Na tohtoročnej výstave Computex na Taiwane sme videli viacero premiér produktov.

Hlavnými ťahúňmi výstavy boli firmy ASUS, Acer, HTC, Dell, Intel, Microsoft a MSI.

Computex v roku 2016 narástol asi o 4 % z hľadiska počtu zahraničných návštevníkov. Rovnako si výstava polepšila čo sa týka počtu vystavovateľov, čo je pozoruhodný fakt. Základnými témami výstavy Computex v roku 2016 boli virtuálna realita, IoT, startupy, herný segment, inteligentná domácnosť a 3D tlač.

ASUS s novým smartfónom

Pre ASUS je Computex príležitosť ukázať najviac noviniek. Vo výstavnej hale Nangang má úplne najväčší stánok a aj najviac pozvaných hostí. Na tlačovej konferencii ASUS ukázal novinárom svoje hlavné tromfy deň vopred. Hlavným prezentátorom bol pritom nestarnúci Jonney Shih, ktorého vystúpenia bývajú nezabudnuteľné. Sugestívne prezentuje výhody nových produktov, miluje porovnávanie produktov ASUS vs. Apple a najlepšie je oznamovanie cien produktov. To je na Taiwane vždy v amerických dolároch a každé oznámenie je sprevádzané búrlivým potleskom. Treba vedieť, že ASUS je na Taiwane jeden z najlepších zamestnávateľov, ako domáca značka má veľmi dobrú povesť a napr. ZenFony patria na tomto ostrovnom štáte k úplne najpredávanejším.

Prvým predstaveným produktom tak bol smartfón ASUS ZenFone 3. Ten sa vyznačuje 2,5D ochranným sklom Gorilla Glass na prednej strane aj na chrbte a kovovým šasi pod ním. Bude sa predávať za 249 dolárov a vzhľadom k jeho cene vyzerá výborne. V novinke je použitý procesor Qualcomm Snapdragon 625, a to mnohí analytici prijali pozitívne. Je tak zaistená lepšia kompatibilita s aplikáciami pre operačný systém Android ako to bolo pri procesoroch Intel. Batéria má kapacitu 3000 mAh a predstavená bola dual SIM verzia telefónu. Operačná pamäť má kapacitu 3 GB a 32 GB úložisko môžete rozšíriť pomocou microSD karty. Treba si však vybrať medzi druhou SIM kartou a pamäťovou kartou.

Telefón má 5,5-palcový displej s Full HD rozlíšením a USB port typu C. Nechýba ani snímač odtlačkov prstov. ZenFone 3 využíva 16 MPx senzor Sony a laserové zaostrovanie. Kvalita fotiek je veľmi dobrá.

Jen Chuang z ASUS-u predstavuje ZenFone 3 Deluxe ako prvý kovový telefón bez viditeľných priestorov pre antény

Jen Chuang z ASUS-u predstavuje ZenFone 3 Deluxe ako prvý kovový telefón bez viditeľných priestorov pre antény

ZenFone 3 prichádza vo viacerých vyhotoveniach – k základnej verzii sa pridáva aj Deluxe. Tá má zadnú stranu nie zo skla, ale z kovu. ZenFone 3 Deluxe je pritom prvý kovový unibody telefón bez viditeľných anténnych prúžkov na zadnej strane. Veľmi chválime.

Vo výbave je 5,7-palcový Super AMOLED displej s Full HD rozlíšením a procesor je Snapdragon 820. Fotoaparát má v tomto prípade 23 MPx a je s podporou nahrávania 4K videa. Telefón ponúkne až 6 GB RAM a 64 GB úložisko, cena je 499 dolárov. ASUS tiež predstavil phablet zameraný hlavne na ázijský trh – ZenFone 3 Ultra so 6,8-palcovou uhlopriečkou a Full HD rozlíšením. Cena začína na úrovni 479 dolárov pre verziu so 4 GB RAM a 64 GB úložiskom. ASUS v prípade ZenFone 3 Ultra použil rovnaký procesor ako pri základnom modeli. Operačný systém je vo všetkých telefónoch Android M.

V demonštračnej zóne sme videli aj okuliare pre virtuálnu realitu s označením ASUS VR. Počas tlačovej konferencie sa však o tomto produkte vôbec nehovorilo. Analytici špekulujú, že tieto okuliare môžu byť celkom účinnou konkurenciou pre HTC Vive.

Notebook ASUS ZenBook 3 je ľahší a tenší ako MacBook Air

Nasledovalo predstavenie nového notebooku. ZenBook 3 vyzerá opäť úžasne, je mimoriadne tenký a ľahký. Jonney Shih ho porovnával s MacBook Air a rozmerovo ale aj parametrami je ZenBook jasným víťazom. Jeho hmotnosť je iba 910 gramov a hrúbka 11,9 mm. Prirodzene, ZenBook 3 používa operačný systém Microsoft Windows 10.

ZenBook 3 má 12,5-palcový displej a môže ponúknuť procesor až Intel Core i7, 16 GB RAM a 1 TB SSD disk. Displej chráni ochranné sklo Gorilla Glass 4, súčasťou výbavy je aj Thunderbolt 3 / USB-C port. Ten nabije 60 % batérie len za 49 minút, pričom výdrž je podľa výrobcu 9 hodín. Vo výbave nájdete aj snímač odtlačkov prstov s podporou Windows Hello. ZenBook 3 sa však bude predávať od 999 dolárov, za najvýkonnejšiu konfiguráciu si však výrobca vypýta až 1999 dolárov.

Segment zariadení 2 v 1 vo výraznom nástupe

ASUS vynovil aj segment konvertibilných zariadení 2 v 1 a ukázal Transformer 3 Pro, Transformer 3 a Transformer Mini. Transformer 3 má v základnej aj Pro verzii 12,6-palcový displej s rozlíšením 2880 × 1920. Vo výbave nájdete USB-C/Thunderbolt 3 port, reproduktory Harman Kardon, USB 3.0 konektor a HDMI výstup. V oboch prípadoch je súčasťou aj snímač odtlačkov prstov. Použiť môžete aj stylus, dokovaciu stanicu alebo špeciálnu hernú dokovaciu stanicu ROG XG Station 2 s výkonnou grafickou kartou.

A tu sú novinky v oblasti 2 v 1 zariadení aj s deklarovanými cenami

A tu sú novinky v oblasti 2 v 1 zariadení aj s deklarovanými cenami

Verzia Pro má špeciálny pánt, ktorý umožní nastaviť sklon až 170° a súčasťou výbavy je podsvietená klávesnica. Základom je procesor Intel Core až do i7, až 1 TB SSD disk a až 16 GB RAM. Základný Transformer 3 má jednoduchší stojan a základnú klávesnicu. Transformer Mini ponúkne 10,1-palcový displej.

Tu sú všetky novinky pokope, Jonney Shih práve otvára demonštračnú zónu

Tu sú všetky novinky pokope, Jonney Shih práve otvára demonštračnú zónu

Acer ukázal svoje 2 v 1 zariadenia, ale aj ostatné svoje novinky už na výstave v New Yorku a podrobne sme o nich informovali v minulom vydaní TOUCHIT.

Domáci robot na zamilovanie

Záver tlačovej konferencie ASUS bol najlepší. Jonney Shih totiž predstavil domáceho robota v cene 599 dolárov, ktorý dokáže zabávať aj vyučovať deti, postará sa doma o bezpečnosť, vie tancovať aj prehrávať hudbu a filmy a má trpezlivosť aj so seniormi. So zabudovanou kamerou a možnosťou pohybu po celom dome je z neho aj zručný fotograf pri rôznych udalostiach. Keď sú majitelia mimo domu, Zenbo sa postará o všetko podstatné. Ak treba, dokáže privolať aj políciu, cez smartfón sa môže majiteľ na diaľku pozrieť domov.

A takto vyzerá domáci robot ASUS Zenbo

A takto vyzerá domáci robot ASUS Zenbo

Zenbo bol naozaj lákadlom celej výstavy Computex, pozrieť si ho prišla aj prezidentka Taiwanu, Tsai Ing-wen. Či sa Zenbo dostane aj na Slovensko, to zatiaľ nevieme.

Intel a Microsoft

Tieto dve firmy zorganizovali na Computexe špeciálne fórum. Microsoft pritom prezentoval výročnú aktualizáciu operačného systému Windows 10 a tiež riešil otázky týkajúce sa spoplatnenia aktualizácie na Windows 10 z predchádzajúcich verzií. Výkonný viceprezident Microsoftu Terry Myerson tu prezentoval aj okuliare HoloLens.

MSI na Computex oslavovalo 30. narodeniny. A vsadilo nielen na herný segment, ale aj na ženskú krásu

MSI na Computex oslavovalo 30. narodeniny. A vsadilo nielen na herný segment, ale aj na ženskú krásu

Na prednáške tejto firmy sme videli tiež nový herný notebook MSI GT83 Titan SLI. Okrem operačného systému Windows 10, obsahuje tento notebook grafickú kartu NVIDIA GeForce GTX980 SLI, pričom umožňuje pripojenie 3 ďalších monitorov s rozlíšením 4K. Cena tohto notebooku bola stanovená až na 4500 dolárov. Videli sme aj lacnejšie verzie herných notebookov od MSI. Táto firma tiež prezentovala počítač do ruksaku, ktorý je schopný poháňať okuliare pre VR HTC Vive. MSI tiež Computex spojilo s oslavou 30. výročia založenia.

Pre Intel sú aktuálne najdôležitejšie zariadenia typu 2 v 1

Pre Intel sú aktuálne najdôležitejšie zariadenia typu 2 v 1

Navin Shenoy z Intelu zase hovoril o nastupujúcej verzii procesorov Intel Core s kódovým menom Kaby Lake. Ich dizajn má byť prispôsobený nastupujúcej technológii virtuálnej reality (VR). Je zrejmé, že zobrazenie VR je v súčasnosti podriadené hlavne schopnostiam grafickej karty. Intel je však presvedčený, že nový procesor sa prejaví aj tu. Intel rovnako ukázal najnovšie 2 v 1 zariadenie svojich partnerov, ktorých základom je procesor Intel a poukázal na to, že predaj týchto zariadení rastie najrýchlejšie. Nás zaujalo zariadenie Dell Inspiron 17 7000, keďže je to prvý 17-palcový notebook typu 2 v 1. Vo výbave má infračervenú kameru s podporou Windows Hello.

Gigabyte ukázal ako sa vyrábajú základné dosky

Gigabyte predstavil svoje nové základné dosky a nebál sa ukázať novinárom aj to, ako sa takéto dosky vyrábajú. Zorganizoval tak cestu do neďalekého výrobného závodu v meste Nanping a naživo predstavil novinárom, ako je to s ich výrobou.

Zaujal nás aj miniatúrny počítač v tvare kocky s označením Brix Skylake UHD. Je to mini počítač v hliníkom tele a na skosenej hrane má umiestnených viacero prepojovacích portov. Vo vnútri tela s objemom 2,6 litra je potom aj grafická karta NVIDIA GeForce GTX 950M.

Aj na chladení sa dá žiť

Zotac tiež ukázal svoje mini PC, jeho špecialitou je však chladenie vodou. Má označenie Magnus EN980, jeho základom je dvojjadrový procesor Intel Core i5-6400 s taktom 2,7 GHz, grafická karta Nvidia GeForce GTX 980 + 16 HB RAM a 240 GB SD disk. Zotac tento minipočítač ukazoval na Computexe v spojení s virtuálnymi okuliarmi HTC Vive. Tento počítač sa už vyrába a jeho cena je asi 1000 dolárov.

Na záver sme si nechali stánok spoločnosti Noctua. Je to typická firma, akých je na Computexe veľa. Roky vyvíja a vyrába chladiče do počítačov a dokazuje, že na chladení sa dá celkom dobre vyžiť. Nám je sympatická tým, že výroba prebieha v susednom Rakúsku a s touto firmou sme aj nadviazali spoluprácu.

Noctua je istota pri chladení procesora, GPU, ale aj RAM modulov

Noctua je istota pri chladení procesora, GPU, ale aj RAM modulov

Computex je iná výstava ako CES, MWC alebo IFA. Je to oveľa viac o komponentoch, hernom svete a veľmi výrazne je prezentácia zameraná na ázijské trhy. Tie pritom stále rastú, a preto sa darí aj Computexu. Virtuálna realita a roboti tu majú na ružiach ustlané a taká bola aj táto výstava.

Ondrej Macko, Roman Kadlec

Tento článok vyšiel aj v tlačenom júnovom vydaní TOUCHIT č. 5/2016, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.