Majitelia služby ale veria, že sa do tohto obchodu aplikácia vráti.

Jej odstránenie bolo dôsledkom preverovania a celkového stavu servera, v smere poskytovania nezákonného obsahu. Neznamená to, že na servery je len nelegálny obsah, aplikácia umožňuje prístup aj k nemu. Ide v zásade o transformáciu webovej stránky do podoby aplikácie. Téme sa venoval aj server TorrentFreak.

Hostingová služba a služba na zdieľanie súborov je známa najmä v Českej republike a stránka patrí medzi 35 najnavštevovanejších webov v krajine. Služba čelí nátlakom už dlhšiu dobu a za posledné roky na ňu skúšali sankcie aj spoločnosti ako CinemArt. Je to český filmový distribútor, ktorý sa v súvislosti s nelegálnym obsahom na tomto serveri obrátil na súd. Problém s nelegálnym obsahom naráža viac na praktickú stránku. Poskytovateľ priestoru by mal byť za obsah zodpovedný, aspoň podľa právne legislatívy. Nie je ale možné všetko zachytiť.

Web čelí kritike práve kvôli obsahu, ktorý je nelegálny

Filtrovať obsah je jeden zo spôsobov, no ten nevyzerá ako veľmi účinný a tak služby ako Ulož.to ale aj iné dostávajú na dennej báze žiadosti o odstránenie obsahu. Vždy tak ide o následnú reakciu a bojovať proaktívne nie je zatiaľ v silách žiadneho úložiska na zdieľanie obsahu. Jednou zo spoločností, ktoré sa protipirátskym činnostiam venujú, je aj česká spoločnosť Weemazz. Príhodne zvolený názov na zápis anglicky znejúcej domény, no pri výslovnosti ide vlastne o český ekvivalent „výmaz“. Zastupuje napríklad HBO Europe, Českú televíziu alebo TV Nova. Obsah dotknutých strán však stále zotrvával na serveri Ulož.to a tak sa aj po šetrení zo strany Googlu pristúpilo k odstránení aplikácie z ich obchodu.

To v zásade nijako neobmedzuje použitie webovej stránky na mobilnom prehliadači. Isté nepohodlie to však používateľom spôsobiť môže. Šéf spoločnosti Weemazz, Radim Horák, hovorí „Spoločnosť Google vyhovela našej žiadosti o odstránenie aplikácie Uloz.to. „Na základe vlastnej kontroly spoločnosť Google potvrdila naše zistenia a aplikáciu z obchodu Google odstránila.“

Zmena sa týka len obchodu Google Play. Na App Store alebo obchode App Galery pre smartfóny Huawei / Honor ako aj v samsungovom Galaxy Store ju stále nájdete. Nainštalovať sa dá aj cez súbor APK. V rozhovore pre TorrentFreak hovorca Ulož.to povedal, že s prístupom spoločnosti Google nesúhlasí a podali oznámenie spoločnosti Google vo viere, že aplikácia bude znova obnovená a bude sa dať sťahovať z Google Play. Hovorca ďalej hovorí, „Je však ťažké odhadnúť, ako sa Google nakoniec rozhodne, pretože neexistujú žiadne pevné pravidlá. Všetci môžeme len dúfať, že nové predpisy vynútia určitú transparentnosť platforiem, ktoré sú strážcami brány, ako sú Google, Apple, Facebook, Amazon a tak ďalej.“

Weemazz hovorí, že denne posielajú tisíce oznámení a situácia sa nijako výrazne nemení. Aj preto sa rozhodli kontaktovať spoločnosť Google, aby sa s daným stavom podarilo niečo spraviť aspoň v tomto prípade. V januári bolo odstránených 100 000 odkazov na spomínanom serveri z dôvodu smerovania na nelegálny obsah.

Zdroj: TorrentFreak

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.