Funkcie, o ktoré sme prišli, sú najmä zvykom. Avšak mnohé nám skutočne chýbajú a chceme ich späť.

Server Neowin zostavil rebríček desiatich vecí, ktoré vo Windows 11 nenájdete alebo sú modifikované tak, že absencia po starých funkciách z Windows 10, je značná. Čerpal priamo z požiadaviek a komentárov na serveri Microsoft Feedback Hub. Takisto zverejnil odpovede, ktoré poskytol Microsoft. Tie sme pri práci na tomto článku nezverejňovali. V skratke išlo o niečo v zmysle, neustále pracujeme na systéme, aby bol lepší a ďakujeme za vaše pripomienky“.

Na prvom mieste podľa hlasovania „palec hore“ sa umiestnila požiadavka na odomknutie polohy Panela úloh a jeho možnosti premiestňovania na hornú časť obrazovky a bočné strany. Je pravdepodobné, že toto nebude naplnené, minimálne nie v skorých verziách Windows 11. Táto požiadavka dosiahla vyše 25 000 hlasov.

Druhá požiadavka bola vrátiť Správcu úloh do ponuky kontextového menu aby ste mohli tento program spustiť ako vo Windows 10. Vo Windows 11 ho spustíte iba z kontextovej ponuky tlačidla Štart.

Tretia vlastnosť, ktorá je iná alebo chýba je odstránenie pripínania vašich adresárov z Prieskumníka alebo zoskupovanie aplikácií do skupín. Rovnako tak prestala fungovať metóda Drag&Drop na Panel úloh. Ani k tomuto sa Microsoft nevyjadril v zmysle, že toto vráti späť. Avšak poradil, že máme používať klávesové skratky Alt + Tab. Ako vidno trhový podiel sa nezaprie a výrobca si môže so systémom robiť, čo chce.

Piata záležitosť sa týka zoskupovania tlačidiel okien jednej aplikácie. Môžete otvoriť dve okná prehliadača a na Paneli úloh bude stále jedna ikona. Používatelia by tiež chceli menšie ikony. Tie si môžete zmenšiť softvérom, o ktorom sme informovali v samostatnom článku. Tu nájdete aj návod, ako to cez samostatnú aplikáciu obísť a mať menšie ikony.

Siedma požiadavka bola vrátiť hodiny na paneli na všetky monitory, nielen na primárny. Ďalšia bola o TPM čipe a áno toto je úskalie kompatibility nového systému. Microsoft to ale urobil kvôli bezpečnosti. Ak bolo bezpečné nemať ho doteraz, možno by to mohlo stále zostať na voliteľnej úrovni. K tomuto sa nevieme vyjadriť. Skôr sa prihovárame na stranu výrobcu systému a zlepšenia bezpečnosti.

Posledné dve sa týkajú navrhovaných aplikácií v ponuke Štart, ktoré sa teraz nedajú vypnúť ale dajú sa „tweakovať“ tým, že si zoznam upravíte manuálne. No a desiata požiadavka či naliehanie bolo o možnosti vypnúť zobrazovania správ v paneli widgetov.

Zdroj: Neowin

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.