Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Prvý východoslovenský bikesharing spustil dnes testovaciu prevádzku na území jedného z najväčších košických sídlisk. V komerčnej prevádzke, ktorá začne už v máji sa obyvatelia povozia za 10 euro mesačne. Investorom a prevádzkovateľom služby je Antik Telecom.

Na Sidlisku nad Jazerom v Košiciach dnes spustili testovaciu prevádzku bikesharingu. Je určená pre takmer 300 dobrovoľníkov, ktorí sa vopred prihlásili prevádzkovateľovi, spoločnosti Antik Telecom. V testovacej prevádzke bicyklujú testeri bezplatne okrem úhrady minimálneho vratného kreditu 10 eur. Po vyplnení formulára pre spätnú väzbu získajú bicyklovanie na celú sezónu zadarmo. Na Sídlisko bude umiestnených 80 bicyklov, ktoré bude možné rovnako ako v komerčnej prevádzke požičať si aj vrátiť kdekoľvek na verejne dostupnom priestranstve v rámci mestskej časti – bez potreby vyhľadávať pevné stanoviská.

Operátor zároveň ohlásil ceny, ktoré budú platné v komerčnej prevádzke od 3. mája už na celom území mesta. Mesačné predplatné vychádza na 10 eur a zahŕňa hodinu bicyklovania denne, pričom klienti telekomunikačných služieb Antik Telecom môžu bicyklovať až dve hodiny. Pre náhodných návštevníkov a turistov bude určená služba s platbou 1 euro za hodinu s minútovou tarifikáciou bicyklovania bez potreby predplatného. Na každodenné cesty je najvýhodnejší sezónny paušál na celý rok 2019 za 30 eur.

„Ceny bikesharingu sme sa snažili nastaviť tak, aby si klienti mohli bicykel požičať každý deň na ceste do práce  alebo za zábavou. Naším cieľom je, aby najväčší bikesharing na Slovensku využívalo aj najväčšie množstvo ľudí,“ povedal konateľ ANTIK Telecom Igor Kolla. Ceny platia po celú sezónu 2019 po ktorej bude operátor vyhodnocovať záujem a vyladí ponuku na základe spätnej väzby klientov.

ANTIK klienti budú jazdiť o niečo výhodnejšie

Možnosti platby budú na začiatok tri. „Bicyklovanie na 30 dní“ v cene 10€, „Bicyklovanie na celú sezónu“ v cene 30€. Tieto balíčky majú denný limit 1 hodinu jazdy a klienti ANTIKu až dvojnásobok a teda 2 hodiny denne. Po prečerpaní denného limitu je to 1€ za hodinu s minútovou tarifikáciou. Treťou možnosťou je kúpa balíka „Jazdím, potom platím“, tento balík je vhodný skôr pre turistov, ktorí do Košíc prídu len na pár dní a je spoplatnený formou dobitého „kreditu“ 1€/hod. s minútovou tarifikáciou. Platby prebiehajú komfortne priamo v aplikácii pomocou platobnej karty. Antik klienti sa v aplikácii prihlasujú svojimi údajmi zo zákazníckej zóny.

„Plánujeme tiež ponúkať rôzne kupóny na jazdu, čím sa služba bikesharingu stane predmetom rôznych súťaží, benefitov a partnerom kultúrnych či športových podujatí v meste,“ predpovedá vedúci marketingového oddelenia Antiku Adrián Sciranka.

Depozit a minimálny kredit pred prvou jazdou

Pred prvou jazdou bude užívateľ po registrácii vyzvaný uhradiť tzv. depozit vo výške 20€ a nabiť si kredit v najnižšej možnej sume 10€ alebo viac. Tento min. kredit slúži iba pre prípad, že by si človek presiahol napr. svoj denný limit a bolo odkiaľ túto platbu sťahovať. Pri zrušení účtu v bikesharingu sa človeku vráti celá suma depozitu a tiež zvyšný kredit. Pre jazdu je nutné mať aj tzv. minimálnu hodnotu kreditu v účte aspoň 1 €.

30 minút jazdy pre nových užívateľov zadarmo

Nezabudli sme ani na ľudí, ktorí si budú chcieť jazdu najprv vyskúšať. Každý nový užívateľ bude mať na prvú jazdu až 30 minút zadarmo. Predchádza mu však úhrada depozitu 20€ a mať v účte min. kredit 1€. ANTIK klienti depozit uhrádzať nemusia.

Bicykel môžete nechať kdekoľvek, na vhodnom mieste

Veľký rozdiel oproti menším bikesharingovým službám v iných mestách je fakt, že bicykle majú iba odporúčané stanovištia, resp. miesta, kde bude ANTIK bicykle zhromažďovať z logických dôvodov podľa potreby ľudí. Užívateľ však môže bicykel ponechať úplne kdekoľvek na vhodnom mieste, aby bicykel nezavadzal na chodníku, prípadne nespadol na vozovku. O výbere odporúčaných stanovíšť práve Antik jedná s mestom Košice aj mestskými časťami. Spoločnosť sa už okrem toho dohodla aj s významnými firmami a organizáciami na stanoviskách vo frekventovaných častiach mesta na ich vlastných pozemkoch. Použitie odporúčaných stanovísk je pre klientov dobrovoľné, ale prispieva k verejnému poriadku a pre biznis zasa zvyšuje atraktivitu ich prevádzok.

Ďalšie informácie ako i aktuálny stav voľných bicyklov nájdu záujemcovia na www.verejnybicykel.sk, kde tiež nájdete informácie pre stiahnutie mobilnej aplikácie ANTIKCityBike pre službu Verejný bicykel.

Jazdím, potom platím

 

Mesačné bicyklovanie

 

Bicyklovanie na celú sezónu

 

Jazdite ihneď a plaťte potom z Vašej AntikPay peňaženky, ktorú si neustále dobíjate podľa potreby.

Spoplatňované minútovou tarifikáciou.

Cena: 1€ / hod.

 

Jazdite 30 dní s max. limitom 1 hod. denne. (po presiahnutí denného limitu 1€/hod. s minútovou tarifikáciou) Vhodné pre častejšie využívanie bez potreby platby po každej jazde.

Pri pravidelnom bicyklovaní výrazná úspora oproti platbe po každej jazde.

Cena: 10€ / mesiac

 

Jazdite kedykoľvek a neriešte platby po každej jazde s max. limitom 1 hod. denne. (po presiahnutí denného limitu 1€/hod. s minútovou tarifikáciou)

Pri využívaní počas celej sezóny ide o najvýhodnejší balík.

Cena: 30€ / celá sezóna

 

Limit na deň majú klienti ANTKu dvojnásobný a to namiesto 1 hodiny až 2 hodiny denne.

Značky: