Windows 11 môže byť ešte menší.

Nástroje na úpravu ISO obrazov operačných systémov sú stálicou na poli softvérov upravujúcich inštalačné obrazy operačného systému. Tu ide priamo o hotovú vec. V minulosti sa dali upravovať inštalácie starších Windows. Niekedy ste však mohli prísť o dôležité funkcie a prispôsobovanie ISO obrazu operačného systému je vhodné len pre pokročilejších používateľov.

Nová verzia tiny11 používa ako základ Windows 11 23H2 a aj po špecializovanej úprave obrazu pôjde o plne funkčný systém. Vo svojej podstate si sťahujete orezaný systém Windows a odstraňujete z neho komponenty a funkcie, ktoré v systéme mať nechcete resp. ich tam nechcel mať autor tohto balíka. Napríklad prehliadač Microsoft Edge. Ide o voliteľnú súčasť a ISO obraz systému sa dá urobiť aj bez neho.

Autor tohto balíka hovorí, že upravený systém bude kompatibilný s Windows Update a budete si do systému môcť sťahovať aktualizácie. Na pohľad na nerozoznanie od oficiálneho balíka Windows 11. Na tejto stránke si môžete stiahnuť upravenú či inak povedané odľahčenú verziu Windows 11 s veľkosťou 3,5 GB. Je o 20 % menšia ako oficiálna verzia. Upozorňujeme na to, že nie každému môže systém vyhovovať. Voliteľné komponenty sa dajú v prípade potreby doinštalovať.

Zdroj: tiny11

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.