Sony Xperia XZ Premium je unikátny smartfón. Ako jediný na trhu ponúka 4K HDR displej a 19 Mpx fotoaparát s nahrávaním superspomaleného videa.

Jednotlivým vlastnostiam Sony Xperie XZ Premium sme sa podrobne venovali v predchádzajúcich Tipoch a trikoch. V tomto článku vám poradíme, ako naplno využiť všetky technológie, ktoré tento telefón ponúka.

Sony Xperia XZ Premium vo farebnom prevedení Luminous Chrome

1. 4K HDR displej

Rozlíšenie 4K sa aktivuje iba v niektorých aplikáciách, ako je Album, YouTube alebo Amazon Prime Video. 4K sa aktivuje aj pri prehrávaní webových videí, ktoré prehrávate priamo v zabudovanom prehrávači v prehliadači Chrome.

Na malom displeji si rozdiel medzi Full HD a 4K rozlíšením možnože ani nevšimnete, ale ak máte doma VR okuliare pre smartfóny, odporúčame vám sledovať videa pre virtuálnu realitu v maximálnom možnom rozlíšení. V tomto prípade má 4K rozlíšenie displeja zmysel a v kombinácii s VR okuliarmi si rozdiel naozaj všimnete.

Počas testovania Xperie XZ Premium sme si z praktického hľadiska viac obľúbili podporu HDR obsahu. Sony Xperia XZ Premium je aktuálne jediný smartfón na trhu (spolu s Xperiou XZ1), ktorý podporuje HDR obsah v službe Amazon Prime Video aj Netflix. V prípade služby od Amazonu je hľadanie HDR obsahu náročnejšie. V prípade Netflixu stačí zadať do vyhľadávania kľúčové slovo „HDR“ a na podporu tohto režimu vás aplikácia pri každom kompatibilnom seriáli či filme upozorní v jeho popise.

Upozorňujeme však, že na sledovanie HDR obsahu v prípade služby Netflix budete potrebovať najvyššie predplatné za mesačný poplatok vo výške 11,99 eur.

Všimnite si ikonu HDR. V prípade seriálov a filmov, ktoré HDR nepodporujú, bude namiesto nej svietiť ikona HD

2. Natáčanie superspomaleného videa pri 960 fps

Natáčaniu superspomaleného videa pri 960 fps sme sa podrobne venovali v našom článku Tipy a triky: 8 tipov, ako natočiť čo najlepšie superspomalené video so Sony Xperia XZ Premium.

Podstata tejto funkcie spočíva v tom, že Xperia XZ Premium po aktivácii Superspomaleného záberu zaznamená 0,2 sekundy pri 960 fps a tento krátky okamih následne roztiahne do výsledného 6-sekundového videa pri 30 fps. Výsledkom sú spomalené videá, aké so žiadnym iným telefónom nevytvoríte.

Superspomalený záber ponúkajú okrem Sony Xperie XZ Premium aj novinky Xperia XZ1 a XZ1 Compact.

Súťaž už skončila, ale pozrite si, aké superspomalené videá sme s Xperiou XZ Premium natočili

3. Fotenie fotiek s 19 Mpx fotoaparátom Motion Eye s funkciou prediktívneho snímania

Jednotlivé tipy a triky, ako čo najlepšie fotiť s Xperiou XZ Premium, nájdete v článku Tipy a triky: 5 tipov, ako vytvoriť čo najlepšie fotky (nielen) so Sony Xperia XZ Premium.

Z hľadiska unikátnej výbavy tohto telefónu dávame do pozornosti funkciu prediktívneho snímania. Tú si môžete zapnúť alebo vypnúť, pričom v zapnutom režime sa prediktívne snímanie aktivuje iba vtedy, keď telefón vyhodnotí, že je vhodné ho použiť. Funkcia využíva DRAM pamäť fotoaparátu a jej prínos spočíva v tom, že fotoaparát uloží spolu s vami vytvorenou fotkou aj tri ďalšie snímky, ktoré sa zaznamenali ešte predtým, ako ste reálne stlačili spúšť.

Toto nastavenie odporúčame mať vždy v režime automatické. Telefón ho zvykne aktivovať v scénach, ktoré obsahujú náhly pohyb objektu.

Stlačením spúšte sme zaznamenali obrázok vpravo. Xperia nám uložila aj ďalšie 3 fotky, ktoré sú takisto veľmi pekné a v niektorých prípadoch môžu byť lepšie ako vami zhotovená fotka. Fotky si zväčšíte kliknutím na ne

4. Prehrávanie zvuku v najlepšej kvalite

Xperia XZ Premium poteší používateľov, ktorí chcú počúvať hudbu v najvyššej kvalite. Ponúka totiž niekoľko nastavení pre čo najkvalitnejšiu reprodukciu hudby a systémová aplikácia Hudba podporuje prehrávanie hudobných súborov v Hi-Res formáte.

V nastaveniach zvuku dávame do pozornosti dve ponuky nastavení. Nastavenia zvuku umožnia aktivovať režim DSEE HX pre prehrávanie komprimovanej hudby v takmer Hi-Res kvalite. Tento režim sa aktivuje iba po pripojení káblových slúchadiel. K dispozícii sú aj ďalšie efekty, vrátane priestorového zvuku.

Pokiaľ používate bezdrôtové slúchadlá s technológiou LDAC, v Nastaveniach príslušenstva si môžete vybrať režim bezdrôtového prehrávania hudby. K dispozícii je režim Najvyššia kvalita, ktorý preferuje najlepšiu, resp. najstabilnejšiu kvalitu pripojenia a režim Uprednostňovaná kvalita zvuku, ktorý zabezpečuje čo najvyššiu kvalitu zvuku. Počas cestovania odporúčame používať prvý z režimov a pre počúvanie hudby doma je vhodný režim, ktorý uprednostňuje kvalitu zvuku.

Nastavenia zvuku a jednotlivé nastavenia kvality prehrávania a príslušenstva

5. Používateľská nadstavba Xperia, automatizácia pomocou Xperia Akcií a ďalšie funkcie

Počas používania Xperie XZ Premium sme ocenili funkcie nadstavby Xperia – konkrétne možnosť prepínať sa medzi množstvom motívov, aplikáciu Lifelog a výborného emailového klienta. Xperia tiež ponúka automatizáciu pomocou tzv. Xperia Akcií.

Tie nájdete v nastaveniach v položke Asistent. Xperia Akcie umožňujú automatizovať správanie vášho telefónu vo vybraných situáciách. Môžete si napr. nastaviť, aby sa v noci automaticky zapol režim Nerušiť, vypla sa svetelná dióda a znížil sa jas obrazovky. Rovnako si môžete prispôsobiť správanie počas pracovných hodín alebo používaní telefónu v zahraničí.

Ďalšie praktické tipy a triky pre nadstavbu Xperia nájdete v článku Tipy a triky: 8 tipov, ako využiť používateľskú nadstavbu Xperia na maximum.

Motívy, Xperia Akcie a Lifelog

6. Lepšia výdrž batérie vďaka režimu STAMINA a jej dlhšia životnosť

Telefóny Sony Xperia, a teda aj model Sony Xperia XZ Premium, ponúkajú režim STAMINA, ktorý umožňuje zvýšiť výdrž batérie. Tento režim si môžete prispôsobiť podľa vašich potrieb, stačí si pozrieť nastavenie batérie.

Režim STAMINA je k dispozícii v troch nastaveniach, pričom si môžete vybrať, či má prednosť výdrž batérie alebo výkon zariadenia. Nechýba zlatá stredná cesta. Samostatným nastavením je režim Ultra STAMINA, ktorý výrazne oreže mnohé funkcie, vypne pripojenie do internetu, ale ponúkne bezkonkurenčnú výdrž. Režim STAMINA si môžete zapnúť alebo vypnúť kedy chcete, prípade si nastaviť jeho automatické zapnutie, keď batéria poklesne pod vami zadanú hodnotu.

Praktické je, že vďaka funkcii STAMINA – inteligentné upozornenie vás telefón z času na čas upozorní o odhadovanom čase vybitia batérie. Vďaka tomu môžete prispôsobiť používanie smartfónu, aktivovať si režim STAMINA alebo si so sebou pribaliť powerbanku.

Technológie telefónov Xperia sa okrem dlhšej výdrži batérie starajú aj o jej dlhšiu životnosť. Funkcia Správca batérie, ktorú nájdete hneď vedľa nastavenia režimu STAMINA, predlžuje životnosť batérie tak, že optimalizuje proces nabíjania batérie. Aby táto funkcia fungovala korektne, je potrebné nabíjať telefón pravidelne v približne tom istom čase. Táto funkcia preto výborne funguje, keď si napr. dávate telefón nabíjať počas noci pred spaním.

Výdrž batérie predĺži režim STAMINA, ktorý upozorní aj na predpokladaný čas jej vybitia. O dlhšiu životnosť batérie sa stará technológia Qnovo

Bonusový tip: Funkcia 3D skener a nové funkcie fotoaparátu prídu s aktualizáciou na Android 8.0 Oreo

Spoločnosť Sony tento týždeň predstavila nové telefóny Sony Xperia XZ1 a XZ1 Compact. Tie ponúkajú prakticky totožný hardvér ako model XZ Premium, avšak do základnej výbavy dostali operačný systém Android už vo verzii 8.0. Súčasťou tohto systému sú nové funkcie, ktoré XZ Premium aktuálne neobsahuje, avšak po aktualizácii na Android 8.0 ich taktiež dostane:

3D skener – Pomocou tejto aplikácie si môžete vytvoriť 3D skeny vašej tváre či ľubovoľných objektov a tie následne využiť v rozšírenej realite alebo si ich vytlačiť pomocou 3D tlačiarne.

Nové funkcie fotoaparátu – Pribudne možnosť aktivovať prediktívne snímanie, keď sa zaznamená úsmev. Taktiež pribudne možnosť rýchleho fotenia (Sekvenčné snímanie) a v manuálnom režime si budete môcť nezávisle od seba nastaviť ISO a dĺžku uzávierky.

Nové Xperia Akcie – K trojici Xperii Akcií pribudli dve nové. Hranie hier umožňuje počas hrania aktivovať režim Nerušiť či optimalizovať smartfón pre hranie hier. V prípade tejto akcie si môžete zvoliť, v ktorých aplikáciách sa aktivuje. Cestovanie vám umožní nastaviť hlasitosť či Bluetooth a Wi-Fi konektivitu počas cestovania napr. z domu do práce.

3D skener, nové Xperia Akcie a vylepšený manuálny režim

Prečítajte si aj:

Recenzia Sony Xperia XZ Premium: Prémiový telefón, v každom smere

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit