Slúchadlá s cenou pod 10 EUR s povedzme menej tradičným in-ear dizajnom vyzerajú ako by zaspali dobu. Opak je však pravdou.

image_75786_35_v1

Dizajn a vyhotovenie

Vo väčšine prípadov prešli výrobcovia na in-ear slúchadlá s iným vyhotovením. Silikónové návleky sa priamo zasúvajú do zvukovodu a zároveň slúžia na rezonanciu prenášaného zvuku. Testovať teda slúchadlá, ktoré svojím konceptom pripomínajú 90-te roky, bolo sprevádzané nedôverou. Nemajú vymeniteľné náušníky a okolo samotného reproduktora je len tenké gumové lemovanie. Tvarovo sú mušle väčšie, no majú ploché zakončenie. Vďaka tomu sú ideálne pre tých, ktorí hľadajú slúchadlá na počúvanie po ležiačky na uchu. Nebudú vás tlačiť tak, ako oblé alebo kde je plocha na kontakt s vankúšom podstatne menšia.

Spočiatku sme mali problém zvyknúť si na to, že sa nedajú strčiť do ucha ešte viac. Bráni v tom jednak veľkosť reproduktora a potom aj kruhová konštrukcia mušle. Kábel je takisto mierne netradičný a obe žily na každý kanál sú holé. Kým dnes ich výrobcovia obalia do vizuálne jedného kábla, tu vidíte oba. Konektor je typu I, čo sa nám páči viac ako L-kový spôsob vyvedenia z kábla. Na to, aby sa mechanicky nenamáhal, použil výrobca zdvojené ukončenie. To je dostatočne pružné a v tejto „objímke“ je kábel ešte dostatočne voľný.

Hudobný prejav

Nebudeme sa hrať na to, že slúchadlá za necelých 10 EUR chcú konkurovať špičkovým modelom na trhu. Avšak, treba zdôrazniť, že danú cenu získate veľmi dobrý zvuk. Hoci sa to nezdá, takisto aj podanie basov. V niektorých prípadov sú výšky zastreté a stredy občas vydávali krikľavý až rezonujúci zvuk. Riešením bolo buď ich stiahnuť cez ekvalizér alebo znížiť hlasitosť.

Výhody

  • Cena
  • Vhodné aj pri ležaní na boku
  • Silné basy
  • Zreteľné prehrávanie v režime stereo

Nevýhody

  • Počas chôdze môžu niekomu vypadávať z uší
  • Prenikavé stredy

Technické parametre

Technické parametreAKG Y10
Typdrôtové
Veľkosť meniča [mm]10
Funkcia handsfreenie
Charakteristická citlivosť [dB/1 mW/1 cm]107
Impedancia [Ω]16
Frekvenčný rozsah [Hz]17 ÷ 20 000

Verdikt touchIT.sk

AKG Y10 sú lacné slúchadlá. Nehrajú sa na hudobného adepta roku. To však ani nebol výrobcov zámer. Podarilo sa ale skĺbiť dobrý zvuk do cenovo dostupných slúchadiel. Pri tejto cene si ich môžete kúpiť bez zdĺhavého rozmýšľania. Budete tak mať slúchadlá na doma alebo do kancelárie. Tiež sú vhodné pre tých, ktorým vysoká zvuková izolácia iných in-ear modelov prekáža.

Cena: 8,99 EUR

Zapožičal: www.akgaudio.sk

5.8 Cenový tip

AKG Y10 sú slúchadlá pre tých, ktorý hľadajú tradičné in-ear modely bez vkladania do zvukovodu. Zvuk má síce rezervy, na pri tejto cene mierne nepresnosti radi odpustíte.

  • Vlastné odhlučnenie 6
  • Odhlučnenie od okolia 4
  • Kvalita reprodukcie 5
  • Pomer cena / výkon 8
Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.