Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Komentuje Timur Turlov, generálny riaditeľ spoločnosti Freedom Holding Corp. a zakladateľ Freedom Finance Europe

V rámci technickej korekcie, ktorá začala spolu s novým rokom, stojí za zváženie sľubné verejne obchodované fondy iShares Cybersecurity and Tech ETF (IHAK), ktoré v roku 2023 vzrástli o 37 % a obsadili spodné miesto v top 3. Fondy VanEck Semiconductor Semiconductor ETF (SMH) a iShares U.S. Home Construction ETF (ITB) sa delia o prvé miesto s výnosom 69 %, pričom na druhom mieste je iShares Expanded Tech-Software Sector ETF (IGV) (+59 %). Odvetvie kybernetickej bezpečnosti by malo do roku 2030 rásť ročne o 12 %, čím by dosiahlo 500 miliárd dolárov. V porovnaní so sektorom polovodičov, ktorý dosiahol 650 miliárd dolárov, je však odvetvie kybernetickej bezpečnosti v súčasnosti ocenené len na 200 miliárd dolárov. Tento rozdiel je viac ako trojnásobný, čo je spôsobené vyšším dopytom po čipoch ako po službách kybernetickej bezpečnosti. To by sa však mohlo tento rok zmeniť.

Kybernetickú bezpečnosť podporí nárast počtu útokov na vysokej úrovni, potenciálne využitie generatívnej umelej inteligencie na formovanie čoraz sofistikovanejších hrozieb a geopolitické napätie. Tieto faktory majú potenciál podporiť nadštandardný rast aj v dobe recesie. Kľúčovým je paradoxne vznik chatGPT, ktorý sa využíva s dobrými aj zlými úmyslami.

Nástup generatívnej umelej inteligencie umožnil prístup k nástrojom, ktoré sú cvičené na údajoch z darknetu, a to vedie k potenciálnemu nárastu vysokoprofilových kybernetických útokov. Ukážkovým príkladom je prípad spred roka, keď istý užívateľ požiadal chatGPT, aby načrtol postup pri nabúraní sa do akejkoľvek Wi-Fi, a AI túto požiadavku pomerne dôkladne a rýchlo splnila. A hoci technológia túto funkciu okamžite deaktivovala a chatGPT je prakticky nemožné prinútiť, aby takúto požiadavku splnila, vznikol základ alternatívneho produktu pre škodlivé útoky. Vďaka tomu si teraz hackerské útoky nevyžadujú vytvorenie vysoko profesionálnych tímov. Jednoducho povedané, každý školák s touto technológiou môže získať neoprávnený prístup k akýmkoľvek údajom na internete.

Počet útokov sa tak v roku 2024 môže zvýšiť odhadom o 10 – 15 %, namiesto zvyčajných 5 % ako to bolo za posledných niekoľko rokov (2022: približne 490 miliónov, 2023: približne 520 miliónov). To výrazne zmení podmienky na trhu a prístup podnikov ku kybernetickej bezpečnosti.  Je samozrejme mimoriadne ťažké predpovedať vývoj týchto trendov, ale s istotou možno povedať, že v najbližších piatich rokoch sa sektor kybernetickej bezpečnosti dostane do popredia záujmu investorov.

Výzvou pre toto odvetvie je dlhší predajný (predplatiteľský) cyklus ako v iných odvetviach, ktorý sa teraz týka relatívne malého počtu zákazníkov. To môže aj naďalej vytvárať tlak na rast príjmov spoločností ponúkajúcich produkty, ako sú Rapid7, Tenable a Qualys. Väčšina hlavných hráčov v tomto odvetví si však dokáže udržať kladné marže. Jedným z nich je spoločnosť CrowdStrike (CRWD), ktorú klienti Freedom Holding poznajú z verejnej ponuky akcií (IPO). Emitent s kapitalizáciou 59 miliárd dolárov odviedol za posledný rok veľký kus práce, aby sa stal ziskovým, a je vysoko pravdepodobné, že sa pozitívny výsledok prejaví aj počas nadchádzajúcej reportovacej sezóny. Ak sa tak stane, CrowdStrike bude kandidátom na zaradenie do indexu S&P 500, čo by pre fondy predstavovalo silnú motiváciu na nákup jej akcií. V prípade spoločnosti CrowdStrike sa jedná o jeden z najzaujímavejších nápadov pre investičné portfólio s časovým horizontom do piatich rokov.

Značky: