Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Väčšina z nás trávi letné dni mimo svojho domova, či pracoviska.

Finančný život sa však nezastavuje ani v tomto období, a tak sa neraz stáva, že svoje účty platíme z dovolenkových destinácií, pripojení na niektorú z dostupných Wi-Fi sietí. Ponúkame preto zopár najdôležitejších rád, ako počas horúcich dní ustrážiť svoj telefón, bankový účet a osobné financie.

  1. Používajte mobilnú aplikáciu na zabezpečenom smartfóne

Možno vás to prekvapí, ale najbezpečnejším spôsobom, ako sa mimo domova prihlásiť do svojej banky, je aplikácia pre mobilný telefón. Tá je v prípade mBank spárovaná s konkrétnym zariadením (vaším telefónom) a pre hackerov je veľmi problematické sa do nej „nabúrať“. Prístup do aplikácie chráni päťmiestny PIN kód, ktorý pri viacnásobnom nesprávnom zadaní aplikáciu zablokuje. Navyše, telefón z nej zákazníka automaticky odhlási po určitom čase nečinnosti, čo znemožňuje neoprávnený prístup napríklad pri krádeži, či strate telefónu.

Na zvýšenie bezpečnosti odporúčame stiahnuť si do telefónu antivírus a pravidelne aktualizovať softvér telefónu vrátane samotnej bankovej aplikácie. Veď smartfón je dnes už v podstate rovnako komplexný ako počítač, a tak je vystavený podobným rizikám a „chorobám“.

  1. Dávajte pozor, kto vám pozerá cez rameno

V pokoji dovolenky často zabúdame na ostražitosť. Veľa z nás vybavuje platby, na lavičkách na letisku, alebo počas cesty autobusom, či vlakom. Úplne základným pravidlom je používať zámok obrazovky telefónu. Pri zadávaní prihlasovacích údajov, napríklad kódu pre odomknutie klávesnice, odporúčame uistiť sa, že naozaj nikto nevidí, čo do políčok zadávate. Pre vreckového zlodeja je v opačnom prípade pomerne ľahké vytiahnuť v nestráženom okamihu dopredu vytipovaný telefón z vrecka alebo kabelky a prostredníctvom odpozorovaných údajov sa do neho dostať.

Ak by takáto situácia nastala, okamžite kontaktujte svoju banku a zrušte prístup cez mobilný telefón. mBank ponúka možnosť toto urobiť aj cez internet banking, kde si zákazník jednoducho vypne prístup do banky cez spárovaný smartfón.

  1. Buďte opatrný pri pripájaní cez verejné Wi-Fi siete

Ku verejným Wi-Fi sieťam sa pripájame hlavne v zahraničí a mimo domova, nakoľko šetria prostriedky za prenos dát v roamingu. Pri ich používaní sa však neoplatí zabúdať, že sa do nich môže prihlásiť každý, a to aj hacker snažiaci sa získať vaše dáta. Ak sa do svojej banky prihlasujete cez webový prehliadač, odporúčame vždy skontrolovať, či idete cez zabezpečených serveroch. Rozdiel medzi nimi je zobrazený na obrázku – zjednodušene sa dá povedať, že to funguje ako semafor. Ak sa v riadku, kam zadávame adresu internetového bankovníctva, objaví červená, tak stránka nie je zabezpečená. Pri zelenej farbe môžeme bezpečne pokračovať ďalej.

mbank_bezpecnost_leto_web2016_3_nowat

Samozrejmosťou by malo byť používanie kvalitných hesiel obsahujúcich minimálne osem znakov. Skladať by sa mali z veľkých písmen, malých písmen, čísiel.

Nezabúdajme, že na dovolenke strata tabletu, telefónu, alebo notebooku nemusí znamenať len stratu zariadenia, ale aj získanie prístupov ku vašim účtom v banke.