Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

  • Transformácia značky Alfa Romeo pokračuje modelom Tonale Plug-In Hybrid Q4 zhmotňujúcim „efektívnu športovosť“ a predstavujúcim prvý krok k športovej jazde budúcnosti.
  • Najefektívnejší model Alfa Romeo doteraz, emisie CO2 iba 26 g/km v mestskom cykle a dojazd vyše 80 km s elektrickým pohonom robia z Tonale Plug-In Hybrid Q4 ideálny automobil do mesta, ktorý umožňuje celkový dojazd vyše 600 km mimo mesta.
  • Tonale Plug-In Hybrid Q4 je míľnikom v programe značky „from zero to zero“. Alfa Romeo bude najrýchlejšou značkou na globálnej automobilovej scéne, ktorá prejde od nula elektrifikovaných vozidiel (začiatkom roka 2022) po kompletnú ponuku vozidiel bez emisií v roku 2027.
  • DNA značky Alfa Romeo: Tonale Plug-In Hybrid Q4 je najšportovejšou verziou modelového radu a najlepším modelom vo svojej triede z hľadiska agility a jazdnej dynamiky.
  • Systém pohonu Plug-In hybrid Q4 poskytuje celkový systémový výkon 206 kW (280 k) v kombinácii s pohonom všetkých kolies Q4 navrhnutým pre najlepšiu trakciu a bezpečnosť.
  • Najlepší komfort, priestor, kvalita a akustika v triede.
  • Exkluzívna uvádzacia „SPECIAL EDITION“ so širokou škálou technologických funkcií a typickým športovým charakterom Alfa Romeo.
  • Tonale Plug-In Hybrid Q4 sa dá objednať vo výbave Ti s elegantnejším charakterom a Veloce s výrazne športovým charakterom.

Príchod modelu Alfa Romeo Tonale Plug-In Hybrid Q4 predstavuje zavŕšenie tohto modelového radu. Je to model, ktorým značka Alfa Romeo vstúpila do sveta elektrifikácie, pričom zostáva verná svojej športovej talianskej DNA, typickej od jej založenia v roku 1910. Nová  verzia predstavuje vrchol modelového radu a otvára novú kapitolu v transformácii značky Alfa Romeo kombináciou maximálnej efektivity a športového charakteru. S elektrickým pohonom nový model dokáže absolvovať vyše 80 km v mestskom cykle podľa WLTP, pričom má emisie CO2 znížené na 26 g/km a s nabitou batériou a plnou nádržou má dojazd vyše 600 km v kombinovanom cykle.

Ide o model skonštruovaný na základe požiadaviek dnešných zákazníkov, ktorí viac ako kedykoľvek predtým vyhľadávajú kombináciu technológie, komfortu a bezpečnosti v športovom vozidle s vysokou výkonnosťou. Tonale Plug-In Hybrid Q4 naznačuje smer, ktorým sa značka Alfa Romeo plánuje uberať v rámci svojej koncepcie športovosti. Pritom vďaka vnútornému priestoru na špičke segmentu, zvýšenému komfortu v kabíne, tichému pohonu a zníženým emisiám je tento model ideálny aj ako rodinné vozidlo, rovnako na jazdenie v meste, ako aj na cestovanie na dlhé trasy.

Jazdné kvality modelu Tonale Plug-In Hybrid Q4 patria k najlepším v triede a najmodernejšia digitálna konektivita robí z neho najdokonalejší automobil hig-tech značky Alfa Romeo v histórii. Kvalita a pozornosť venované detailom sa snúbia s dynamickými charakteristikami s cieľom nanovo definovať športovosť pre 21. storočie. V rámci toho bolo historické logo Alfa Romeo reinterpretetované tak, aby zvýraznilo proces elektrifikácie značky: je vytvorené sieťotlačou ako elektrický had na ľavom zadnom okne na podklade stmaveného skla.

Tonale Plug-In Hybrid Q4 predstavuje míľnik v stratégii „from zero to zero“ značky Alfa Romeo, ktorá prejde od nula elektrifikovaných vozidiel začiatkom roka 2022 po kompletnú ponuku vozidiel bez emisií v roku 2027. Realizáciou tejto evolúcie v priebehu iba piatich rokov má Alfa Romeo ambíciu stať sa automobilovou značkou, ktorá najrýchlejšie dosiahne uhlíkovú neutralitu

EFFEKTIVITA V SLUŽBÁCH DNA ZNAČKY

Vďaka novému systému pohonu Plug-In Hybrid Q4 poskytuje Alfa Romeo Tonale maximum efektivity a udržateľnosti pri zachovaní tradičných atribútov značky. Systém pohonu Plug-In Hybrid Q4 s výkonom 206 kW (280 k) je najlepší svojho druhu z hľadiska výkonnosti a životnosti batérie.

Vyspelý hybridný systém pohonu kombinuje turbodúchadlom prepĺňaný benzínový štvorvalec MultiAir s objemom 1,3 litra a výkonom 132 kW (180 k) so 6-stupňovou automatickou prevodovkou, ktorá prenáša jeho krútiaci moment na predné kolesá. Zadné kolesá vozidla poháňa elektromotor s maximálnym výkonom 90 kW a krútiacim momentom 250 Nm. Zdrojom energie pre elektromotor je lítiovo-iónová akumulátorová batéria s napätím

306 voltov a kapacitou 15,5 kWh, umožňujúca dojazd s elektrickým pohonom vyše 80 km v mestskom cykle a vyše 60 km v kombinovanom cykle. To robí z Tonale Plug-In Hybrid Q4 jedno z najefektívnejších SUV s pohonom plug-in hybrid. Inovatívny systém pohonu je vynikajúci aj z hľadiska udržateľnosti, pretože prispieva k zníženiu kombinovaných emisií CO2 o 40 % na hodnotu iba 26 g/km. K tomu okrem elektrického pohonu prispieva aj zníženie spotreby paliva na 1,14 litra na 100 km v cykle WLTP. Pomocou palubnej nabíjačky s výkonom 7,4 kW sa batéria pohonu dá úplne nabiť za menej ako 2,5 hodiny.

Vďaka systému pohonu všetkých kolies Q4, pri ktorom predné kolesá poháňa spaľovací motor a zadné kolesá elektromotor, Tonale Plug-In Hybrid Q4 poskytuje typický pôžitok z jazdy modelov Alfa Romeo v kombinácii s najväčšou agilitou a najlepšou jazdnou dynamikou v triede.

Pri tom Tonale Plug-In Hybrid Q4 kombinuje efektivitu a udržateľnosť s výrazným športovým charakterom. Celkový systémový výkon pohonu plug-in hybrid 206 kW (280 k) ho zaraďuje na špičku segmentu. Zabezpečuje zrýchlenie z 0 na 100 km/h za iba 6,2 sekundy, maximálnu rýchlosť 135 km/h pri výlučne elektrickom pohone a 206 km/h v hybridnom režime. Pocit energickej akcelerácie umocňuje elektromotor poháňajúci zadné kolesá, ktorý poskytuje 100 % svojho maximálneho krútiaceho momentu prakticky okamžite keď vodič stlačí pedál akcelerátora.

NOVÉ FUNKCIE VYVINUTÉ PRE ZVÝŠENIE EFEKTIVITY

V Tonale Plug-In Hybrid Q4 sa volič jazdných režimov Alfa D.N.A. stal symbolom efektívnej športovosti lebo zahŕňa všetky tradičné športové elementy značky v extrémne udržateľnom vozidle. Jednotlivé funkcie

D.N.A. boli prepracované v záujme zvýšenia efektivity a výkonnosti. Volič umožňuje jediným ovládacím prvkom modifikovať trakciu pohonu Q4 a elektronických regulačných systémov podvozka, koordinovať funkciu motora a prevodovky, ako aj modifikovať citlivosť reakcií. Nová kalibrácia systému umožnila vodičovi sústrediť sa na premávku bez odpútania pozornosti pri zmenách nastavení vozidla.

Režim „Dynamic“ bol skoncipovaný tak, aby umožnil vyťažiť maximum z výkonnosti vozidla špecifickou kalibráciou ovládania škrtiacej klapky, riadiacej jednotky prevodovky a stabilizačných systémov v kombinácii s najbezprostrednejšou reakciou riadenia. Režim „Natural“ umožňuje jazdu s pohonom všetkých kolies v hybridnom režime. Pri ňom automatické ovládanie spaľovacieho motora a elektromotora umožňuje šetrné využívanie paliva a elektrickej energie bez zníženia výkonnosti. A nakoniec režim „Advance Efficiency“ je vyladený na maximálnu efektivitu pri výlučne elektrickom pohone vozidla. Tento režim je ideálny pre krátke jazdy do mestských centier s dopravnými a emisnými obmedzeniami. Pri ňom po uvoľnení pedálu akcelerátora vozidlo dobieha bez pohonu. Funkcia eCoasting Descent Control po aktivovaní pri jazde z kopca udržiava konštantnú rýchlosť 50 km/h (nastavuje sa ľahkým dotykom pedála akcelerátora alebo brzdy).

Rozličné špecifické funkcie pre elektrické vozidlo modelu Tonale Plug-In Hybrid Q4 zaručujú efektívnejšiu jazdu bez obmedzenia pohodlia vodiča. Napríklad funkcia E-Save umožňuje nabíjať batériu alebo udržiavať nastavenú úroveň nabitia pri jazde so spaľovacím motorom, rekuperácia dobíja batériu vo fázach spomaľovania a brzdenia a nakoniec aktivovaná funkcia E-Coasting dobíja batériu pri spomaľovaní bez použitia brzdového pedála.

Jednotlivé elektrické funkcie môže vodič kontrolovať na špecifických zobrazeniach v združenom prístroji.

TYPICKÁ JAZDNÁ DYNAMIKA ALFA ROMEO

Tonale Plug-In Hybrid Q4 má bezpečné jazdné vlastnosti v kombinácii s najlepšou agilitou vo svojej triede a vysokou jazdnou dynamikou. Exkluzívne technické riešenia umocňujú športový charakter vozidla a zaručujú zážitok z jazdy v duchu tradície značky Alfa Romeo. Tonale Plug-In Hybrid Q4 poskytuje plnú bezpečnosť pohonu všetkých kolies pre maximálnu stabilitu pri jazde mimo spevnenej cesty a na cestách s nízkou adhéziou. Pretože vyspelý hybridný systém pohonu 4×4 nemá fyzicky prepojené dve pohonné jednotky ale ich iba „virtuálne“ elektronicky koordinuje, Tonale Plug-In Hybrid Q4 sa vyznačuje vysokou obratnosťou a ľahkou ovládateľnosťou.

VYSOKÁ KVALITA A KOMFORT ZARUČUJÚ PRÉMIOVÝ ZÁŽITOK Z JAZDY

Vďaka vysokému jazdnému komfortu, najväčšiemu vnútornému priestoru v triede a zníženým emisiám je Alfa Romeo Tonale Plug-In Hybrid Q4 perfektným SUV rovnako na každodenné jazdenie v meste, ako aj na dlhé víkendové výlety. V interiéri je veľké množstvo racionálne usporiadaných odkladacích priestorov, batožinový priestor má praktický pravidelný tvar. V kabíne môžu pohodlne sedieť štyri osoby vysoké 1,9 metra (2 vpredu a 2 vzadu). Vysoká štrukturálna pevnosť skeletu karosérie prispieva k výbornej zvukovej izolácii a potlačeniu vibrácií. Pri jazde s elektrickým pohonom je vozidlo vnútri extrémne tiché. Celkový komfort zvyšuje aj zvlášť vysoká estetická kvalita materiálov použitých v interiéri a mnohé inovatívne, užívateľsky prívetivé technológie.

Ku komfortu v kabíne prispieva aj dvojzónová automatická klimatizácia, príjemné ambientné osvetlenie, vyhrievané a ventilované predné sedadlá a sofistikovaný systém infotainmentu, doplnený ozvučovacím systémom Harman Kardon so 14 reproduktormi, vrátane subwoofera. Špičková verzia radu Tonale má navyše elektricky ovládané dvere batožinového priestoru s bezdotykovým otváraním a bezdrôtovú nabíjačku smartfónu v priehradke pred voliacou pákou automatickej prevodovky.

Aj v oblasti bezpečnosti Plug-In Hybrid Q4 poskytuje najmodernejšie systémy pre bezpečnú jazdu – a to bez obmedzenia pôžitku z jazdy. Asistenčné systémy zahŕňajú inteligentný adaptívny tempomat a funkciu centrovania vozidla v jazdnom pruhu, ktoré spolu umožňujú automatizovanú jazdu úrovne Level 2 – napríklad aj v kolóne. Prehľad vodiča pri manévrovaní zlepšuje priestorový systém kamier s vysokým rozlíšením, poskytujúci výhľad okolo vozidla v okruhu 360°. Aktívnu bezpečnosť ďalej zvyšuje monitorovanie mŕtveho uhla (Blind-Spot Detector) a upozornenie na premávku v priečnom smere pri cúvaní (Rear Cross-Path Detector). Celkovú úroveň bezpečnosti modelu Tonale konzorcium NCAP pri nezávislých testoch ohodnotilo najvyšším počtom 5 hviezdičiek.

SOFTVÉR A DIGITÁLNA KONEKTIVITA PRE NOVÉ ZÁŽITKY

Na zvýšenie pohodlia a bezpečnosti má Tonale Plug-In Hybrid Q4 najmodernejší softvér a funkcie digitálnej konektivity. Medzi inovatívnymi technickými riešeniami vyniká integrácia hlasového asistenta Amazon Alexa, umožňujúca hlasom ovládať mnohé funkcie bez odpútania pohľadu od premávky a zloženia rúk z volantu. Okrem toho Amazon Alexa umožňuje neustále sledovať stav vozidla z pohodlia domova, pretože poskytuje užitočné informácie, ako je napríklad nabíjanie batérie.

Štandardným prvkom vybavenia je najnovší systém infotainmentu, ktorý využíva operačný systém Android a umožňuje aktualizáciu funkcií a služieb na diaľku „Over The Air“ (OTA) prostredníctvom mobilnej dátovej siete 4G. Digitálny prístrojový panel má displej TFT s vysokým rozlíšením a uhlopriečkou 31,2 cm (12,3“) a dotykový displej má uhlopriečku 26 cm (10,25“) – čo spolu vytvára najväčšie rozhranie HMI v triede. Takéto digitálne rozhranie zobrazuje dôležité informácie v bezprostrednom zornom poli vodiča a umožňuje intuitívne ovládanie funkcií na displeji spôsobom podobným ovládaniu smartfónu. Tonale Plug-In Hybrid Q4 má navyše v spodnej časti pravej stupnice digitálneho prístrojového panelu (otáčkomer) farebné zobrazenie, ktoré mení farbu podľa režimu elektromotora (vypnutý, zapnutý, zapnutý a fungujúci ako generátor) a poskytuje doplnkové informácie o tokoch energie a nabíjaní.

S modelom Tonale Plug-In Hybrid Q4 majú premiéru štyri nové funkcie, ktoré ďalej rozširujú služby Alfa Connect:

  • E-control: umožňuje zákazníkovi kontrolovať a na diaľku ovládať rozličné funkcie elektrifikovaného pohonu vozidla prostredníctvom aplikácie My Alfa Connect – ako napríklad  nabíjanie a nezávislé klimatizovanie.
  • Dynamic Range Mapping: umožňuje vodičovi bezstarostnú jazdu zobrazením destinácií, ktoré môže dosiahnuť s daným stavom nabitia batérie v navigačnom systéme vozidla a aplikácii My Alfa Connect.
  • Charging Station Finder: umožňuje zákazníkovi vyhľadať najbližšiu nabíjaciu stanicu v navigačnom systéme vozidla a aplikácii My Alfa Connect.
  • My eCharge: umožňuje pomocou aplikácie My Alfa Connect priamy prístup k službám Free2Move eSolutions pre nabíjanie vozidla na verejných a súkromných nabíjacích staniciach. Funkcia umožňuje lokalizovať verejnú nabíjaciu stanicu, skontrolovať metódy nabíjania, uskutočňovať platby, zobraziť históriu nabíjaní, ovládať vlastný wallbox, rozhodnúť, koľko elektrickej energie použiť, ako aj zvýšiť, znížiť, pozastaviť a znova aktivovať nabíjanie.

Model Tonale Plug-In Hybrid Q4 je úplne integrovaný do ekosystému služieb Alfa Romeo, vytvárajúceho inovatívny prístup k zákazníkom – od online kúpy vozidla až po elektronickú servisnú knižku ako certifikát NFT (nezameniteľný token). Technológia NFT je úplne novým prvkom v automobilovom svete a Alfa Romeo je prvým výrobcom, ktorý využíva digitálny certifikát NFT v súvislosti s vozidlom. Do servisnej knižky na báze NFT sa na základe súhlasu zákazníka zaznamenávajú všetky servisné úkony, čím podporuje jeho zostatkovú hodnotu. Certifikát NFT predstavuje ďalší zdroj dôveryhodných informácií na trhu jazdených vozidiel a je spoľahlivejší ako bežná dokumentácia pretože poskytuje viac informácií o vozidle.

STRATÉGIA MODELOVÉHO RADU A UVÁDZACIA VERZIA „SPECIAL EDITION“

Tonale Plug-In Hybrid Q4 predstavuje vrchol modelového radu Tonale a zodpovedá stratégii zjednodušenia a racionalizácie modelového programu značky Alfa Romeo. Je na výber v elegantne ladenej verzii vybavenia Ti alebo v športovo ladenej verzii Veloce, podporujúcej maximálnu výkonnosť. Pri spustení predaja si okrem toho zákazníci budú môcť vybrať Tonale Plug- In Hybrid Q4 aj v uvádzacej verzii „SPECIAL EDITION“. Jej sériové vybavenie obsahuje množstvo technických prvkov a funkcií digitálnej konektivity. V interiéri sú obklady titánovej farby a kovové pedále, na predných blatníkoch sú emblémy označujúce zvláštnu verziu, na zadnej časti karosérie je čierny nápis „Tonale“. Vonkajší vzhľad dotvárajú 20- palcové disky z ľahkej zliatiny a červené strmene bŕzd Brembo.

Free2move eSolutions

Oficiálnym partnerom pre nabíjanie modelu Tonale Plug-In Hybrid Q4 je Free2move eSolutions – spoločný podnik koncernu Stellantis a globálnej energetickej spoločnosti NHOA – založený s cieľom podporovať transformáciu značky k elektromobilite prostredníctvom na mieru vyvinutých inovatívnych produktov a služieb. Medzi nimi je napríklad aplikácia eSolutions Charging určená pre zákazníkov, ktorí často využívajú verejné nabíjacie stanice. eSolution Charging umožňuje prístup k vyše 360 000 nabíjacím bodom v rámci celej Európy. Na ich vyhľadanie a aktivovanie stačí niekoľko jednoduchých klikov v aplikácii. Jedným zo zaujímavých produktov Free2move eSolutions je eProWallbox – ktorý bude dostupný od momentu uvedenia modelu Tonale s pohonom plug-in hybrid na trh – vyznačujúci sa veľkou flexibilitou z hľadiska funkcií a nákladov. Tento wallbox umožňuje nabíjať vozidlo výkonom od 7,4 kW do 22 kW, podľa technických možností elektrického rozvodu a je rovnako vhodný na použitie v obytných domoch, firmách, ako aj verejných garážach a parkoviskách. Okrem toho eProWallbox umožňuje vodičovi ovládať proces nabíjania priamo z aplikácie v jeho smartfóne a poskytuje prístup k nabíjaniu iba oprávneným osobám.

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.