do obrazovky, no pozeranie do monitora alebo tabletu sa predĺži. Ideálne je teda deťom vymyslieť iný typ zábavy alebo zohľadniť povolený čas na hranie cez aplikácie ako Parental Control. ESET ale nie je jediná firma, ktorá má takúto aplikáciu. Vyskúšať môžete aj iné, napríklad riešenia Symantec alebo Kaspersky.

V čase keď existujú rodinné účty služieb, máte možnosť v nich nastaviť, aký typ diváka bude obsah sledovať. Samostatne je tak prispôsobenie napríklad pre Netflix a starosti si nemusíte robiť ani so službou YouTube. Nainštalujte deťom aplikáciu YouTube Kids for Android TV.

Zdroj titulného obrázku: Pixabay.com

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.