Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Americká organizácia  pre bezpečnosť cestnej premávky IIHS  (Insurance Institute for Highway Safety) zverejnila výsledky najnovších testov inštalácie detských autosedačiek v automobiloch.  Výborné  výsledky získali Toyota a Lexus, ako aj  Subaru.

Organizácia pre bezpečnosť cestnej premávky IIHS od roku  2015 testuje nové modely automobilov aj z hľadiska jednoduchosti upevnenia detských autosedačiek.  Vychádza z predpokladu, že čím je montáž  autosedačky jednoduchšia, tým väčšia  je pravdepodobnosť, že bude upevnená správne a zaručí maximálnu ochranu vo chvíli nehody.  Na americkom trhu platí pre správny spôsob pripevnenia detských autosedačiek k automobilu normovaný spôsob  LATCH (Lower Anchors and Tethers for Children), ktorý je ekvivalentom európskeho  ISOFIX-u.

Lexus, Toyota a Subaru na špičke

V tohtoročných testoch získali najvyššie ocenenie Good+ modely Lexus RX a UX, Toyoty Avalon, Camry, Corolla hatchback, Prius a RAV4. Vozidlá značky Lexus a Toyota získali 7 najvyšších hodnotení a jedinou značkou, ktorá dosiahla rovnako vysoké skóre, bolo  Subaru. Stojí za zmienku, že Lexus bol tiež jediným producentom prémiovej triedy, ktorého dva modely získali najvyššie skóre.  Dobré hodnotenie  Good bolo udelené aj ďalším vozidlám japonských značiek. V prípade Lexusu je to  ES, IS, NX a RC, v prípade značky Toyota modely  C-HR, Highlander a Prius Prime.

Dôležité kritériá

Pri hodnotení brali odborníci z  IIHS do úvahy to, ako hlboko sú upevňovacie prvky autosedačky v priestore  medzi operadlom a sedadlom a aký uhol vytvárajú. Posudzovali tiež silu potrebnú na pripevnenie autosedačky do úchytného systému, ako aj umiestnenie horných upevňovacích popruhov.

Značky: