Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Éra mobilnej umelej inteligencie je tu, milovníci technologických noviniek si ju môžu vďaka najnovším telefónom a ďalším zariadeniam dopriať plnými dúškami.

Ochutnávka je k dispozícii aj pre ostatných – v obľúbenej aplikácii Try Galaxy si aj majitelia starších modelov môžu vyskúšať prevratné funkcie Live Translate, Chat Assist, Note Assist, Photo Assist a Circle to Search with Google.

Aplikácia Try Galaxy vznikla pôvodne pre používateľov operačného systému iOS, teraz je však k dispozícii všetkým majiteľom zariadení s Androidom, teda aj pre staršie modely Galaxy[1]. Najnovšie funkcie série Galaxy S24 a používateľského rozhrania One UI 6.1 si tak môže vyskúšať podstatne väčšie množstvo používateľov. Prišiel čas vyskúšať naplno aplikáciu Try Galaxy.

Novinky: prehliadka technológie Galaxy AI pomocou miniaplikácií a tutoriálov

Aktualizovaná aplikácia Try Galaxy funguje ako simulátor prostredia najnovšej telefónnej série Galaxy S24. Na displeji sa zobrazí domovská obrazovka nových telefónov a pomocou tutoriálov a interaktívnych funkcií si ju môžu používatelia prechádzať.

Nová miniaplikácia alebo widget na druhej základnej obrazovke používateľa zoznámi s najdôležitejšími funkciami novej série Galaxy S24, ktoré využívajú umelú inteligenciu, a s najnovšími fotografickými nástrojmi. Používatelia môžu kliknúť na akúkoľvek z položiek a spustiť tak krátke demonštračné video, ktoré vysvetlí princíp danej funkcie a jej využitie v každodennom živote. Po pozretí videa sa daná položka zaškrtne, aby mal používateľ prehľad, s akými funkciami sa už zoznámil a aké ešte zostávajú.

V miniaplikácii sa predstavujú nasledujúce funkcie:

  • Live Translate: Funkcia odbúravajúca jazykové bariéry pri komunikácii vďaka obojsmernému prekladu hovorov a textových správ v reálnom čase, priamo v natívnej telefónnej aplikácii. Týmto spôsobom je možné napríklad hovoriť s vodičom taxíka počas jazdy, prípadne si rezervovať stôl v reštaurácii v krajine, ktorej jazyk používateľ neovláda. V súčasnej dobe systém podporuje 13 jazykov.[2]
  • Note Assist: Používateľ si môže obvyklým spôsobom robiť poznámky a umelá inteligencia mu z nich následne vyhotoví zhrnutie a prehľadne mu ich usporiada. Z hustých neprehľadných odsekov vzniknú úhľadné odrážky, v ktorých sa každý ľahko orientuje. Okrem toho zvláda funkcie automatické formátovanie, kontrolu pravopisu aj preklad.
  • Chat Assist: Táto funkcia dokáže upraviť jazykový štýl ľubovoľnej textovej správy podľa toho, na aký účel je určená, od formálneho úradného jazyka až po hovorovú konverzáciu. Týmto spôsobom je možné napríklad vylepšiť zápis z porady pre šéfa, prípadne sa porozprávať v jazyku, ktorý používateľ ovláda len čiastočne. Umelá inteligencia zabudovaná do natívnej klávesnice Samsung navyše vie v reálnom čase prekladať texty do 13 jazykov2, čo podobne ako predchádzajúce funkcie pomáha odbúrať komunikačnú bariéru.
  • Photo Assist: Vďaka funkcii Generative Edit je možné pomocou umelej inteligencie meniť veľkosť a polohu objektov v zábere, prípadne ich úplne odstrániť. Funkcia Edit Suggestion zase umožňuje rôzne kreatívne hry s kompozíciou. Nástroj Erase Reflection automaticky odstráni nechcené tiene a odrazy svetla.
  • Circle to Search with Google: Stačí urobiť na displeji krúžok a razom systém vyhľadá čokoľvek, čo sa v ňom zobrazí bez toho, aby používateľ musel opúšťať aktuálnu aplikáciu. Keď si napríklad na sociálnych sieťach všimne niečo zaujímavé, len dlho stlačí tlačidlo pre návrat na základnú obrazovku, potom okolo daného objektu urobí krúžok a okamžite získa výsledky inteligentného vyhľadávania. V niektorých lokalitách sa spustí aj komentár vytvorený generatívnou umelou inteligenciou.

Okrem umelej inteligencie miniaplikácia predvedie ešte aj vyspelé fotografické nástroje, ktoré sú tiež doménou najnovšej série telefónov Galaxy S24. Vďaka inštruktážnym videozáberom sa používatelia naučia fotografovať v maximálnej kvalite aj vo veľmi slabom svetle pomocou funkcie Nightography Zoom, zistia, ako sa natáčajú neroztrasené videozáznamy v rýchlom pohybe pomocou stabilizačnej funkcie Super Steady a zoznámia sa so skvelým portrétnym režimom pre fotografovanie ľudí aj selfies.

Ďalšie aktualizácie a dostupnosť

V aplikácii môžu používatelia vyskúšať aj nové grafické motívy alebo obrázky na pozadí, dostupné pre majiteľov modelu Galaxy S24 Ultra. Ako bonus sú na stiahnutie tri typy umeleckých tapiet, mj. graffiti a pop art.

Ak sa používatelia chcú dozvedieť viac o ekosystéme Galaxy, môžu si prezerať informačné kartičky predstavujúce jednotlivé funkcie systému. Medzi ne patrí napríklad bezproblémové spojenie mnohých zariadení v rámci jedinej siete, možnosť zdieľania súborov alebo prehľadné zobrazenie zdravotných údajov v aplikácii Samsung Health. A tí, ktorých zaujímajú najnovšie skladacie telefóny, ocenia videoprezentácie modelov Galaxy Z Flip5 a Z Fold5.

Aplikácia Try Galaxy podporuje 20 jazykov[3], ktorými sa hovorí v 120 krajinách po celom svete, a od svojho vzniku v roku 2022 si ju stiahlo 18 miliónov používateľov. Aktualizovaná verzia je k dispozícii po naskenovaní QR kódu v tejto tlačovej správe, prípadne na adrese trygalaxy.com.


[1] Aplikácia Try Galaxy je k dispozícii na podporovaných telefónoch s operačným systémom Android a najnovšou verziou prehliadača Chrome, nemusí byť dokonale optimalizovaná pre daný model, nastavenie, veľkosť displeja a pod. Aplikácia taktiež beží v prehliadači Safari na iPhone 7 a novších modeloch s operačným systémom iOS 14 či novším.

[2] Medzi podporované jazyky patrí angličtina, čínština, francúzština, hindčina, taliančina, japončina, kórejčina, nemčina, poľština, portugalčina, španielčina, thajčina a vietnamčina.

[3] Aplikácia je podporovaná v arabčine, zjednodušenej čínštine, tradičnej čínštine, češtine, angličtine, francúzštine (FR/CA), maďarčine, nemčine, indonézštine, taliančine, japončine, kórejčine, portugalčine, ruštine, latinskoamerickej španielčine, španielčine, švédčine, turečtine a vietnamčine.

Značky: