Stolný počítač Prestigio je univerzálnym počítačom na prácu aj zábavu.

Ťaží najmä z nového CPU AMD A10 7870K, ktorý sa dá porovnať s niektorým silnejším procesorom Intel Core i5. Na rozdiel od svojho konkurenta je však zhruba 2,5-násobne lacnejší. Procesor má frekvenciu 3,9 GHz na každé zo štyroch jadier a odomknutý násobič.

amd_nowat

Počítač má úzky dizajn a niektoré porty sú vyvedená na predný panel a na hornú zošikmenú hranu. Ak sa bavíme o multimediálnom počítači, chýbali nám USB 3.0 porty. Na spomínanej hrane sú totiž len dva USB 2.0 porty. Rýchlejšie porty sú klasicky umiestnené v zadnej časti skrine. Je síce pekné, že výrobca pripravil panel pre rôzne formáty pamäťových kariet na prednej strane, no viac by sme ocenili aspoň jeden USB 3.0 port na pripojenie externého HDD podporujúci tento štandard.

 

portyInterný disk má kapacitu 2 TB je jeho priemerná rýchlosť čítania dát je na úrovni 160 MB/s. To je dostatočná rýchlosť na náročnejšie hranie, najmä ak započítame 16 GB RAM Kingston HyperX FURY. Disk je z radu hybridných a teda okrem 64 MB cache má 8 GB SSD cache pamäť. Celkové zrýchlenie pocítite pri práci s rovnakými aplikáciami, ktoré sa „nakešujú“ do tejto pamäte a spúšťanie bude podstatne rýchlejšie, ako pri bežných diskoch.

prestigio_doska

Grafický čip AMD Radeon R7 podporuje DirectX 12 a podľa testov predbieha modely NVIDIA GTX 750 Ti. Avšak je potrebné zdôrazniť, že ide o testy hier podporujúce práve najnovšie Dx rozhranie. Spotreba je v bežnom režime na úrovni 98 W, v niektorých prípadoch sa vyšplhá nad 110 W. Úspora energie teda nie je jeho silnou stránkou, no pri porovnaní ceny s platformou Intel vám rozdiel v nadobúdacej sume vystačí na dva roky elektrickej energie za počítač. Svoj podiel na efektívnom riadení spotreby má aj integrovaný zdroj ATX-350WA s certifikáciou 80+.

Počítač má na prednej hrane za výklopným krytom optickú DVD mechaniku, tiež aj jednu voľnú pozíciu. Do nej môžete pridať napríklad rámik na druhý 3,5“ HDD. Kto by vyžadoval ešte väčší výkon na poli grafiky, je tu možnosť pridať samostatnú grafickú kartu. Chladič, ktorý je v základnej výbave nie je najtichší, no nezaberá žiadne miesto navyše. To v prípade inštalácie novej grafiky bude výhodou.
Počítač je dostatočne výkonný na hranie hier, nie je to však primárne herný počítač. Hodí sa na rôzne on-line hry, staršie hry ako napríklad Need for Speed: Run na ňom takisto spustíte. Nie však na ultra detailoch. Pri istých kompromisoch získate plynulé hranie.

Benchmarky

3DMark 11 score: 2303 bodov
3DMark FireStrike: 1410 bodov

Verdikt touchIT.sk

Multimediálny desktop Prestigo a procesorom AMD A10 je univerzálnou voľbou pre tých, čo chcú úsporný a zároveň výkonný počítač. Nie je to herné delo, no počíta sa s tým, že si na ňom zahráte aj hry. Na druhú stranu ale získavate kancelársky počítač, ktorý má veľký dátový priestor a najmä 16 GB RAM na použitie náročných aplikácií. Napríklad tých na strih videa. S takouto zostavou sa dajú prevádzkovať aj virtuálne počítače.

Cena: 399 EUR
Zapožičal: ASBIS SK

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.