• Do záznamových médií sa oplatí investovať
  • Zážitky z dovolenky môžete okamžite zdieľať
  • Vďaka technike máte spomienky vždy poruke

Premýšľate nad výberom nového smartfónu alebo radšej HD kamery? Budete nakrúcať a fotiť v prašnom prostredí, v pralese alebo vo vode? Koľko by mala vážiť technika, keď ju hodláte nosiť na pláž alebo po horách? Poradíme vám, aké kritériá mať na zreteli, aby bola dovolenka zážitkom ešte i dlho po nej. 

ODOLNOŠŤ: Do vody i do terénu

Prvý kritériom je odolnosť. Kvalitný alebo jedinečný záznam môže zmariť pád prístroja do piesku alebo vody. Výdrž prístroja je charakterizovaná rezistenciou proti prenikaniu pevných častí (prach, piesok) a vody do jeho vnútra. Najvyšším stupňom je IP68. Takýto prístroj môžete pokojne ponoriť do vody alebo nakrúcať s ním pod hladinou. Odolnosť voči pádu je tiež definovaná štandardmi (tzv. MIL). Ak ste priaznivcami outdoorových aktivít, lezenia, šplhania, turistiky alebo bicyklovania, zvýšená ochrana vášho telefónu alebo fotoaparátu proti dažďu, blatu, nárazu či pádu určite príde vhod.

GOPRO HD Hero 3 White Edition_nowat

ÚŽITOK: Smartfón, fotoaparát alebo kamera?

Druhý dôležitý atribút pri balení na dovolenku je očakávaný úžitok z vášho záznamu. Ak vám budú postačovať fotografie a video zo smartfónu, siahnite po odolnejších modeloch alebo príslušných ochranných puzdrách. Dnešné smartfóny majú pomerne kvalitné fotoaparáty, pričom handicap optiky kompenzujú softvérovými nástrojmi (eliminácia šumu, zachytávanie pohybu, fotenie v noci…). Priaznivci turistiky a adrenalínových zážitkov ocenia odolné a ľahké smartfóny alebo prenosné minikamery, ktoré je možné uchytiť aj na prilbu či riadidlá bicykla (GoPro). Ak máte v úmysle priniesť si z dovolenky kvalitné fotografie, či už majestátnych panorám alebo detailov (makro), v ponuke je množstvo kompaktných zrkadloviek. Väčšina z nich umožňuje aj nakrúcanie videosekvencií v HD kvalite. Pre fajnšmekrov a nadšencov videa existuje množstvo elegantných kamier a modelov, ktoré zvládnu nakrúcanie dokonca aj pod vodou (Nikon Coolpix AW130s).

Nikon Coolpix AW 130s_nowat

„Techniku zväčša nosíme so sebou. Zákazníkov upozorňujeme, že istú hmotnosť má okrem prístroja aj príslušenstvo ako nabíjačka, batérie alebo objektívy či statív. Nabíjateľné batérie, ktoré sú súčasťou fotoaparátov, sú spravidla ľahšie, no je nutné ich nabíjať za siete. Naproti tomu tzv. tužkové batérie sú síce ťažšie, no ich výmena zaberie pár okamihov a používateľ môže fotiť a nakrúcať ďalej. Ďalšou možnosťou je mať so sebou tzv. powerbank, prenosnú batériu, vďaka ktorej pomocou kábla dobijete smartfóny alebo tablety. Určujúcim znakom je najmä počet dobití, ktorý sa orientačne vyráta ako počet mAh prenosnej batérie vydelený počtom mAh prístroja,“ uvádza Martin Gergély, vedúci obchodného oddelenia spoločnosti OKAY Slovakia.

Canon EOS 700D_nowat

TYP MÉDIA: Veľkosť pamäťového média

Tretím kritériom pri rozhodovaní je typ záznamového média. Ak má váš notebook čítačku SD kariet, je vhodnejšie zakúpiť aj techniku, ktorá využívajú tento typ kariet. Avšak i fotoaparáty alebo kamery s xD kartou možno ľahko pripojiť k počítaču (káblom, cez wi-fi alebo bluetooth rozhranie) a záznamy stiahnuť. Samostatnou kapitolou je potom veľkosť záznamového média, keďže každý prístroj je technicky limitovaný. Inak povedané, ak je dimenzovaný na 16 GB kartu, tak s 32 GB kartou nebude fungovať, resp. nemusí fungovať správne. Z titulu veľkosti záznamu je potrebné nastaviť počet megapixelov. Pre bežného užívateľa postačuje 5-7 Mpix. Mnoho zážitkov stojí za okamžité zdieľanie na sociálnych sieťach. Inteligentné fotoaparáty a kamery zvládajú aj túto možnosť. Jedinou podmienkou je pripojenie na internet, no pri veľkosti fotografie 20 MB je nahrávanie časovo náročné. Podobne tak pri ukladaní na harddisk (interný alebo externý) či pri nahrávaní zážitkov na tzv. cloud, čo sú virtuálne úložiská pre zálohovanie súborov (služby typu DropBox, Disk Google a pod.). Zážitky určite odporúčame neponechávať iba v prístroji, ale zálohovať, hocijakým spôsobom.

GoPro HD Hero 3_nowat