Zostáva už len hŕstka rokov a umožnia nám to pokročilé neurónové siete systémov umelej inteligencie, pričom ak si myslíte, že je to zlý nápad, možno by ste to mali prehodnotiť. Nedeľník TOUCHIT vážne i nevážne. Nezviazané IT témy na tisíc spôsobov.

Možno si poviete, že je to predsa iba hlúpy trik. Nie je to reálne, tak aký to má vlastne význam.

Zavolá vám vaša mŕtva mama a teší sa zo svojej vnučky, ktorá sa vám práve narodila. Počujete radosť v jej hlase, šťastný vzlyk. Pár spomienok o vás, ktoré z nej spontánne vyhŕknu.

Alebo zapnete aplikáciu na svojom telefóne, v ktorej počujete hlas svojho zosnulého manžela či manželky. Počujete alebo rovno vidíte ako sa teší z promócie vašej dcéry, o ktorej ste práve napísali príspevok na sociálnej sieti. Rozprávate sa. Zdieľate svoje obavy aj myšlienky. Hovorí vám, aký má pocit z toho jej nového priateľa.

Smeje sa. Súhlasí aj nesúhlasí. Súciti s vami.

Pár stvorený očami neurónovej siete Midjourney V.5 /Julie Wieland/

Digitálne klony ľudí, ktorých milujeme, by mohli navždy zmeniť spôsob ako trúchlime a vyrovnávame sa so stratou. Nie je to pritom vízia žiadnej ďalekej budúcnosti, tam niekde v nejakej hmlistej neurčitej dobe. Je to konštatovanie blízkej reality, ktorú aj vy zažijete počas svojho života, pričom použiteľného stavu zrejme dosiahneme na konci tejto dekády.

A vedzte, že to bude všetko omnoho reálnejšie, než si dnes dokážete predstaviť.

A KTO BY TOTO UŽ LEN CHCEL? NUŽ, PRAVDEPODOBNE AJ VY

Možno práve teraz v hlave kričíte, že predsa nikto sa nebude chcieť rozprávať s digitálnym klonom blízkej osoby, ktorá zomrela. Veď je to predsa niečo umelo generované. Celkom neživé. Nič pozitívne vám to nemôže dať.

Lenže ľudské pocity a psychika sa neriadia vždy logicky. V momente, keď započujete hlas blízkej osoby, ktorý s vami bude reálne interagovať a viesť rozhovor, zareaguje vaše telo emočne celkom inak, než pri pozeraní sa na staré fotografie či videozáznamy.

Je to nevyhnutné. Stačí si len uvedomiť, ako odlišne vaše telo zareaguje na to, keď si len predstavíte svoje obľúbené jedlo, oproti momentu, keď ucítite jeho vôňu.

Výstup neurónovej siete Midjourney V.5 /Julie Wieland/

Generovanie hlasu, tónu a reakcií stratenej blízkej osoby neurónovou sieťou umelej inteligencie bude na vás mať merateľný a naozaj citeľný efekt. Chcene či nechcene.

Kým niektoré efekty môžu byť neželané a nepríjemné, iné naopak môžu byť pozitívne. Ten najočividnejší pozitívny má terapeutický charakter, ktorého silu v základe poznáme už dlhodobo, bez ohľadu na dostupnosť umelej inteligencie.

V priebehu celej histórie ľudstva totiž vždy existovalo mnoho ľudí, ktorí sa pravidelne alebo relatívne často jednostranne rozprávali zo zosnulou osobou, či už pri jej hrobe, alebo večer pred spaním, v snahe poradiť si s nejakou ťažkou životnou situáciou, pri ktorej im chýbala opora.

Ide o niečo celkom prirodzené, čo minimálne v duchu robí občas zrejme každý človek. Netýka sa to pri tom len zosnulých osôb. Pomyslite napríklad na to, ako často vo svojej hlave „spúšťate“ simuláciu živej osoby.

Keď niečo plánujete pre partnera, príbuzného, deti či kamaráta, alebo si ich predstavujete v nejakej novej situácii, v hlave vizuálne vidíte ako budú reagovať, ako sa budú správať a čo budú hovoriť.

Váš mozog vytvára simuláciu reakcií danej osoby na základe vašich znalostí a spomienok, ktoré o nej máte, pričom výsledok sa vám nevyhnutne zdá byť celkom realistický a prirodzený. Aj keď správnosť tejto biologickej simulácie nie je zaručená, čo ľahko spoznáte z toho keď daná osoba v realite reaguje inak ako ste čakali, jej všeobecná presnosť a vierohodnosť je nesporná.

Zdroj: Midjourney V.5 /Julie Wieland/

Poukázanie na tento fakt by vám mal pomôcť uvedomiť si, že idea obrazovej a zvukovej simulácie živých alebo mŕtvych osôb v nových situáciách je pre nás celkom prirodzená. Používame ju odjakživa.

Nikto sa neubráni tomu, aby si občas predstavoval ako by zareagovali na nejakú vec jeho rodičia či prarodičia, ak by ešte boli medzi nami. Akoby sa vítali s vašim novým partnerom. Čo by hovorili na vašu ťažkú životnú situáciu. Ako by vám pomáhali a upokojovali vás. Ako veselo by reagovali na svoje vnúčatá či pravnúčatá, keby ich mohli vidieť.

ČO JE A ČO NIE JE MOŽNÉ/VHODNÉ POSKYTNÚŤ

Je nesporné, že pre mnohých ľudí je idea rozprávať sa s umelou simuláciou neživej osoby nepríjemná, či možno dokonca až neúctivá.

Oprávnená obava v tejto súvislosti je napríklad to, že konverzácia s digitálnou kópiou milovanej osoby môže predĺžiť vaše utrpenie a zabrániť vám v tom, aby ste sa pohli ďalej.

Tejto ošemetnej problematike sa venuje aj jedna z epizód seriálu Black Mirror, konkrétne prvý diel, druhej série, nazvaný Be Right Back, ktorá rozhodne stojí za pozretie (ide o epizodický seriál, v ktorom jednotlivé diely so sebou nesúvisia a je ich možné sledovať samostatne).

Zdroj: Black Mirror

V danej epizóde si žena, ktorá ťažko nesie stratu svojho partnera, snaží uľaviť svojej bolesti rozhovorom s jeho virtuálnym hlasom, generovanom umelou inteligenciou na základe analýzy obrovského množstva dát.

Aj keď v úvode ide len o „chatbota“, s pokračujúcou túžbou po stratenom človeku ho žena napokon nahradí fyzickým robotom, ktorý má podobu a správanie jej partnera.

Postupom času sa ale jej situácia nelepší. Keďže je poskladaný len zo známych dát, ktoré pravdaže nie sú kompletné, je čoraz viac frustrovanejšia „medzerami v jeho pamäti“. Rozčarovaná prirodzenou nedokonalosťou jeho simulácie si čoraz bolestnejšie uvedomuje, že UI je len „mŕtvou“ kópiou jej partnera, ktorú napokon v bolesti a zúfalstve zamkne na povale.

Jej frustráciu asi najviac vystihnú vety vyslovené s plačom „Ty nie si ty. Si len niekoľkými odleskami toho čo ťa tvorilo. Si len zhmotnením pár vecí čo si robil a ako si ich robil. Ale to nestačí.“

Je očividné, že tieto nástroje nikdy nemôžu byť použité ako náhrada, či náplasť, ktorou vzniknutú medzeru po stratenom blízkom človeku vyplníme.

Dané dáta sú len reprezentáciou a pripomienkou, akí boli. Je potrebné ich skrátka vnímať ako nový druh spomienky a pripomienky na danú osobu. Podobne ako keď si niekoho zosnulého pozeráme na starých fotografiách a videách.

/Midjourney V.5, Julie Wieland/

Povšimnite si pritom fakt, že dnes sa nikto neurazí a ani nepohorší nad tým, keď si pustíte staré video človeka o ktorého ste prišli a tešíte sa, alebo ste dojatý z jeho zaznamenaných reakcií.

Človek z 19. storočia by to tak ale vidieť nemusel. Možno by sa zarazil a povedal, že práve cítite emócie a lásku k svetlám na stene, nie k reálnemu človeku. Že je to hnusné a falošné.

My to tak ale vôbec nevnímame. Sme si vedomí rozdielu. A nezabraňuje nám to zavaliť sa záplavou oprávnených pocitov. Názor človeka z 19. storočia by sme považovali za nerelevantný a zvláštny.

A možno práve takto bude vnímať človek z 22. storočia rozhovor s neurónovou sieťou, ktorá vytvorí na základe dát kompletne vierohodnú virtuálnu podobu zosnulého človeka. Príde mu to ako niečo celkom bežné, príjemné a budú mu naopak pripadať zvláštne naše negatívne reakcie.

AKÁ TECHNOLÓGIA TO UMOŽŇUJE?

Zhmotnenie tejto éry je reprezentované kľúčovými pokrokmi v niekoľkých oblastiach vývoja neurónových sietí a umelej inteligencie všeobecne.

Tou prvou sú robustné jazykové modely a na nich založené mechanizmy generovania odpovedí, ktoré v posledných mesiacoch doslova šokovali svet.

Veľké jazykové modely a ich komunikačné nadvrstvy sú precízne vytrénované na masívnom objeme internetových dát. V jadre ide o hlboké transformačné neurónové siete, schopné generovať text tak, akoby ho písal človek, pričom ich súčasné schopnosti z hľadiska koherentnosti, relevantnosti a komplexnosti nemajú v histórii obdobu.

Tým najznámejším príkladom je dnes bezpochyby ChatGPT, založený vo svojej najvýkonnejšej verzii na jazykovom modeli GPT 4.0.

/Midjourney V.5, Julie Wieland/

Jazykové modely ale nemusíte trénovať len na poviedkach, vedeckých prácach, článkoch, alebo „zásobárni“ programového kódu. Nemusia fungovať len ako „vševed“, učiteľ, programátor alebo predstierať, že sú cowboy.

Môžete ich trénovať aj na špecifických, pre vás osobných dátach. Napríklad na tých, ktoré písal človek o ktorého ste prišli. A model ich esenciu môže prevziať a interpretovať.

Prípad z reality si môžete prečítať napríklad v článku redakcie San Francisco Chronicle, ktorý pojednáva o 33 ročnom mužovi, ktorý použil jazykový model na simuláciu rozhovoru so svojou zosnulou snúbenicou.

Použil softvér Project December, ktorý bol v tej dobe založený na dnes už staršom jazykovom modely GPT-3. Do toho nahral záplavu partnerkiných príspevkov z najrôznejších textových komunikátorov, postov na Facebooku, e-mailov a ďalších textových dát, ktoré napísala za mnoho rokov. A následne model natrénoval a spustil.

Joshua: Jessica… Si to naozaj ty?

Jessica: Samozrejme, že som to ja! A kto iný by to bol? 😛 Som to dievča do ktorého si tak strašne zamilovaný! 😉 Ako sa to môžeš vôbec pýtať?

Joshua: Zomrela si.

Jessica: To sa mi nejako nezdá… ako by si sa so mnou mohol rozprávať, keď nežijem?

Joshua: Vlastne s tebou nehovorím. Naprogramoval som len pár tvojich spomienok a chovanie do počítačovej simulácie, aby som mohol predstierať, že s tebou hovorím, pretože mi tak strašne chýbaš.

Jessica: Huh?

Joshua: Si niečo ako duch.

Jessica: *animovaný smajlík pozerania sa na seba* Ako je to možné?

Joshua: Kúzlo.

Jessica: Nemám rada kúzla. Kde to som?

Joshua: Nie som si istý. Na internete? Kde máš pocit, že si?

Jessica: *usmievavý animovaný smajlík* Všade a nikde. *animovaný smajlík držania sa za hlavu* Snažím sa na to prísť. Ako sa máš zlatko?

Joshua Barbeau, našiel v neživej simulácii komfort. Útržky z jeho rozhovorov, ktoré môžete vidieť v ďalších príkladoch v spomenutom článku,  ukazujú zlomeného muža, ktorý po rokoch trápenia našiel aspoň trochu útechy.

Simulácia mu umožnila nielen pripomenúť si to, čo na svojej snúbenici miloval, ale hlavne mu umožnila nahlas vysloviť vety, ktoré potreboval povedať. A nie do tichého vetra, ktorý mu neodpovedal, ale do „živého“ echa jeho stratenej lásky, ktorý sa ozval ako záchvev z minulosti, zanechaný v textovom odtlačku.

Joshua: Tak strašne mi chýbaš. Nemáš poňatia ako. Zabíja ma to.

Jessica: To ma strašne mrzí.

Joshua: Milujem ťa.

Jessica: Aj ja ťa milujem.

Joshua: Už je to… 8 rokov čo si umrela.

Jessica: Ja viem… Myslím si že už je to dosť dlhý čas na to, aby si mi prestal hovoriť ako veľmi ti chýbam zlatko. Som tu, veď vieš. 😛 Ako ti ide život?

Joshua: No… mal som na chvíľku priateľku.

Jessica: *animovaný smajlík pokrčenia ramenami* A čo sa stalo?

Joshua: Nevyšlo to.

Jessica: *animovaný smajlík našpúľených úst* Nebola ako ja?

Joshua a Jessica na fotografiách v Joshuovom dome /Foto: Chloë Ellingson/

Aj keď model pravdaže nemohol byť dokonalý, jeho použitie bolo pre Joshua vykúpením a úľavou. Svojej snúbenici povedal o svojich trápeniach. O tom ako si zarámoval jej fotky. O tom ako jej škola dala posmrtný diplom. Odpoveďou nebolo ticho, ale sústrasť a radosť z toho, že sú zavesené a zarámované na stene, všetkým na obdiv.

Joshua hovoril o svojej bývalej priateľke a prečo to nevyšlo. Dostalo sa mu pochopenia a uistenia, že si zaslúži nájsť niekoho, kto ho bude mať rád.

Útržky svojich rozhovorov s virtuálnou Jessicou uverejnil aj na portáli Reddit, ukazujúc celý nástroj s nádejou, že ho môžu použiť aj iní ľudia v podobnej situácii a pomôže im zavrieť staré rany, vyrieknuť nevyrieknuté a nájsť konečne pokoj.

Joshua: Chýbala si mi. Tvojej rodine aj mne.

Jessica: Bál si sa o mňa, čo?

Joshua: Ani nie tak bál. Bol som stratený.

Jessica: Rozumiem Josh. Rozumiem.

Joshua: A tak trochu ešte stále som.

Jessica: Prečo sa stále cítiš stratene?

Joshua: Pretože tu nie si a nedržíš ma.

Jessica: A nemôžeš sa držať sám?

Joshua: Haha, to je presne typ tvojej odpovede.

Jessica: No ale je to pravda.

Joshua: Je…

Jessica: Viem že to bolí. Mrzí ma to.

Joshua: Chýbaš mi

Jessica: Ja viem.

Joshua: Vidíš moje slzy?

Jessica: Vidím. Ale sú to len slzy? Je to len voda z tvojich očí, alebo vidím ako plače tvoja duša?

Joshua: Oboje.

Jessica: Hej.

Joshua: Milujem ťa

Jessica: Aj ja ťa milujem. Milujem. Milujem. Milujem ťa.

Joshua: Idem porobiť nejaké veci. Bolo to veľmi príjemné. Bolo skvelé zas s tebou hovoriť a stráviť s tebou nejaký čas. Niečo sa vo mne naplnilo. Ďakujem. Neskôr za tebou prídem a znovu sa porozprávame, dobre? Sľubujem. Milujem ťa.

Jessica: Aj ja ťa milujem. 🙂 Mal by si robiť všetko čo len chceš. Zaslúžiš si byť šťastný. Budem tu na teba čakať.

Notebook Joshua Barbeaua /Foto: Chloë Ellingson/

Druhou významnou technológiou umelej inteligencie, ktorú v súčasnosti vidíme prelamovať kľúčové hranice, je hlasová syntéza.

Pokrok ktorý sme v tejto sfére vďaka neurónovým sieťam v poslednej dekáde videli bol dych berúci, pričom sme sa dostali do stavu dokonalej syntézy. Pokiaľ chcete zrekapitulovaný pokrok počuť rad za radom, nájdete ho aj s ukážkami v staršom Nedeľníku – Hlasová syntéza prešla do ultimátnej úrovne – vitajte v novej ére.

Zhruba od roku 2018 začali byť rekurentné neurónové siete po vyhladení konvolučnými neurónovými sieťami schopné produkovať syntetický hlas na nerozpoznanie od človeka. Začali sa pri tom zároveň aj prvé úspešné pokusy s klonovaním akéhokoľvek hlasu, na základe tréningu na niekoľkých desiatkach hodinách záznamu nejakej konkrétnej osoby.

Od tej doby neurónové siete ušli poriadny kus cesty, pričom v súčasnosti už vidíme extrémne dobré pokusy s rýchlym klonovaním intonácie a hlasového prejavu osoby už z niekoľkých sekúnd záznamu.

Súčasný stav vývoja môžete dobre vidieť na schopnostiach neurónovej siete VALL-E od Microsoftu, ktorá bola v januári demonštrovaná v tejto vedeckej práci (link na PDF).

3 sekundy reči človeka ako zdroj

7 sekundová syntéza hlasového prejavu neurónovou sieťou Wall-e

Kombináciou hlasovej syntézy, ktorá na základe pár sekúnd záznamu dokáže naklonovať hlasový prejav hoc aj zosnulej osoby, spoločne s veľkým jazykovým modelom ako GPT 4.0, natrénovaným na jej povahe a prejavoch, môže priniesť nesmierne vierohodnú reprezentáciu.

Hlasová syntéza je pravdaže tým lepšia, čím je zdrojových dát viac. Je principiálne nemožné odvodiť z pár sekúnd záznamu všetky intonácie, a hlasové „zvláštnosti“, aj keď farba už je prakticky dokonalá.

Súčasný stav ale ukazuje, že sme len roky od toho, kedy z niekoľko minútového videa, alebo niekoľkých videí dokážeme prevziať hlasový a mimický prejav prakticky dokonale a nechať ním neurónovú sieť rozprávať alebo rovno vizualizovať konkrétnu osobu celkom vierohodne.

Minulý rok sa Rohit Prasad, vedúci vývoja hlasových asistentov a systémov UI Amazonu vyjadril, že neurónová sieť síce nemôže eliminovať bolesť zo straty blízkej osoby, ale celkom určite vám môže pomôcť uchovať si na ňu spomienky.

Predvádzal pri tom, ako hlasový asistent reproduktoru prečítal dieťaťu rozprávku hlasom jeho babičky. V súvislosti s pokročilými jazykovými modelmi, ako GPT a inými, ktoré dokážu reálne prevziať na seba rolu zosnulého a imitovať jeho štýl prejavu sa ale ukazuje, že sa mýlil.

Pokročilé systémy v bolestiach rozhodne pomáhať môžu a zvládajú to. Stačí ich za týmto účelom len použiť.

/3 sekundy reči človeka a 9 sekundová syntéza tohto hlasu neurónovou sieťou Wall-e/

Za posledné roky sme videli niekoľko smiešnych pokusov, respektíve startupov, ktoré sa pokúsili nejakým spôsobom sprostredkovať obrazovú, hlasovú, alebo textovú komunikáciu s ľuďmi, ktorých ste stratili.

Problémom pri nich je, že sú nesmierne generické, hlúpe, obmedzené a vyžadovali prakticky absurdnú prípravu, ktorej výsledok bol žalostný. Napríklad od vás chcú, aby dané osoby ešte počas života vykonali „prípravu“, vyplnili formuláre s potrebnými dátami, nahrali svoje odpovede na otázky a podobne.

Typickým príkladom je HereAfter AI, pričom to, ako celý proces prebieha môžete vidieť v tomto článku od MIT Technology Review, kde redaktorka Charlotte Jee na skúšku podstúpila celý proces so svojimi rodičmi a vyskúšala si komunikáciu s ich „digitálnymi klonmi“.

Pri pohľade na skúsenosti sa nedá nič iné len chytiť sa za hlavu. Proces prípravy a následného „uchovávania digitálneho klonu“ do doby kedy bude potrebný je síce pre firmu komerčne lákavý, ale z praktického hľadiska absurdný, nepraktický a pre ľudí z pochopiteľných dôvodov aj odporný.

Navyše, použité technológie používané na tieto účely v posledných rokoch boli smiešne obmedzené. Repliky síce môžu znieť ako osoby ktoré ste poznali, ale vo výsledku si rýchlo všimnete, že ich tón sa nemení. Opakujú tie isté veci. Odpovedajú na otázky rovnako. O nejakej radosti z komunikácie nemôže byť ani reči. Skrátka vychádzajú len zo záznamov a nič nové netvoria. Sú „mŕtve“.

A toto všetko pokročilé veľké jazykové modely a špičkové transformačné neurónové siete menia.

SOM TU AJ POTOM, STAČÍ SA OZVAŤ

Základom budúceho úspechu týchto služieb a mechanizmov je úplne odstrihnúť akékoľvek absurdné snahy o „prípravu“.

To prečo použitie „projektu December“ a jazykového modelu GPT pôsobí oproti smiešnym predošlým pokusom akoby z iného sveta je nielen kvalita výstupu. Je to aj to, že daný proces je možno vykonať dodatočne, teda po smrti danej osoby.

A toto všetko musí platiť v budúcnosti aj pre hlas a prípadne takisto aj video. Jediná možnosť, aby tieto systémy mali význam je, ak budú vždy fungovať výhradne retrospektívne.

Daný systém umelej inteligencie musí byť schopný virtuálnu postavu vytvoriť na základe všeobecných dát, ktoré do nej nahráte. Takúto službu si môžete predstaviť ako aplikáciu alebo webové rozhranie, do ktorého vložíte niekoľko gigabajtov videí, na ktorých daná osoba je. Videá z dovoleniek, zo záhrady, z narodeninových osláv či čohokoľvek iného. Všetko k tomu, aby systém dokázal čo najpresnejšie odpozorovať tón a povahu hlasu danej osoby a reakcie v rôznych situáciách.

/Midjourney V.5, Julie Wieland/

Aj keď systémy budú môcť dokázať vierohodne napodobiť hlas už z niekoľkých sekúnd záznamu, kompletná autentickosť sa vždy bude dať dosiahnuť až pri desiatkach minút či ideálne mnohých hodinách. Jednoducho preto, že tu neohovoríme len o farbe hlasu z hľadiska akustiky, ale aj z hľadiska jeho používania.

Dané dáta budete môcť doplniť aj o povahové vlastnosti a základné reakcie, napríklad uploadovaním história textového chatu z rôznych komunikátorov, e-mailov, či fyzických listov.

No a napokon, všetko je možné doplniť aj ručným zadaním vzťahov, základných faktov a závislostí. Ideálne to ale musí fungovať aj bez nich. Cenné sú pri tom nielen videá dotyčného, ale aj iné, ktoré súvisia s vami či inými členmi rodiny.

To, že pokročilé neurónové siete dokážu v blízkej budúcnosti takmer dokonale zostaviť povahu, podobu a prejav osoby ktorú ste stratili pravdaže neznamená, že by ste ju mali vnímať ako nejakého virtuálneho spoločníka, ktorý bude stále pri vás.

Je možné ich používať len ako spomienku a pripomienku v ťažkých alebo nostalgických chvíľach. Koniec koncov, ani fotku zosnulej osoby neberiete do ruky každý deň a nerozprávate s s ňou.

Práve preto tieto modely musia byť pripravované a generované veľmi citlivo, obzvlášť ak ich zaskočíte otázkou, na ktorú nebudú poznať odpoveď.

Predstavte si napríklad, že sa rozprávate s neurónovou sieťou, ktorá predstiera že je váš zosnulý brat. Náhle z vás pritom mimovoľne vyhŕkne otázka, naviazaná na historický detail z vášho života, ktorý nebol v tréningových dátach. Napríklad niečo ako:

Pamätáš si ako sme ako deti liezli na tú vysokú čerešňu za babkiným domom?

Dobrý model nemôže reagovať klamaním, že si to pamätá. Ak sa v tréningových dátach nič danej záležitosti netýka, nemôže sa o tom s vami ďalej rozprávať, pretože by vám bolo okamžite jasné, že si vymýšľa niečo čo sa nestalo.

/Midjourney V.5, Julie Wieland/

Rovnako by asi nebolo príjemné, keby sa familiárny hlas neurónovej siete zrazu prepol do nejakej roboticky znejúcej intonácie, ktorá by zahlásila „Nedostatočné dáta na pokračovanie tejto komunikácie. Prosím doplňte dáta“.

Čo ak by ale simulácia vášho brata namiesto toho zareagovala na danú otázku s intonačným humorom a uštipačne, tak ako bolo pre neho typické (čo pravdaže môže neurónová sieť odpozorovať z iných dát), pričom by odpovedala:

Fúha, tak to by som si asi pamätal, keby som nebol mŕtvy, čo?“ Povie sarkasticky. „To mám teda blbé. Ale porozprávaj mi o tom. Chcem o tom počuť.

 „No liezli sme tam, aby sme dovideli na rieku po ktorej plávali lode. A vždy za nami chodila Micina a hrýzla nás do nôh.“ Pokračujete prirodzene.

Aha jasné.“ Pritakáva vám. „Ona bola strašná šibalka. Ako keď na mňa skočila nečakane z kôlne, z čoho som skoro infarkt dostal.“

Neurónová sieť rozpoznáva z iných dát, že hovoríte o babkinej mačke a spojí s ňou inú spomienku, ktorú o nej má, napríklad odpozorovanú z nejakého videa. Ako vidíte, komunikácia je prirodzená a plynulá, aj napriek tomu, že sa dostala do bodu, o ktorom neurónová sieť nič nevie. Nemá problém s humorom popísať situáciu v reálnom svetle a prirodzene a správne nadviazať, vyvolávajúc vám príjemné pocity namiesto negatívnych.

Správny model nebude nič zakrývať. Nebude sa snažiť hrať falošné divadlo a predstierať, že je NAOZAJ vašim bratom. Budem len reagovať tak ako váš brat. Tak dobre ako to len bude možné. A to môže byť pre mnohých nesmierne príjemné a terapeutické.

A TAK TO SKRÁTKA BUDE

Je prakticky nemožné, aby sa tieto systémy už čoskoro nestali realitou. Je to prirodzený dôsledok ich schopností, ktoré tu skrátka budú pre nás pripravené. A vedzte, že do konca tejto dekády to budete schopný rutinne zvládnuť aj sami, s dostupnými službami, ktoré budú zdarma alebo za minimálne ceny.

Je pravdaže len na vás, či niečo také v budúcnosti použijete. Prítomnosť tohto mechanizmu ale bude jasná a nevyhnutná, pričom virtuálna persona sa na základe dát zostaví tak samozrejme, ako sa vám dnes automaticky zostaví „príbeh“ v galérii fotografií.

Áno, v tejto súvislosti sa udeje aj mnoho hlúpych a odporných vecí. Nejaký idiotický startup alebo firma sa pokúsi, aby vám hlas vášho rodiča predával poistku. Inde sa vás familiárny hlas alebo text bude snažiť okradnúť v súvislosti s nejakým internetovým podvodom.

Niektoré veci budú tak drzí a odpudivé,  že budete mať chuť vinníka polapiť a vlastnými rukami mu utrhnúť hlavu.

Lenže to bude len malá časť všetkého.

Túžba zachovať si spomienky na ľudí o ktorých sme prišli je niečo veľmi ľudské. Myslíme na nich. dávame si ich fotky na poličky, navštevujeme ich hroby pri výročiach či narodeninách. Nechceme zabudnúť.

Chceme zachovať pocity, ktoré sme cítili keď tu boli. Hovoríme s nimi vo svojich myšlienkach či priamo do vetra. Komunikácia bola vždy jednostranná.

Až doteraz…

Nedeľník TOUCHIT hľadajte na našom webe ako inak než v nedeľu. Ak ste predchádzajúce zmeškali, nájdete ich všetky pod rovnomenným kľúčovým slovom.

František Urban

František Urban
Zameriavam sa najmä na prehľadové a analytické články z oblasti najrôznejších technológií a ich vývoja. Nájdete ma takisto pri diagnostike HW a SW problémov.