Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Lexus je známy svojimi motormi V8. Japonci zdôrazňujú, že napriek trendu elektrifikovaných pohonov a systémov automatizácie jazdy chcú aj naďalej pokračovať s výrobou automobilov pre náročných nadšencov. Nový patent, registrovaný materskou spoločnosťou Toyota, je s veľkou pravdepodobnosťou potvrdením, že pod kapotami  Lexusov budú v budúcnosti pracovať celkom nové V-osmičky.

O novom motore V-8 s dvomi turbodúchadlami sa hovorí už niekoľko rokov.  V roku 2019 značka dokonca oficiálne potvrdila, že na ňom pracuje. Športový tím Toyota Gazoo Racing ho mal testovať v Lexuse LC na 24-hodinových pretekoch na trati Nürburgring. Pandémia však skrížila tieto plány.

Teraz sa diskusia opäť rozprúdila vďaka patentovej prihláške podanej v septembri 2020, ktorú náhodou objavil užívateľ fóra GR86.org. Na náčrtoch, ktoré sú k nej pripojené, je zobrazený motor V8 s dvomi turbodúchadlami umiestnenými medzi radmi valcov. Ako poznamenávajú automobiloví analytici, patent sa týka prietoku oleja a iných kvapalín motorom, takže sa nevzťahuje ku konkrétnej hnacej jednotke. Preto je problematické považovať ho za bezprostredné potvrdenie prác na novom motore.  Dokumenty však spomínajú systémy s jedným a dvomi turbodúchadlami a umiestnenie dvojitého turba V8 na obrázkoch nemusí byť náhoda.

Žeby flotila športových Lexusov?

Čoraz viac sa hovorí o nových modeloch zo športovej série  F značky Lexus. Ak sa Japonci naozaj rozhodnú dať do výroby nový motor V8 s dvojitým preplňovaním, hnacia jednotka sa s najväčšou pravdepodobnosťou dostane pod ich kapotu. Podľa informácií japonského portálu  Best Car Web má Lexus ešte tento rok predstaviť tri nové športové autá. Reč je o modeloch LC F a LS F, teda o extrémnych verziách vlajkových kupé a limuzíny, ako aj o sedane IS F.

Podľa názoru médií z krajiny vychádzajúceho Slnka majú Lexusy LC a LS F disponovať motormi twin turbo s výkonom až 670 k. Ten istý zdroj naznačuje, že nový sedan IS F dostane atmosférický motor V8 5.0 v súčasnosti známy z modelu Lexus LC 500 alebo  RC F. Odkedy sa objavili tieto chýry, Lexus už predstavil model  IS práve s takýmto motorom, ale označeným ako IS 500. Niektorí analytici  to berú ako znamenie, že značka si chce rezervovať symbol  IS F pre ešte výkonnejšie auto.  A úspech, aký zožala  Toyota so svojim športovým GR Yaris, by mohol byť pre Lexus dodatočným stimulom pre uvedenie ďalších  zaujímavých nových modelov.

Značky: