Výber plných verzií programov v tomto vydaní uspokojí používateľov, ktorí chcú tvoriť webové stránky. Nezabudli sme ani na všetkých tých, ktorí roky nepreinštalovali svoj operačný systém a nutne potrebujú optimalizáciu. Prinášame tiež špecializovanú aplikáciu na uchovávanie hesiel, ktorú môžete používať ako prenosnú verziu na vašom flash disku.

Ashampoo WinOptimizer 11

box_ashampoo_winoptimizer_11_right_800x800_rgb

Optimalizácia systému je proces, ktorému sa asi len ťažko vyhnete. Z času na čas treba systémové registre prečistiť, zistiť, kde sa nahromadili nepotrebné súbory alebo defragmentovať disk. Ideálne je, ak sa tento proces robí priebežne. Práve na to je vhodný WinOptimizer, ktorý systém sleduje a automaticky vykonáva potrebné úlohy.

Prvé spustenie zobrazí základné možnosti nastavenia, aby program mohol správne pristupovať k vašej konfigurácii. Je treba napríklad  zvoliť typ disku SSD, ak ho máte v počítači. Vtedy sa defragmentácia nevykonáva. Pri tomto type pamäťového úložiska to nie je potrebné. Program je dostupný v slovenskom jazyku a je vhodný aj pre začiatočníkov. Ak si s niektorými voľbami neviete rady, môžete ich ponechať bezo zmeny. Medzi špeciálne vlastnosti patrí Live Tuner, ktorý priebežne sleduje a upravuje systémové nastavenia a pozostatky. Tiež je tu aj režim pre hráčov, ktorý vypne niektoré nastavenia systému a poskytne výkon počítača pre hráčov.

Toto je jeden z programov, ktorý môžete nechať pracovať automaticky, pretože pred finálnou úpravou poskytne sumarizáciu toho, čo sa vykonalo. Až používateľ rozhodne o kompletnom zmazaní nepotrebných súborov a iných činnostiach. Všetky akcie sa zálohujú a v prípade komplikácií sa môžete vrátiť k pôvodnému stavu.

WinOptimizer 11 je špičkový program na udržanie operačného systému v dobrej kondícii

WinOptimizer 11 je špičkový program na udržanie operačného systému v dobrej kondícii

Súbor utilít je obsiahly a je tu možnosť zobraziť ich v niekoľkých zobrazeniach. Nástroje na čistenie disku, optimalizáciu registrov aj internetový čistič, sú v jednej skupine modulov. Nechýba ani defragmentácia registrov. Je vhodné ju vykonať, aj keď máte SSD disk, nakoľko máme v praxi vyskúšané, že zrýchli systém a odozvu počas používania systému. Pre tých, ktorí inštalujú a skúšajú rôzne programy, je to priam povinnosť.

Pokročilí používatelia sa môžu pozrieť na špecializovaného správcu programov a procesov. Niečo podobné nájdete aj v operačnom systéme, tu sú však služby aj s hodnotením od používateľov. Nie všetky služby totiž musíte poznať a tak ľahko zistíte, že síce ide o pre vás neznámu službu bežiacu na pozadí, no je potrebná. Používateľské hodnotenie hviezdičkovým systémom potom pomáha v jednoduchšej identifikácii programov a služieb. V našom systéme ich bolo viac ako 200 a vyznať sa v nich bez dodatočných informácií by bolo podstatne zložitejšie.

Používanie operačného systému môže postupne zovšednieť a tak je tu nachystaný „tweaker“, ktorý upravuje vlastnosti systému na jednom mieste. Meniť môžete vzhľad systému aj správanie niektorých funkcií. Modul ide výrazne do hĺbky, no zmien sa netreba obávať. Všetky budú zálohované a postupne sa môžete vrátiť k pôvodným nastaveniam.

Zaujímavý je aj vlastný benchmarkový test. Svoje namerané výsledky si môžete porovnať s inými používateľmi tejto aplikácie a zistíte, ako je na tom váš počítač z hľadiska konfigurácie a sily výkonu.

Ocenili sme aj utility na bezpečné mazanie súborov a voľného miesta na disku. Ak niekomu potrebujete požičať váš flash disk alebo pamäťovú kartu, využijete tento program. Druhý používateľ nebude môcť z daného pamäťového média obnoviť predtým zmazané súbory.

Registrácia
Počas inštalácie je nutné požiadať o registračný kľúč, a to kliknutím na tlačidlo pod editačným poľom na jeho zadanie. Treba naň kliknúť a spustí sa webový prehliadač. Vo formulári stačí zadať emailovú adresu, na ktorú vzápätí príde link na potvrdenie registrácie s ďalším odkazom (druhý v poradí). Ten potvrdí oprávnenosť vyžiadania platného čísla a do emailovej schránky príde druhá emailová správa s platným sériovým číslom (na zobrazenej stránke netreba nič vypĺňať, stačí ju potvrdiť) a potom sa na nej zobrazí registračný kľúč.

Hlavné výhody:
Automatická činnosť, úprava vzhľadu a správania systému, čistiace nástroje, defragmentácia registrov, ochrana pred obnovením zmazaných súborov

Link: www.ashampoo.com
Link na stiahnutie: Čitatelia a predplatitelia magazínu touchIT našli v č. 2/2015 link na stiahnutie úplnej verzie zadarmo. Predplaťte si touchIT teraz. 
Cena: zadarmo pre čitateľov magazínu touchIT

Password Organizer 8

PassOrgBOX

Správcovia hesiel prídu vhod v prípade, že chcete ukladať väčšie množstvo prihlasovacích údajov. Program ako Password Organizer sa hodí pre používateľov, ktorí používajú k svojim dokumentom rôzne heslá. Pamätať si ich však nie je také jednoduché. V tejto aplikácii je k dispozícii zoznam, do ktorého si uložíte všetky potrebné informácie o webovej lokalite a prihlasovacích dátach alebo heslá k inému typu chránenej aplikácie. Súčasťou je generátor hesiel. Je priamo integrovaný do časti programu, kde si ukladáte jednotlivé záznamy. Čiže bez problému si rýchlo necháte „vymyslieť“ bezpečné heslo a to sa ihneď vloží do príslušného poľa. Generátor umožňuje, podľa preddefinovaných vzorov, vytvárať heslá rôznej sily, s kombinovaním malých a veľkých písmen, číslic a znakov. Na tento spôsob už ale bude treba použiť Password Organizer. Vytvára totiž také silné heslá, že si ich používateľ nemá šancu zapamätať.

Password Organizer 8 na uchovávanie hesiel, obsahuje generátor bezpečných hesiel

Password Organizer 8 na uchovávanie hesiel, obsahuje generátor bezpečných hesiel

 

Nejde o samoúčelnú aplikáciu a na rýchle vloženie hesiel sa dajú prihlasovacie meno a heslo kopírovať a potom jednoducho vložiť tam, kam potrebujete. Existujú aj pluginy pre internetové prehliadače, no toto riešenie je nezávislé na systéme a prehliadači. Súbor s heslami a vašimi poznámkami sa dá exportovať do externého súboru. Ten je, samozrejme, chránený vaším vstupným heslom do programu. Exportovať heslá môžete aj do databázového súboru SQLite, prípadne do CSV alebo TXT. Program počíta s množstvom dát, a preto má funkcie na filtrovanie a triedenie údajov. V základnom nastavení sú loginy a heslá skryté. Nemôže sa tak stať, že si niekto, povedzme mobilným telefónom, odfotí zoznam hesiel z obrazovky počítača. Program môže štartovať automaticky so systémom. Funguje tu aj pripomienkovač na pravidelnú zmenu vstupného hesla. Podstatnou funkciou je aj fakt, že ho môžete nosiť na flash disku alebo používať v ľubovoľnom adresári. Aj pri preinštalovaní systému alebo používaní na inom než svojom počítači budete mať všetky prístupové údaje so sebou.

Registrácia
Registrácia programu na plnú verziu sa spúšťa z hlavného menu položkou Registrovať sa! Kliknutím na položku Získať kľúč k plnej verzii, sa zobrazí stránka na zadanie vášho mena a emailovej adresy. Po odoslaní formulára príde do vašej emailovej schránky potvrdenie s linkom, na ktorý treba kliknúť. Následne dostanete emailom registračný kľúč. Ten vložíte v menu Registrovať sa! cez položku Vložiť kľúč a program bude fungovať v úplnej verzii.

Hlavné výhody:
Nezávislosť na systéme, prenosná verzia, generátor kódu

Link: www.1-abc.net
Link na stiahnutie: Čitatelia a predplatitelia magazínu touchIT našli v č. 2/2015 link na stiahnutie úplnej verzie zadarmo. Predplaťte si touchIT teraz. 
Cena: zadarmo pre čitateľov magazínu touchIT

WebSite X5 Home 11

HM_EN

Verziu Home dostávate v úplnej verzii a je vhodná na konštrukciu základných webov. Má o niečo menej možností ako najdrahšia verzia za 199 eur. Je však vhodná pre tých, ktorí si chcú vytvoriť jednoduchú webovú prezentáciu a zároveň zistiť, či je tento koncept tvorby webu vhodný. Rozhranie je určené pre ľudí, ktorí nikdy neprogramovali webové stránky. K dispozícii je možnosť pridávania textov, obrázkov, audio a videoobsahu. Tiež nechýba napojenie na sociálne siete a pridávanie máp. Napr. pre reštauráciu je tu všetko podstatné na tvorbu vlastnej webovej stránky. Použiť sa dá kontaktná stránka s mapou alebo aj flash animácia. Vytvoriť sa dá uvítacia stránka a rôzne formáty reklamných správ. Na tvorbu textov sa dá použiť vstavaný editor s bežnými funkciami.

Verzia Home s možnosťou vytvorenia základných webových prezentácií. Bude mnohým začiatočníkom postačovať

Verzia Home s možnosťou vytvorenia základných webových prezentácií. Bude mnohým začiatočníkom postačovať

Každý z prvkov, ktorý sa na stránku pridá, je zobrazený aj v náhľade. Vidíte teda aj to, ako bude vyzerať facebookový doplnok naživo bez toho, aby bolo potrebné exportovať WWW stránku a zobrazovať ju v externom prehliadači. To platí aj pre účet na Google+.

Verzia Home má menej šablón, ale je tu 100 šablón. Podstatné je, že si ich môžete kompletne nahradiť za svoje vlastné a prispôsobiť nielen graficky, ale aj farebne. Počet projektov nie je ničím limitovaný, môžete teda spravovať viacero webov. Počet stránok je limitovaný na 10 pre každý z webov. To je pre jednoduchšie weby postačujúce, v mnohých prípadoch aj s rezervou. A aj tu je vstavaný FTP editor na priame nahrávanie stránok na cieľový webový server.

Registrácia
Po spustení programu sa zobrazí pole na zadanie emailovej adresy, potom treba postupovať podľa krokov v sprievodcovi. Vytvoríte si tým špeciálne konto u výrobcu programu, kde nájdete aj svoj registračný kľúč pre budúce použitie. Všetky informácie prídu na emailovú adresu zadanú počas inštalácie.

Hlavné výhody:
Jednoduché rozhranie, vstavaný editor a FTP klient, 100 grafických šablón, podpora sociálnych sietí a reklamných bannerov

Link na výrobcu: www.websitex5.com
Link na stiahnutie: Čitatelia a predplatitelia magazínu touchIT našli v č. 2/2015 link na stiahnutie úplnej verzie zadarmo. Predplaťte si touchIT teraz.
Cena: zadarmo pre čitateľov magazínu touchIT

WebSite X5 Professional 11

Verzia Professional  ako najvýkonnejší program WebSite X5. Určený na profesionálnu tvorbu webových portálov

Verzia Professional ako najvýkonnejší program WebSite X5. Určený na profesionálnu tvorbu webových portálov

Najvyššia verzia spomedzi programov WebSite X5 ponúka maximálnu výbavu pre profesionálov. Máte k dispozícii neobmedzený počet projektov a celkovo sa dá v programe spravovať až 10 000 stránok. Každá z nich bude vytvorená v súlade so štandardmi W3C. Tým je zabezpečená kompatibilita pri zobrazení vo všetkých hlavných prehliadačoch. Stránky sú vytvárané v štandarde HTML5 a nechýba podpora CSS 2.1 / 3.

Program prináša aj extra výbavu v podobe 1500 grafických šablón, ktoré sa dajú navyše ešte prispôsobiť. Limitom nie je ani vertikálna alebo horizontálna podoba menu. Každý web teda vytvoríte podľa vašich potrieb. Funkciou navyše, oproti všetkým ostatným edíciám tohto programu, je zabudovaný editor na definovanie vlastných štýlov. V tejto verzii nájdete aj mobilné šablóny. Celý web si vďaka tomu môžete pripraviť tak, aby ho mali používatelia dostupný na smartfónoch alebo tabletoch. Svoju stránku si vytvoria nielen IT odborníci, ale aj záhradkári, dizajnéri alebo tvorcovia blogov. Nepotrebujete poznať nič o programovaní ani internetových štandardoch. Práve to je výhoda WebSite X5. Každý odborník vo svojej oblasti si môže spraviť vlastný web a nepotrebuje byť odborníkom na niečo nové.

Tvorba funguje metódou Drag&Drop, teda pridávanie textových polí, rozvrhnutie stránky, ale aj vytváranie nákupného košíka. S programom si totiž vytvoríte aj e-shop, emailové formuláre alebo produktový katalóg či fotogalérie. Obchod môžete napojiť na platobný systém PayPal alebo pripraviť na platby platobnými kartami. Je tu toľko možností, že zo začiatku bude problém nie tak vytvoriť stránku, ale vybrať si z dostupných prvkov. Tým, že web sa tvorí ako projekt, používateľ má vždy možnosť stránku rýchlo prerobiť, podľa aktuálnych potrieb. Až vo výslednom kroku sa exportujú súbory na disk alebo na FTP. Táto verzia ide ešte ďalej a podporuje vkladanie vlastných textov a tabuliek do záložiek ako vnorené prvky. Toto inde nenájdete a Professional je jediná verzia disponujúca takouto funkcionalitou. V rámci prípravy stránok pre mobilné zariadenia sú podporované weby tak, aby sa dali plnohodnotne ovládať dotykom na prvky webových stránok. Navyše, je tu aj vylepšená galéria fotografií.

Špecialitou je dynamický obsah, ktorý sa bude dať aktualizovať priamo zo stránky. Netreba teda zakaždým štartovať program a spúšťať konkrétny projekt.

K projektu sa dá vždy vrátiť a kompletne ho za pár minút zmeniť. Ak ste totiž vybrali horizontálne menu, jedným kliknutím z neho spravíte vertikálne. Na základné úpravy obrázkov je možné využiť vstavaný editor, tiež aj na úpravu štandardných šablón. Okrem iného aj na zmenu jej farebného ladenia. Aplikácia automaticky zálohuje rozpracované projekty. Vytvoriť sa dajú aj špeciality ako úvodná stránka alebo viacjazyčný web. Kto potrebuje, má možnosť pridávať vlastné kódy.

Súčasťou ceny programu je aj jedna doménová registrácia, 30 GB priestoru, jedna databáza a neobmedzený počet emailov.

Rozhranie programu je v slovenskom jazyku a oproti verzii 10 z minulého roka prešla výrazným grafickým vylepšením. Autori lepšie usporiadali ovládacie prvky a funkcie na zjednodušenie prístupu k nim. Či už potrebujete pridať integráciu sociálnych sietí na stránku alebo mapu, knihu návštev prípadne vytvoriť prihlasovanie do určitých sekcií, všetko ľahko nájdete a použijete.

Hlavné výhody:
Webové stránky bez programovania, podpora pre e-shopy, blogy, databázy, fotogalérie, skutočne hodnotný program, podpora dynamického obsahu upraviteľného priamo na stránkach, podpora stránok pre mobilné zariadenia

Link: www.websitex5.com
Link na stiahnutie: http://bit.ly/1Gm3m6Q
Cena: 199 EUR

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.