Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Hoci je pre väčšinu tento spôsob dovolenky nový, až tretinu Slovákov láka cestovanie karavanom. Slovensko tak doháňa trend karavaningu v Českej republike, kde vyšiel v otázke záujmu o cestovanie karavanom podobný výsledok.

Našincom však oproti susedom chýba odvaha urobiť prvý krok.  Až 80 % Slovákov naprieč krajmi si cestovanie karavanom ešte nevyskúšalo. Výlety karavanom priťahujú najmä mladých ľudí vo veku 18 až 35 rokov z Košického kraja, ktorí sú tomuto spôsobu cestovania naklonení najviac. Táto forma poznávania je atraktívna aj pre cestovateľov vo veku od 54 do 64 rokov. Vydať sa na nové miesta napríklad na predĺžený víkend by uprednostnili počas jesene.

Leto je podľa dvoch tretín opýtaných Slovákov suverénnym víťazom ankety. Hneď druhú priečku obsadila jeseň, ku ktorej sa prikláňa takmer jedna tretina potencionálnych dovolenkárov. Toto ročné obdobie je pre svoje počasie a malebné scenérie vhodné aj na dlhšie výlety na obytných kolesách. Jeseň navyše preferuje najviac z opýtaných vo veku54 až 64 rokov. Staršia generácia tak na výlety volí práve prichádzajúcu sezónu. Jeseň pre turistov znamená tiež odliv prázdninových dovolenkárov, prázdnejšie cesty a menšie davy rekreantov na obľúbených miestach. Viac času na zážitky pre rodičov s deťmi poskytujú aj jesenné prázdniny na prelome októbra. Spoločný čas môžu tráviť napríklad poznávaním krás slovenskej prírody a po náročnom dni plnom pohybu  môžu relaxovať vo wellness centre.

K chorvátskemu moru aj do rakúskych Álp

Hlavným ťahákom ciest karavanom je jednoznačne príroda v akejkoľvek podobe, vedie najmä more a pláže, vzápätí horské oblasti a spoznávanie histórie a kultúrnych pamiatok. Na dovolenku s karavanom by pritom najviac ľudí s pomerom 33 % hypoteticky vyrazilo najmä do prímorských štátov južnej Európy, ako sú Chorvátsko, Taliansko, Grécko. Lákadlom sú pre 30 % dovolenkárov výlety s možnosťou kempingu do okolitých miest pre svoju geografickú blízkosť, ako je Česko, Maďarsko či Poľsko. S výsledkom takmer 24 % sú populárne tiež cestovateľské destinácie spojené s horskou turistikou. Obľube sa tešia rakúske Alpy, ako aj kopcovitá krajina a potulky prírodou medzi pohoriami v blízkosti Švajčiarska, Lichtenštajnska či Slovinska.

„Karavan je dostatočne flexibilný dopravný prostriedok na pohodové tempo objavovania nových miest. Som rád, že sa začína tešiť čoraz väčšej obľube aj na Slovensku. V Česku už polovica ľudí trend využitia karavaningu pre svoju dovolenku nevylučuje a na Slovensku je tretina cestovateľov otvorená vyraziť karavanom kamkoľvek. Letné mesiace boli pre Campiri najviac vyťažené obdobie, čo sa prenájmu karavanov na našej platforme týka. Teraz nás čaká jeseň, ktorá je skvelou voľbou pre spomalenie po hektickom lete a využitie slnečných dní na spontánne výlety,,” hovorí Lukáš Janoušek, CEO Campiri.

Sloboda a nezávislosť prekonáva obavu z bezpečia

Slováci najviac pri cestovaní  karavanom oceňujú výhody, akými sú sloboda a možnosť objavovať nové miesta, nezávislosť a flexibilita. Časť z nich je opatrná, a preto si radšej dvakrát skontroluje všetky náležitosti ohľadom vozidla, lekárničku, zásoby a pripraví seba a účastníkov zájazdu na nezabudnuteľné zážitky. Zatiaľ čo trištvrte Slovákov vyzdvihuje vlastnosti, akými sú nezávislosť a možnosť plánovať si čas podľa seba.

Na rozdiel od susedných Čechov, Slováci si dokážu predstaviť dovolenku v karavane aj na niekoľkohodinových trasách, ktoré vedú za hranice. Až dve tretiny Čechov totiž miesto výletov k moru, či horských oblastí preferuje lokálnu turistiku. Obe krajiny však s karavaningom spája túžba po objavovaní nových miest s vysokou mierou súkromia. Tieto výsledky vyplynuli  z prieskumu Instant Research, ktorý si nechala vypracovať spoločnosť Campiri.

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.