Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Po piatich rokoch sa tímu z gymnázia v Žiari nad Hronom podarilo prebojovať do národného finále v súťaži FIRST Lego League.

Tím tak získal možnosť zasúťažiť si s najlepšími tímami zo Slovenska, a to nielen v plnení misií v disciplíne Robot Game či v návrhu robota. Budú mať možnosť prezentovať pred porotou ich inovačný projekt, na ktorom pracovali počas uplynulých mesiacov.

O čom je tento projekt?

Keďže témou tohto ročníka je „Masterpiece“, projekt sa mal venovať umeniu a kultúre. Vymysleli tak službu, ktorá umožní zažiť jedinečné kultúrne zážitky z pohodlia domova za pomoci VR technológie. Ich riešenie má mnoho pozitív. Medzi najdôležitejšie patrí fakt, že si koncert môžete vychutnať z pohodlia vášho domova, nemusíte nikam chodiť, venovať čas, energiu a financie na presun na miesto konania, ani tlačiť sa v dave pri príchode a odchode z podujatia. Taktiež si budete môcť vyskúšať, aké to je zaspievať si so svojím obľúbeným interpretom priamo na pódiu, a to vďaka kamerám s rôznymi uhlami pohľadov. Nebudú vás rušiť ľudia, ktorí sedia či stoja pred vami, ani ruch okolia. A nesmieme zabúdať na lepší zvukový zážitok.

To, či by ľudia mali záujem o podobnú službu, zisťovali študenti hneď na začiatku. Prieskum, v ktorom získali odpovede od 900 ľudí z celého Slovenska, ukázal, že ľudia radi počúvajú hudbu, aké žánre sú najobľúbenejšie, no aj dôvody, prečo ľudia nechodia na koncerty. Medzi hlavné patria najmä nedostatok času či financií, no aj nezáujem cestovať na koncert. Týmto projektom chcú dopriať všetkým milovníkom hudby možnosť zažiť ju bez ohľadu na ich časovú vyťaženosť alebo to, kde bývajú.

Urobili aj prieskum v oblasti VR technológie, kontaktovali viacero odborníkov z tejto oblasti, ako aj ľudí, ktorí sa venujú hudbe. Na základe získaných informácií vytvorili model fungovania služby. Momentálne pracujú na nahrávke prvého koncertu a tešia sa, kedy budú môcť túto technológiu dať vyskúšať prvým záujemcom.

Viac o tomto projekte sa môžete dozvedieť na stránke https://hearandsee.netlify.app/ alebo priamo na národnom kole v sobotu 9. marca 2024 v budove Slovenskej sporiteľne v Bratislave. Ak vás náš nápad zaujal, tu je kontaktný odkaz: https://forms.office.com/e/tBb3bPt03A.

Na záver členovia tímu ďakujú vedeniu školy, Združeniu rodičov pri Gymnáziu Milana Rúfusa v Žiari nad Hronom i Nadácii ZSNP a Slovalco, ktorí dlhodobo podporujú aktivity nášho tímu.

Značky: