Pripojenie v lietadlách by tak už nebolo len niečo výnimočné.

Možno už dozrel čas, kedy si letecké spoločnosti dostatočne vyskúšali technológiu Wi-Fi a preverili, že by nemusela byť zodpovedná za interferenciu s prístrojmi v lietadle. Podľa výskumu Britain Juniper Research sa odhaduje, že viac ako polovica globálnej flotily lietadiel, bude mať do roku 2022 toto bezdrôtové pripojenie. Dnes má takéto pripojenie len 5243 lietadiel. V roku 2022 by tak počet dopravných letov s možnosťou pripojenia na internet vzrástol na 14 419 kusov.

My sme už leteli spoločnosťami, ktoré poskytujú túto službu, za nás to boli Austrian Airlines a Etihad Airways. V prvom prípade bolo ale Wi-Wi bez ďalšieho pripojenia na internet.

Počítalo by sa aj s tým, že mnohé lietadlá nebudú mať v sedadlách zábavné systémy. Mnohí si totiž do lietadla berú svoje telefóny ale najmä notebooky a tablety s vlastným zábavných alebo pracovným obsahom.

Na niektorých linkách je možné používať smartfón odkedy nastúpite. Teda ani počas vzlietania alebo pristávania nemusíte prestať pozerať film. Toto máme takisto vyskúšané na Austrian Airlines. V prípade airberlin toto zatiaľ nie ej možné a personál vás pri spomínaných úkonoch lietadla vyzve na vypnutie zariadení.

Vďaka odstráneniu zábavných systémov zo sedadiel by sa ušetrilo na hmotnosti lietadla. Získali by ste aj viac miesta pre seba.

Americké ministerstvo pre vnútornú bezpečnosť v marci zakázalo prenosné počítače a iné elektronické zariadenia s výnimkou mobilných telefónov. Platilo to pre medzinárodné lety do USA. USA tlačili na Európske letiska, aby sa pridali k tomuto nariadeniu. Toto však nie je pre spoločnosti dobrý krok, najmä ak vidíte, ako putuje vaša batožina kým sa dostane do lietadla. Riziko poškodenia vašich osobných vecí by bolo priveľké.

Namiesto toho zvýšili letiská bezpečnosť a prijali nové opatrenia na kontrolu výbušnín. Emirates, Etihad alebo Turkish Airways boli z tohto zákazu vyňaté potom, čo uspokojili nároky bezpečnostnej služby USA.

Zdroj: L.A. Times

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.