Microsoft upozorňuje na blížiaci sa koniec niektorých verzií Windows.

Snaha výrobcu je, aby používatelia využívali najnovšiu verziu. V minulosti išlo o nútené aktualizácie a čoraz častejšie upozorňovanie na potrebu aktualizovať systém. To sa netýkalo len hlavných verzií s vydávaním dvakrát ročne. Išlo aj o kumulatívne záplaty , ktoré používatelia zvykli odkladať. Spravidla sa ale nainštalovali automaticky po určitom čase a s automatickým nastavením služby Windows Update prebehla inštalácia na pozadí a dokončenie procesu prebehlo po reštarte počítača.

Windows 11 tiež prichádza do stavu, kedy systém ako taký je aktuálny, avšak nie každá jeho verzia. Tento zmätok je spôsobený s odlišným vývojom systému a výrobca pridáva do svojich aktualizácií aj nové funkcie. Na základe toho sa vytvárajú nové verzie systému. Najbližšie sa to bude týkať verzie 21H2. Používatelia, ktorí zostanú používať túto verziu, nebudú dostávať bezpečnostné aktualizácie. Inštaláciou hlavnej aktualizácie získate ďalší rok podpory od jej oficiálneho uvedenia.

Netreba panikáriť ani robiť veľké zásahy, stačí len nechať vyhľadať aktualizácie v Nastaveniach – Windows Update. Systém nainštaluje dostupnú hlavnú záplatu a následne bude mať používateľ prístup k ďalším záplatám. Procesu inštalovania novej verzie (hlavnej záplaty) sa dá vyhnúť. Neodporúčame to a je lepšie nechať systém aktualizovať. Tu je zoznam verzií, ktoré 10. októbra 2023 dosiahnu dátum svojej životnosti a oficiálnej podpory:

  • Windows 11 Home 21H2
  • Windows 11 Pro 21H2
  • Windows 11 Pro for Workstations 21H2
  • Windows 11 Pro Education 21H2

Zdroj: Microsoft

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.