Za posledné roky sa dostal tento obojstranný port takmer do všetkých nových zariadení.

Pokiaľ ešte v roku 2018 prišli na trh zariadenia so starším microUSB, tak je pravdepodobné, že tento rok sa ich podiel na trhu výrazne zníži, prípadne sa úplne vytratia.

Je preto dobré vedieť, že USB Implementers Forum (organizácia, ktorá, ktorá stojí za inováciami  USB), spustila úplne nový USB-Type C autentifikačný program (založený na kryptografii), ktorý pomôže ochrániť vaše zariadenie pred únikom dát, vírusmi a ďalšími bezpečnostnými hrozbami.

Nový protokol priamo nenúti výrobcov zariadení prijať tieto normy, ale má za úlohu stanoviť smernice, podľa ktorých by sa mali pri svojich zariadeniach riadiť. Konkrétne je popísaná optimálna autentifikácia pre USB-C zariadenia a nabíjačky.

Charakteristiky programu overovania USB-C:

  • Štandardný protokol na overenie certifikovaných nabíjačiek, zariadení, káblov a zdrojov napájania USB-C
  • Podpora overovania cez dátovú zbernicu USB alebo komunikačné kanály USB Power Delivery
  • Produkty, ktoré používajú autentifikačný protokol, si ponechávajú kontrolu nad bezpečnostnými pravidlami, ktoré sa majú implementovať a presadzovať
  • Vychádza sa z 128-bitovej bezpečnosti pre všetky kryptografické metódy
  • Špecifikácia odkazuje na existujúce medzinárodne prijaté kryptografické metódy pre formát certifikátu, digitálne podpisovanie, hash a generovanie náhodných čísel

Tento protokol v podstate načrtáva spôsob, ako zariadenie alebo nabíjačka okamžite skontrolujú autentickosť pripojenia v okamihu, keď sa toto pripojenie uskutoční. Z praktického hľadiska to znamená, že váš telefón spustí nabíjanie iba s originálnou alebo autorizovanou nabíjačkou.

Tento spôsob “zamedzovania” by sa mohol uplatniť hlavne v podnikovej sfére, pričom spoločnosť umožní prístup iba k overeným zariadeniam USB-C. Netreba dodávať, že by to mohlo priniesť výrazné zvýšenie bezpečnosti.

Zdroj: PhoneArena

Prečítajte si aj:

Kybernetická bezpečnosť štátu nie je politická téma, ale odborná. Na jej riešení sa po voľbách údajne nič nezmení

Značky:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.