Pár stovák navyše pred Vianocami poteší každého. Nie všetky firmy však poskytujú svojim zamestnancom koncoročné odmeny. A keď aj, je rozdiel, koľko dostanú na účet manažéri a koľko radoví pracovníci. Úplne najhoršie sú na tom externí zamestnanci, na tých sa zabúda najčastejšie.
Zamestnanci firiem by tento rok mali mať vyššie koncoročné odmeny než vlani. Súvisí to s lepšími hospodárskymi výsledkami a celkovým oživením ekonomiky. Firmy plánujú vyplácať trináste platy, ako aj koncoročné odmeny. Kým v prvom prípade ide o nárokovateľnú položku, ktorá vyplýva z pracovnej alebo kolektívnej zmluvy, odmeny sa udeľujú na individuálnej báze, pričom spravidla dosahujú len určitý percentuálny podiel z platu. Koncoročné odmeny vypláca zhruba tretina firiem na Slovensku.
Odbory majú silné slovo
Pre porovnanie, v Spojených štátoch poskytuje ročné odmeny asi deväť z desiatich spoločností. Vo väčšine firiem trináste platy a koncoročné odmeny závisia od celkových výsledkov spoločnosti, výkonu zamestnancov, ale aj od pozície, ktorú zastávajú. Mnohí zamestnávatelia čoraz častejšie uprednostňujú namiesto vianočných odmien firemný večierok či zamestnanecké zľavy. Platí tiež, že ľudia v manažérskych pozíciách dostávajú koncoročné odmeny častejšie než bežní zamestnanci.
„V súvislosti s trinástym platom a koncoročnými odmenami sa v princípe bavíme o dvoch skupinách zamestnávateľov,“ tvrdí personalistka Andrea Pleschová. „Jednu tvoria veľké podniky prevažne výrobného charakteru, kde historicky fungujú veľmi silné odbory. V tomto segmente nie sú trináste platy postavené na systéme zásluhového, ale paušálneho odmeňovania. Druhú skupinu tvoria zamestnávatelia, kde odbory buď nepôsobia alebo nie sú dosť silné, takže od neadresných odmien prechádzajú k individuálnemu oceňovaniu.“
Cafeteria systém odmeňovania
„Otázka udeľovania koncoročných odmien a ich forma je vnútornou vecou každej firmy. Považujem za správne, ak je výška prémie podmienená výkonom zamestnanca a spoločnosti. Je to celosvetový trend, ktorý sa úspešne udomácňuje aj u nás. Je to však len jedna strana mince, druhou je ocenenie lojality zamestnanca a motivácia do budúcnosti. Aj na to by sa mal brať zreteľ,“ konštatuje Pavol Strapáč z personálnej agentúry Adecco Slovakia.
V poslednej dobe mnoho spoločností prechádza na tzv. cafeteria systém odmeňovania, v rámci ktorého majú na jednotlivé zamestnanecké pozície vyhradené finančné prostriedky, pričom o ich využití rozhodujú samotní pracovníci podľa svojich preferencií. Môžu si ich vybrať vo forme poukážok do kníhkupectva, divadelného predstavenia, masážneho salónu či vstupu do fitness centra. Je to preto, že najmä väčšie firmy nemajú šancu nastaviť odmeňovanie paušálnym spôsobom tak, aby boli všetci zamestnanci spokojní.
Na externistov sa zabúda
Ako je to s vianočnými odmenami pre externistov? Na tých mnoho firiem zvykne zabudnúť. „Naša spoločnosť priznáva odmeny aj dočasne prideleným zamestnancom, no vo veľkej miere to závisí na komunikácii a koordinácii s užívateľským zamestnávateľom, keďže rozhodnutia agentúr sú značne limitované nariadeniami zákonníka práce,“ vysvetľuje P. Strapáč. Podľa neho je dôležité, aby sa rezervy na ich odmeny vytvárali počas celého roka.
Finančné bonusy by sa mali rozdeľovať na základe merateľných výsledkov každého externistu, či už ide o mzdu navyše, priemer za celý rok alebo percentuálny pomer zo základnej mzdy. Aj externí zamestnanci totiž vytvárajú kompaktnosť firiem a tie by ich nemali prehliadať, pričom nemusí ísť vždy len o koncoročné odmeny. Niekedy stačí aj vianočná výzdoba priestorov firmy, ktorá utužuje kolektív, zlepšuje atmosféru a má vplyv na výkon a pocity externistov tak, aby sa vo firme cítili dobre.