Na podobné aplikácie si zväčša musia dávať pozor používatelia systému Android.

Už niekoľkokrát sa stalo, že sa v Obchode Play objavili aplikácie, ktoré chceli používateľov zariadení so systémom Android oklamať. Teraz museli podobnú situáciu riešiť aj majitelia iPhonov a iPadov. V obchode App Store sa totiž objavila falošná aplikácia Amazon Alexa.

Jej úplný názov znie Setup for Amazon Alexa. Aplikácia od používateľov vyžadovala zadanie IP adresy a sériového čísla ich zariadenia s podporou hlasovej asistentky od Amazonu. Nie je známe, či a kam sa zadané údaje posielali a ako by ich mohol vývojár aplikácie potenciálne zneužiť, avšak riziko tu samozrejme je. Taktiež je možné, že aplikácia vznikla iba s cieľom zarábať na reklamách, ktoré sa počas procesu nastavovania zobrazujú.

Prekvapujúce je tiež to, že aplikácia sa dostala do rebríčka 10 najsťahovanejších utilít a do zoznamu 60 najsťahovanejších bezplatných aplikácií a získala takmer 10-tisíc hodnotení používateľov s priemerom 3,7 hviezdičky z 5.

Apple už podvodnú aplikáciu odstránil z obchodu App Store, avšak niekoľko otázok stále ostáva nezodpovedaných – ako sa aplikácia dostala do obchodu a ako získala takú veľkú popularitu? A hoci môže byť tento prípad výnimkou, ktorá potvrdzuje pravidlo, radšej si vždy skontrolujte vývojára aplikácie, ktorú si chcete stiahnuť. A to bez ohľadu na to, či názov aplikácie pôsobí dôveryhodne a oficiálne alebo nie.

Falošná aplikácia Amazon Alexa. Zdroj: 9to5mac.com

Zdroj: slashgear.com, 9to5mac.com

Prečítajte si aj:

Pozor na falošné bankové aplikácie. Objavili sa už aj pre banky našich susedov

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit