Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Slovenskému deep-tech startupu Powerful Medical, zameranému na medicínsky výskum sa podarilo ako prvej digitálnej platforme na báze umelej inteligencie získať európsku certifikáciu (MDR) za ich prelomovú aplikáciu PMcardio.

Tá slúži na diagnostiku a následný manažment liečby kardiovaskulárnych ochorení pomocou interpretácie EKG. Vďaka získanej certifikácii môže byť PMcardio oficiálne nasadené do záchranných, nemocničných a ambulantných systémov, kde naplno využije svoj potenciál zachraňovať životy.

Mladí Slováci vyvinuli jedinečnú mobilnú aplikáciu PMcardio, ktorá pomáha zdravotníckemu personálu s diagnostikou a liečbou kardiovaskulárnych chorôb. Vďaka umelej inteligencii, ktorá využíva poznatky z milióna EKG záznamov, je PMcardio rovnako spoľahlivé  ako skúsený kardiológ s 30-ročnou praxou. Klinické testy dokázali, že v mnohých prípadoch je PMcardio dokonca presnejšie.

„Sme európska spoločnosť a Európa je zatiaľ našim hlavným trhom. Keďže sme úspešne získali certifikáciu EÚ, podľa nových nariadení MDR, môžeme na európsky trh uviesť celosvetovo prvú platformu na báze umelej inteligencie, ktorá slúži na digitalizáciu EKG a srdcovo-cievnu diagnostiku pacienta“, povedal Martin Herman, CEO spoločnosti Powerful Medical.

Podľa spoluzakladateľov bratov Hermanovcov, dovoľuje certifikácia nášmu produktu PMcardio nielen poskytovať informácie pri rozhodovaní o liečbe, ale samotné rozhodovanie aj usmerňovať. „Stáva sa tak dôležitým nástrojom vo vrecku zdravotníckych pracovníkov, čo potvrdzuje aj fakt, že aplikáciu PMcardio využíva už viac ako 10 000 zdravotníkov v 122 krajinách sveta“, vysvetlil M. Herman.

Podľa Dr. Roberta Hermana, klinického riaditeľa (Chief Medical Officer) a spoluzakladateľa, momentálne pracujú na  ďalšom výskume, ktorý lekárom umožní predpovedať riziko úmrtia a posúdiť najefektívnejší liečebný postup pri pacientoch so zlyhávaním srdca, ktorých so starnúcou populáciou pribúda čoraz viac.

„Zároveň budeme vedieť pri pacientoch s infarktom srdca vyhodnocovať z EKG, nielen či pacient infarkt má, ale aj ktorá srdcová tepna ho spôsobuje a akú má pacient prognózu. Taktiež pracujeme na algoritmoch ktoré budú vedieť z EKG predpovedať riziko akútneho infarktu predčasne. Týmto spôsobom naša aplikácia prispeje k oveľa efektívnejšiemu manažmentu tohto častého ochorenia”, povedal Dr. Robert Herman.

Certifikácia Powerful Medical sa podľa prísnych európskych smerníc  podarila za pomoci TÜV SÜD, auditorskej spoločnosti, ktorá bola európskou úniou poverená certifikáciou zdravotníckych pomôcok podľa medzinárodných bezpečnostných a kvalifikačných noriem. Firma taktiež získala certifikát, ktorý im umožňuje vyvíjať, dizajnovať a predávať zdravotnícke pomôcky na báze umelej inteligencie okrem kardiológie aj v iných medicínskych odboroch. Ide o vôbec prvé udelenie takého obsažného certifikátu pod novou európskou certifikáciou.

V Európe nekončia – mladí slovenskí podnikatelia majú po získaní európskeho certifikátom namierené na americký trh, kde sa usilujú o získanie certifikácie od amerického úradu FDA. Posudzovanie sa práve uskutočňuje, pričom samotné udelenie certifikácie očakávajú už koncom tohto roka.

Spoločnosť sa orientuje na rast aj vo vlastnom tíme „Powerful Medical má momentálne 50 členov. Kancelárie máme v Bratislave, v belgickom Aalste, kde spolupracujeme s jedným z najväčších kardiologických centier v Európe a v Tel Avive, kde spolupracujeme s miestnymi nemocnicami. Kolegov, ktorí sa venujú najmä predaju, máme aj vo Veľkej Británii, Nemecku a Spojených arabských emirátoch,” doplnil Martin Herman.

V súčasnosti tiež prebieha klinické testovanie v spolupráci so slovenskými poisťovňami Union a Dôvera pod dohľadom prednostu Kliniky kardiológie a angiológie Lekárskej fakulty Slovenskej zdravotníckej univerzity prof. MUDr. Róberta Hatalu, PhD.

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.