Inteligentných telefónov sa v období júl až september 2022 predalo medziročne o deväť percent menej. Vyplýva to z údajov analytickej spoločnosti Canalys.

Celkovo výrobcovia v treťom kvartáli dodali na trh 297,8 milióna kusov smartfónov. Prvú pozíciu v rebríčku najväčších výrobcov si drží Samsung, ktorý vyexpedoval 64,1 milióna telefónov a získal tak na trhu podiel 22 %. Na druhom mieste je Apple s 53 miliónmi kusov a 18 %.

Spoločnosť z Cupertina je zároveň jediná, ktorá medziročne predala viac telefónov, konkrétne o osem percent. Podľa analytikov za to vďačí stabilnému záujmu o vlaňajší modelový rad iPhone 13, ale aj o nové telefóny iPhone 14, z ktorých sa dobre predávajú hlavne Pro modely.

Tretie v rebríčku je Xiaomi so 40,5 miliónmi kusov smartfónov a 14 % na trhu. Štvrtú a piatu priečku opäť okupujú čínski výrobcovia. Štvré Oppo dodalo 28,5 milióna mobilov (10 %) a piate vivo 27,4 milióna (9 %). Ostatní výrobcovia majú spolu 84,3 milióna dodaných kusov a 27 % podiel.

Čo sa týka ďalšieho vývoja, analytici nie sú príliš optimistickí a predpokladajú ďalší pokles. Pomôcť smartfónom však môže silné predvianočné obdobie. Otázny je ale vývoj v budúcnom roku a zimných mesiacoch, keď sa môže naplno prejaviť energetická kríza.

Zdroj: Canalys.com

Zdroj: Canalys.com

Prečítajte si tiež:

Značky:

Branislav Caban

Branislav Caban
Okrem technologických tém sa snažím prinášať aj tie so spravodajským nádychom a rôzne zaujímavosti. Moja e-mailová adresa je bcaban@touchit.sk.