Doteraz bolo možné surfovať v sieti Tor cez prehliadač Orfox.

Organizácia Tor Project v posledných dňoch mimoriadne prekvapila. Predstavila totiž vlastný mobilný prehliadač pre operačný systém Android. V minulosti rovnaká organizácia predstavila prehliadač Tor využívajúci jadro Firefoxu pre operačný systém Windows a macOS. Dodnes je tento prehliadač vyvíjaný pre obidva hlavné operačné systémy.

Prehliadač Tor je už aktuálne dostupný na stiahnutie z obchodu Google Play. Ide o alpha verziu, ktorá ešte obsahuje nejaké chyby. Organizácia však sľubuje, že ich v najbližších aktualizáciách všetky odstráni.  

Používatelia nového prehliadača Tor budú musieť nainštalovať aplikáciu Orbot. Tá zabezpečuje pripojenie sa do siete Tor. V najbližších verziách ju chcú vývojári zakomponovať priamo do prehliadača, aby viac nebolo nutné sťahovať a inštalovať dve aplikácie.

Tor pre Android vo svojej prvej alpha verzii prináša používateľom ochranu pred sledovaním a získaním odtlačku prstu. Nechýba však ani viacvrstvové šifrovanie prenášaných dát. Nevýhodou nového prehliadača je dostupnosť len pre Android. Používatelia iPhonov sa tak bezpečného prehliadača so šifrovaním zrejme nedočkajú. 

App Store

Zdroj: Ubergizmo, Gizmodo

Prečítajte si aj:

Pornhub chce chrániť svojich používateľov. Pripravil pre nich vlastnú VPN sieť

Značky: