Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

 Vlaky FlixTrain sú teraz poháňané 100 % čistou energiou od spoločnosti Greenpeace Energy.

  • André Schwämmlein: „Chceme, aby ľudia cestovali Flixom, práve preto, že sme zelení.“
  • Prvý rok elektrobusov v sieti FlixBusu: Cesta k ešte zelenšej mobilite
  • Kompenzácia emisií z cesty a investícia do certifikovaného projektu na ochranu klímy

 Byť jedným z najšetrnejších druhov dopravy spoločnosti FlixMobility nestačí. Tvárou v tvár reálnej hrozbe zmeny klímy posúva tento mladý dopravca hranice udržateľnej mobility. Je to už rok, čo FlixMobility do svojej siete začala pridávať prvé diaľkové elektrobusy a teraz pokračuje tým, že všetky zelené vlaky FlixTrain prechádzajú na zelenú elektrickú energiu od spoločnosti Greenpeace Energy. Čo je hlavným cieľom? Presvedčiť ešte viac cestujúcich, aby si vybrali jej služby na úkor dopravných prostriedkov, ktoré viac znečisťujú ovzdušie našej planéty, ako sú lietadlá alebo osobné autá.

„Doprava má na svedomí 25 percent emisií oxidu uhličitého v ovzduší. Lietadlá a autá, či už zdieľané, alebo nie, tomu prispievajú najviac. V spoločnosti FlixMobility cítime veľkú zodpovednosť za to, aby sme dokázali ponúknuť riešenie. Ľudia, ktorí s nami cestujú, ťažia nielen z obrovskej siete spojov, pohodlia a cenovej dostupnosti, spolu s nami tiež budujú zelenú budúcnosť v oblasti cestovania,“ uvádza André Schwämmlein, zakladateľ a CEO spoločnosti FlixMobility.

Vlaky FlixTrain teraz jazdia na 100 % čistú energiu od Greenpeace Energy

Po minuloročnom spustení prvých diaľkových elektrobusov v Nemecku a vo Francúzsku spoločnosť oznámila, že štyri vlaky FlixTrain sú teraz poháňané zelenou elektrinou od spoločnosti Greenpeace Energy z obnoviteľných zdrojov, zatiaľ čo konkurenční prevádzkovatelia vlakov ešte stále využívajú elektrinu (čiastočne) produkovanú uhoľnými elektrárňami významne znečisťujúcimi ovzdušie. Takisto budú energiou od Greenpeace Energy poháňané aj ďalšie dve nové lokomotívy, ktoré dopravca do siete pridá tohto roku v lete.

„Vlaky FlixTrain, ktoré sú teraz poháňané zelenou elektrinou od Greenpeace Energy, z nás robia prvého a jediného poskytovateľ železničnej prepravy v Nemecku, ktorého vlaky jazdia výhradne na zelenú energiu. Ale nezastavujeme sa ani tu, naším cieľom je byť každý rok ešte o krok zelenší. V budúcnosti chceme zaistiť, aby aj všetky naše ďalšie vlaky boli rovnako šetrné k životnému prostrediu, ako sú tie súčasné. Keď rozširujeme našu železničnú sieť, dbáme na to, aby energia bola rovnako zelená ako naša značka,“ doplňuje Schwämmlein.

Zelená energia Greenpeace Energy pochádza výhradne z veterných a vodných elektrární. „Spoločne sme vytvorili nový funkčný model zelenej mobility pri prelomovom využití veternej energie. Tá je dôležitá pre budúci vývoj našich dodávok. Takto naozaj môže fungovať inteligentná a ekologická mobilita,“ dodáva Sönke Tangermann zo spoločnosti Greenpeace Energy.

Prvý rok E-busov v sieti FlixBusu: Diaľková hromadná elektromobilita

FlixMobility sa v posledných rokoch snaží posúvať udržateľnosť hromadnej dopravy v rôznych oblastiach. V apríli roku 2018 uviedla spoločnosť na trh ako úplne prvá na svete elektrobusy pre medzimestskú autobusovú dopravu, a to vo Francúzsku medzi Parížom a Amiens. O niekoľko mesiacov neskôr vyšiel aj prvý nemecký E-bus na trase medzi Frankfurtom a Mannheimom cez frankfurtské letisko a Heidelberg, plne poháňaný energiou z obnoviteľných zdrojov. Počas posledných dvanástich mesiacov vo Francúzsku a šiestich mesiacov v Nemecku FlixBus úspešne preukázal, že diaľkové autobusy sú na prevádzku bez emisií pripravené, aspoň medzi mestami na kratšie vzdialenosti.

Kompenzácia produkcie CO2 z každej vašej cesty

Na ceste za jedného dňa úplne bezemisnou dopravou ponúka FlixBus svojim zákazníkom možnosť kompenzovať produkciu CO2 na konkrétnej ceste. Zaškrtnutím políčka počas procesu rezervácie môžete súhlasiť s malým príspevkom (obvykle 1 až 3 % ceny cestovného lístka) na ochranu životného prostredia. Tento príspevok slúži na kompenzáciu cesty a funguje ako dar, ktorý je investovaný do ďalších projektov znižujúcich vypúšťanie emisií do ovzdušia.

V súčasnosti sú tieto príspevky investované do projektu Atmosfair vo Rwande s názvom „Energeticky efektívne sporáky“, ktorý je akreditovaný Organizáciou spojených národov (OSN) a bol vyznamenaný zlatým štandardom. „Chceme presvedčiť ešte viac zákazníkov, aby svoje emisie kompenzovali, a to nielen počas Týždňa zeme, ale po celý rok. Kým nebude možné diaľkovo cestovať úplne bez emisií, ponúka Flix najudržateľnejší spôsob cestnej dopravy aj jeden z najudržateľnejších dopravných prostriedkov vôbec,“ dodáva Schwämmlein.

Značky: