Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Včelár Johann Wimmer opatrne otvoril vrchný kryt na drevenom úli a vložil do jeho vnútra plásty so včelami. Okolo neho to začalo bzučať. Včelár sa však nedal vyrušiť z pokoja. Mal na sebe ochranný odev, ktorý ho chráni pred bodnutím. Na rozdiel od hektických včiel sa hýbal úplne pokojne a pomaly. „Je dôležité, aby som vyžaroval pokoj, inak budú včely agresívne,“ vysvetľuje skúsený včelár.

Pre dnešok je s prácou hotový. Bývalý zamestnanec BMW udomácnil v severnej časti závodu päť včelích rodín. Každá rodina sa v lete rozrastie až na 40 000 včiel. Tisíce týchto malých pracovníkov by malo v najbližších mesiacoch nazbierať toľko peľu, že čoskoro by sa mohol stáčať prvý med. „Verím, že včely si rýchlo zvyknú na nové prostredie,“ vraví Wimmer. V závode BMW Group v meste Landshut preto v okolí úľov vysadili kvitnúce kríky a lúku s kvetmi.

Willibald Löw, predseda závodnej rady v meste Landshut, je veľkým podporovateľom včelieho projektu: „Privítaním včelích rodín na našom pozemku chceme ukázať náš príspevok k zachovaniu pestrosti a rozmanitosti druhov. Teším sa, že v podobe Johanna Wimmera, bývalého zamestnanca v zlievarni ľahkých kovov, sme získali skúseného a nadšeného včelára.“

Okrem toho sa vo vonkajších priestoroch závodu nachádza aj niekoľko búdok na hniezdenie pre spevavé vtáky. Keďže moderné budovy už neponúkajú možnosti na hniezdenie, vznikli v priestoroch pozemku závodu v blízkosti úľov aj búdky, ktoré spevavým vtákom poskytujú novú možnosť na hniezdenie.

„Ako najväčší zamestnávateľ v regióne sme si vedomí toho, že sa musíme starať aj o trvalú udržateľnosť. Okrem privítania včelích rodín a vytvorenia miesta na hniezdenie sa v našom okolí venujeme aj ďalším aktivitám,“ povedal šéf závodu Dr. Peter Fallböhmer. K tomu patrí napríklad aj plynová elektráreň, ktorá pracuje od leta minulého roka. Vysoko účinné získavanie energie a tepla zo zemného plynu znížilo emisie CO2 oproti konvenčnej technológii o 40 000 ton ročne. Koncern do tohto príspevku k ochrane klímy investoval približne 35 miliónov eur.

Značky: