Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Posledná vlna sprísňovania podmienok na poskytnutie úverov na bývanie prichádza už o pár dní. Dotknúť sa môže najmä mladých ľudí a samožiadateľov. Ceny bytov budú napriek tomu tento rok ešte rásť, hoci miernejšie.

Ceny bytov na väčšine územia Slovenska neklesajú a to ani napriek postupnému sprísňovaniu podmienok na získanie hypotéky. „Priemer medziročného nárastu cien bytov na celom Slovensku bol na úrovni 8,5 percenta,“ konštatuje Ján Palenčár, prezident Národnej asociácie realitných kancelárií Slovenska (NARKS). Podľa údajov asociácie je najvyšší nárast cien domov a bytov v Nitrianskom kraji, čo má súvislosť s príchodom automobilky Jaguar Land Rover a naberaním veľkého počtu zamestnancov. V Bratislavskom a Banskobystrickom kraji bolo zdražovanie nehnuteľností len mierne. V Košickom kraji dokonca medziročne ceny klesli o 3,5 percenta.

Ak nepríde k zásadnej zmene a impulzu z externého prostredia, prezident NARKS v tomto roku predpokladá pozvoľné spomaľovanie rastu cien rezidenčných nehnuteľností. Medziročný nárast by mal byť na úrovni piatich percent. Priemerné ceny bytov a domov tak budú rásť pomalšie ako nárast priemernej mzdy. Tá by podľa predikcie Národnej banky Slovenska mala v tomto roku vzrásť medziročne o 6,7 percenta.

„Znamená to, že ľudia, ktorí si šetria na bývanie, si budú môcť zo svojho platu dovoliť rovnakú nehnuteľnosť, ako keby si ju kupovali vlani pri nižších cenách,“ vysvetľuje hovorkyňa Poštovej banky Lýdia Žáčková. Rovnako môže byť výhodné kúpiť si byt ako investíciu. Opatrenia NBS, ktoré majú v lete dosiahnuť vrchol, môžu zvýšiť dopyt po nájmoch, keďže dostať sa k vlastnému bytu či domu bude zložitejšie.

Od 1. júla sa totiž podmienky poskytovania úverov na bývanie sprísnia na ich finálnu úroveň. „Už len 20 percent žiadateľov o hypotéku bude môcť dostať úver vyšší ako je 80 percent hodnoty nehnuteľnosti. Okrem toho, podiel nových klientov s celkovým zadlžením vyšším ako osemnásobok čistého ročného príjmu sa zníži na 10 percent,“ konštatuje L. Žáčková.

Podľa Jána Palenčára to môže viesť k rizikovejšiemu správaniu sa, keď budú niektoré skupiny ľudí prinútené kombinovať viaceré formy financovania. Okrem toho predpokladá, že vzhľadom na rast cien nehnuteľností, hoci aj miernejší, sa dá očakávať do budúcna trend výstavby kompaktnejších a menších bytov pri zachovaní počtu izieb. Vidieť to už dnes, keď sa v novostavbách predávajú najrýchlejšie 2- až 3-izbové byty, ale na menších plochách. „Kto si chce kúpiť byt za pôvodných úverových podmienok, mal by sa poponáhľať. V opačnom prípade musí počítať s tým, že hypotéku v potrebnej výške už nemusí získať“ upozorňuje hovorkyňa banky.

Značky: