Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Názor jedného človeka nič nezmení, spolu však máme silu na to, aby sme veci pohli dopredu.

To je heslo novej občianskej iniciatívy, ktorá predstavuje projekt Náš Názor. Prostredníctvom neho rozvíja diskusiu v podobe hlasovania o aktuálnych pálčivých témach, ktorých výsledky môžu Slováci sledovať live. Svoj názor prostredníctvom mobilnej aplikácie na rozličné témy – od diania v ich obciach až po celospoločenské témy, ktoré sa týkajú nás všetkých vyjadruje pravidelne 50 000 Slovákov.

Hundraním s kamošmi pri pive alebo pred telkou nič nezmeníme. Preto sa trojica kamarátov rozhodla priniesť moderný spôsob, akým sa k témam, ktoré nás tešia, alebo štvú, môžeme vyjadriť na jednom mieste a jednoducho, v mobilnej aplikácii NÁŠ NÁZOR. Tento projekt nikomu nezarába peniaze. Jeho súčasťou nie je žiadna platená reklama. Za týmto projektom nie je žiadna politická strana ani žiadne záujmové skupiny. Za týmto projektom sú traja kamoši (Vladimíra Ledecká, Rado Šalitroš a Michal Smetanka), ktorí tiež hundrali pri pive a pred telkou, až kým si nepovedali, že to skúsia inak.

Táto iniciatíva chce merať mienku verejnosti, nie ju vytvárať. Chce nastaviť zrkadlo v témach, na ktoré nepoznáme názor väčšiny. To všetko možno urobiť prostredníctvom webstránky www.nasnazor.sk alebo cez aplikáciu pre smartfóny s operačným systémom Android a iOS. Aplikácia je dostupná bezplatne a vyžaduje iba rýchlu registráciu pre dôveryhodnosť meraní. Tá zabezpečí zvýšený tlak na riešenie problémov, ktorých sa položené otázky týkajú. Už teraz si aplikáciu stiahlo viac ako 50 000 Slovákov, pričom sa za prvé štyri dni stala najsťahovanejšou mobilnou aplikáciou v slovenských obchodoch AppStore a Google Play Store.

Projekt Náš Názor odštartovala začiatkom minulého týždňa virálna kampaň, ktorá v úvode rieši neustále eskalujúci sa problém vnímania rasizmu na Slovensku. Ide o veľkú tému, ktorá je často sprevádzaná predsudkami a negatívnymi komentármi. Tento projekt nejde Rómov idealizovať, ani skresľovať ich život. Chce však poukázať na to, že ak má niekto tmavšiu farbu pleti, alebo sa narodí v osade, nemá v živote rovnakú štartovaciu čiaru ako väčšina ľudí. Niektorí Rómovia sa s tým popasovali, ale je veľa takých, ktorí na iný spôsob života rezignovali. Dávame šancu tým, ktorí chcú žiť inak, pracujú a ich deti sú úspešné v škole? Na to hľadá odpoveď aj Gogo a Rytmus v najnovšej internetovej stávke. A práve hlasovaním v aplikácii Náš Názor môžu jej používatelia rozhodnúť o osude rómskej rodiny a o tom, či je Slovensko skutočne rasistické. Auto už visí v Banskej Bystrici zo žeriavu a čaká na hlasujúcich.

Značky: