Je potrebné mať na pamäti, že voda na Slovensku nemá vo všetkých regiónoch rovnakú tvrdosť.

Pokým v niektorých lokalitách je obsah vápnika nižší, v iných by ste kvôli jeho vyššej koncentrácii mali uvažovať nad jej úpravou. Zlou správou pritom je, že tvrdá voda sa nachádza vo viac ako 80 % okresov Slovenska. Tento údaj sa týka vody všeobecne, teda vody pitnej aj úžitkovej.

Jedným z hlavných problémov domácností, súvisiacich s vodou, je vodný kameň. Ten môže mať vplyv nielen na naše zdravie, ale výrazne ovplyvňuje aj funkčnosť a životnosť domácich zariadení. Prvým indikátorom problému s vodným kameňom je jeho nadmerné usádzanie v domácich spotrebičoch (napr. rýchlovarnej kanvici, práčke), ktoré vieme skontrolovať aj vizuálne.

Vodný kameňZdroj: Aqualive
Vodný kameň v práčke

Horšie na tom sú prietokové zariadenia (tepelné čerpadlá, ohrievače, kotly), v ktorých sa vodný kameň usádza priamo v ich obehovom systéme. V konečnom dôsledku to nevedie iba k zvýšenej spotrebe energií o 30 – 50 %, ale aj k ich predčasnému poškodeniu, alebo k zvýšeniu ďalších nákladov spojených s ich prevádzkou. Okrem technologických zariadení sa vodný kameň usádza aj na vodovodnej armatúre, čo nepôsobí esteticky.

Ako predchádzať vodnému kameňu

Odborník Maroš Rizman z Aqualive Technology radí: „Vodný kameň je potrebné odstraňovať pravidelne, keďže jeho prítomnosť značne ovplyvňuje funkčnosť a životnosť zariadení. Častokrát je to však časovo náročné, prácne a nákladné. Druhým spôsobom je prevencia, ktorá je v mnohom efektívnejšia a v posledných rokoch aj cenovo dostupná. V tomto prípade sú výborným riešením zmäkčovače vody, ktoré zabraňujú tvorbe vodného kameňa na potrubí a zároveň chránia aj samotné spotrebiče a zariadenia.”

Maroš Rizman z AqualiveZdroj: Aqualive
Maroš Rizman z Aqualive

Všetko dôležité odhalí jej rozbor

Kvalitu vody viete zistiť komplexným rozborom vody z akreditovaného laboratória. Využiť môžete aj bezplatné testovanie Regionálnymi úradmi verejného zdravotníctva, ktoré ponúkajú raz ročne orientačné analýzy dusičnanov a dusitanov v rámci Svetového dňa vody, ktoré sú každoročne v marci.

Maroš Rizman dopĺňa: „Ak máte dom či byt pripojený na verejný vodovod, a nie ste si istý tvrdosťou vody, napíšte nám lokalitu, v ktorej bývate a my vám preveríme tvrdosť vody bez testu a zadarmo. Následne vám bezplatne vyhodnotíme aj to, či má zmysel vašu vodu zmäkčovať.”

Ako a kde testovať?

Rozbor vody si môžete objednať  v ktoromkoľvek akreditovanom laboratóriu. Jeho cena sa pohybuje v rozmedzí 130€ – 500€. Využiť však môžete aj exkluzívny promo kód TOUCHIT10 a získate zľavu 10% na celý sortiment spoločnosti Aqualive, vrátane rozboru. Objednať si ho môžete online pohodlne z domova na https://www.aqualive.sk/rozbor-vody.

Článok je pripravený v spolupráci so spoločnosťou Aqualive.

Značky:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.