Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Autonómne autá sú hudbou budúcnosti. Je síce pravda, že už dnes sa využívajú na rôzne účely, no ich možnosti sú obmedzené – pohybujú sa napríklad po uzavretom priestore alebo po vopred určenej trase. Ďalší vývoj autonómie však prináša pre vodičov hmatateľné výsledky v podobe čoraz vyspelejších systémov aktívnej bezpečnosti. Pozrime sa, aké funkcie nájdeme v nových modeloch Toyota a Lexus.

Výskum v oblasti autonómnych vozidiel japonská spoločnosť realizuje v Toyota Research Institute (TRI) v USA. Susedí s tromi renomovanými univerzitami – Massachusettským technologickým inštitútom (MIT), Stanfordskou univerzitou a Michiganskou univerzitou – s ktorými výskumníci Toyoty úzko spolupracujú. Inštitút pracuje paralelne na dvoch systémoch – Guardian a Chauffeur. Prvý z nich zasahuje, keď sa dopravná situácia stane nebezpečnou, druhý je systémom plnej autonómie, ktorý vodičovi umožní počas jazdy dokonca čítať knihu.

Pripomeňme, že pred vznikom TRI už Lexus začal s vývojom automatizovaného diaľničného systému Lexus Teammate. Niektoré z výsledkov tohto výskumu možno nájsť v moderných automobiloch Toyota a Lexus. Pokročilý balík systémov aktívnej bezpečnosti Toyota Safety Sense generácie 2.5 je dostupný dokonca aj v modeloch segmentu B – Yaris a Yaris Cross. Toyota Safety Sense je súhrnný názov pre systémy, ktoré sa spoliehajú na rovnakú kameru a modul radarového snímača v hornej časti čelného skla.

Funkcie predchádzania kolíziám

Predkolízny bezpečnostný systém  (PCS) varuje pred rizikom kolízie s cyklistom, chodcom alebo autom vpredu. Automaticky zabrzdí, ak vodič nezareaguje. Najnovším vývojom tohto systému je Intersection Collision Avoidance System, ktorý rozpozná riziko kolízie s protiidúcimi vozidlami pri odbočovaní vľavo alebo náraz do chodca pri odbočovaní.

Na predchádzanie kolíziám pri manévroch slúži systém detekcie prekážok (ICS), vďaka ktorému sa vyhneme oškretiu – v kolóne, pri parkovaní, či o stĺpiky.

Adaptívny tempomat v automobiloch Toyota funguje v plnom rozsahu otáčok. Systém pomáha vodičovi udržiavať bezpečnú vzdialenosť od auta idúceho pred ním tým, že sa mu prispôsobuje rýchlosťou. Pri jazde v dopravnej zápche auto automaticky zastaví, keď zastane auto pred ním, pričom dodrží bezpečnú vzdialenosť. Pri rýchlostiach nad 70 km/h jednoduchým zapnutím indikátora vodičom vozidlo zrýchli. Ak však tempomat zaznamená pred nami iné vozidlo v pruhu, do ktorého sme sa chceli zaradiť, auto prestane zrýchľovať, aby príliš neskrátilo vzdialenosť k autu pred ním.

Inteligentný adaptívny tempomat má všetky funkcie adaptívneho tempomatu a  navyše spolupracuje aj so systémom rozpoznávania značiek (RSA). Keď auto ide rovnakou rýchlosťou nastavenou vodičom a systém RSA rozpozná rýchlostný limit, vodič môže ľahko upraviť rýchlosť limitu pomocou spínačov na volante. Prvoradou úlohou RSA je informovať vodiča o vybraných dopravných značkách vrátane rýchlostných obmedzení. Systém ich zobrazuje na obrazovke medzi budíkmi a prípadne na HUD displeji na čelnom skle.

Bezpečnú jazdu v noci mimo zastavaných oblastí zlepšuje automatické diaľkové svetlo (AHB). Pri jazde so zapnutými  tzv. diaľkovými svetlami systém automaticky prepne na stretávacie svetlá, keď zaznamená pred autom iné vozidlo (jazdiace v rovnakom smere alebo protiidúce), aby neoslňoval ostatných vodičov. Keď sa však cesta opäť uvoľní, systém automaticky obnoví diaľkové svetlá.

Pri vybočení z jazdného pruhu

Toyota Safety Sense zahŕňa aj systémy, ktoré pomáhajú vodičovi udržať auto v jazdnom pruhu. Systém varovania pred vybočením z jazdného pruhu (LDA) upozorní vodiča zvukovým a svetelným signálom, že auto prekročilo hranicu jazdného pruhu s vypnutou smerovkou. Systém rozpozná plné a prerušované čiary, ako aj neoznačený okraj vozovky na rovnej ceste. LDA má aj funkciu Return to Track (SC), ktorá mierne zasahuje do systému riadenia, aby sa auto vrátilo do správneho jazdného pruhu. Ďalšou funkciou LDA je výstraha, ak sa auto začne nerovnomerne pohybovať, čo môže znamenať, že vodič je príliš unavený na to, aby mohol pokračovať v jazde. Výstraha v takom prípade akusticky aj vizuálne upozorní vodiča a navrhne prerušenie jazdy.

Pokročilejším riešením ako LDA je asistent udržiavania v jazdnom pruhu (LTA), ktorý malými impulzmi v systéme riadenia obnovuje stopu v strede jazdného pruhu nielen na rovnej ceste, ale aj v miernych zákrutách (napr. diaľnica). LTA funguje pri diaľničných rýchlostiach až takmer po zastavenie.  Ak má systém problémy s detekciou značenia na ceste – keď je vyblednuté alebo pokryté dažďom, bude riadiť auto podľa dráhy auta idúceho vpredu na základe údajov z kamery a radaru.

Novinkou, ktorá debutovala v aktuálnom Yarise pred rokom a je dostupná aj pre Yaris Cross, je systém asistovaného riadenia v prípade rizika kolízie. Aktivuje sa, keď má vodič obísť auto alebo inú prekážku stojacu na kraji cesty. Úlohou systému je zabezpečiť, aby sa auto pri prejazde do protismerného pruhu opäť čo najlepšie zaradilo do vlastného pruhu.

K štandardnej výbave automobilov Toyota patrí aj núdzový systém eCall, ktorý automaticky prenáša informácie o nehode záchranným zložkám. Systém odošle informácie o nehode, keď je náraz taký silný, že sa aktivujú airbagy.

K nadštandardnej výbave modelov Yaris a Yaris Cross a mnohých ďalších modelov Toyoty patrí systém monitorovania mŕtveho uhla (BSM) a systém pre monitorovanie prevádzky za autom (RCTA) s automatickým brzdením. Prvý z nich vás upozorní na vozidlo vo vašom mŕtvom uhle, keď vodič zapne smerovku, aby začal manéver zmeny jazdného pruhu, druhý vám pomôže vycúvať z parkovacieho miesta a nielenže upozorní na blížiace sa vozidlo, ale aj automaticky zabrzdí, keď hrozí kolízia.

Novinky v Toyota Safety Sense 3.0

Aj keď generácia 2.5 systémov TSS je stále relatívne nová, Toyota už ohlásila debut novej generácie Toyota Safety Sense 3.0, ktorá bude uvedená na trh tento rok spolu s elektrickým SUV Toyota bZ4X.

TSS 3.0 získal nové funkcie a možnosti, ako aj väčší dosah a vyššiu efektivitu. Dva nové systémy sú systém Front Cross Traffic Alert (FCTA), ktorý vás upozorní na riziko kolízie s protiidúcim vozidlom sprava alebo zľava na križovatke,  a asistent bezpečného opustenia vozidla, ktorý pomáha zabrániť nárazu do otvorených dverí alebo vystupujúcich pasažierov  cyklistom či vozidlom prichádzajúcim zozadu.

 V novom TSS 3.0 teraz systém PCS rozpoznáva nielen autá idúce vpredu, chodcov a cyklistov, ale aj protiidúce autá a motorky. Systém predchádzania zrážkam na križovatkách (ITA) detekuje vozidlá približujúce sa v dvoch susedných jazdných pruhoch namiesto jedného, ​​ako aj premávku blížiacu sa zboku na križovatke. Impact Assist Steering (ESA) používa automatické jemné brzdenie, ktoré pomáha udržať vozidlo v limitoch jazdného pruhu pri prechádzaní cez prekážku.

Bezpečnostný systém Lexus Safety System + 3.0

Tretia generácia aktívnych bezpečnostných systémov Lexus Safety System + 3.0 bude uvedená na trh s novým modelom NX. Tento balík obsahuje rovnaké funkcie ako Toyota Safety Sense 3.0 a niekoľko dodatočných.

PCS detekuje nielen vozidlá, cyklistov, chodcov a motocykle, ale aj statické prekážky, ako sú stromy, steny a stĺpiky na ceste. Okrem toho, podobne ako v automobiloch Toyota, aj PCS v Lexuse má funkciu detekcie rizika kolízie pri odbočovaní na križovatkách s protiidúcimi vozidlami a chodcami prechádzajúcimi cez cestu a posilňovač riadenia v prípade rizika kolízie.

Adaptívny tempomat (ACC) v tretej generácii LSS + rýchlejšie rozpoznáva dopravné zápchy a lepšie sa prispôsobuje podmienkam na ceste. Systém zachováva prirodzenejšiu líniu jazdy a lepšie brzdí pred zákrutou, pričom rýchlosť prispôsobuje uhlu zákruty. Funkcia regulácie rýchlosti bola navrhnutá tak, aby čo najlepšie odrážala riadenie vozidla vodičom.

Adaptívny tempomat bol obohatený o spoluprácu so smerovkami. V rámci prípravy na zmenu jazdného pruhu pred predbiehaním NX zrýchli na cieľovú rýchlosť, aby sa znížila vzdialenosť od vozidla vpredu. Systém tiež pomôže upraviť rýchlosť pri zmene jazdného pruhu pre pomalšie vozidlo. Novinkou je funkcia zamedzenia predbiehania, ktorá prispôsobí rýchlosť autám v priľahlom pruhu.

Inteligentný tempomat Dynamic Radar Cruise Control bol vylepšený o funkciu regulácie rýchlosti v zákrutách, ktorá včas prispôsobuje rýchlosť priebehu cesty a udržuje konštantnú vzdialenosť od auta pred vami.

Systém udržiavania v jazdnom pruhu LDA sa sám deaktivuje, keď zistí, že vodič úmyselne opúšťa jazdný pruh, aby sa vyhol osobe alebo zaparkovanému vozidlu. LDA tiež rozpoznáva niektoré obrubníky, zábradlia, steny a stĺpy, čím pomáha udržať auto v jazdnom pruhu pri nižších rýchlostiach.

Automatické parkovanie

Nový Yaris Cross zaviedol do ponuky obľúbených áut značky Toyota nový systém automatického parkovania, ktorý je omnoho rozsiahlejší ako roky známy systém SIPA. Toyota Teammate Advanced Park je poloautonómny systém, ktorý vykonáva celý parkovací manéver s automatickým ovládaním volantu, radením prevodových stupňov a brzdením.  Na skenovanie okolia vrátane čiary na ceste využíva 360-stupňovú kameru a systém ICS. Systém automaticky parkuje paralelne a paralelne aj vychádza z parkovacieho miesta. Funguje vo dne aj v noci a pamätá si najčastejšie využívané parkovacie miesta.

Nový Lexus NX je vybavený systémom Advanced Park v predĺženej verzii, známej z vlajkovej lode limuzíny LS. Systém automaticky zaparkuje paralelne aj kolmo a má pamäťovú funkciu, ktorá rozpozná tri pravidelne využívané parkovacie miesta. Novinkou je pokročilá funkcia parkovania na diaľku, ktorá vám umožňuje zaparkovať auto alebo vyjsť z parkovacieho miesta, keď stojíte vonku, pomocou aplikácie Lexus Link vo vašom telefóne. Keď je táto funkcia aktivovaná, dostanú ju aj už zakúpené exempláre nového Lexusu NX – stačí si cez internet automaticky zaktualizovať systém Advanced Park.