Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Na letnú dovolenku tento rok vyrazí viac Čechov ako Slovákov, aj tak ale v oboch krajinách mieri za letnými zážitkami väčšina ľudí z internetovej populácie. Až tretina z oboch štátov dá prednosť odpočinku vo svojej krajine; medzi zahraničnými dovolenkami následne vedú pobyty v Chorvátsku. Vychádza to z výskumu Českého národného panela, ktorého sa zúčastnilo päťsto respondentov z internetovej populácie ľudí vo veku 18-65 rokov. Výskum sa uskutočnil na samostatných paneloch na Slovensku a v Českej republike.

Na dovolenku sa tento rok v lete chystá 84 % oslovených Čechov a 68 % Slovákov. Z destinácií vyberajú obidva národy na prvom mieste svoju krajinu (zhodla sa na tom približne tretina respondentov z oboch panelov). Na druhom mieste následne respondenti vyrazia do Chorvátska (19 % Slovákov a 13 % Čechov) a na treťom do susednej krajiny, teda 9 % Slovákov do Česka a 7 % Čechov na Slovensko. Pri ďalších destináciách sa už plány oboch národov mierne rozchádzajú; Slováci plánujú napríklad Taliansko alebo Turecko, Česi Grécko alebo Taliansko.

DovolenkyGraf1_nowat

 

Výskum taktiež zisťoval, kde respondenti plánujú počas svojej dovolenky bývať. V tejto otázke sa pri respondentoch z  internetovej populácie z oboch panelov ukázali rovnaké preferencie: ako Slováci, tak aj Česi dávajú v zahraničí prednosť hotelom (47 %, respektíve 42 %) a na druhom mieste penziónom (28%, respektíve 26 %). Pri Čechoch potom platí, že viac ako Slováci prespávajú na dovolenke v stanoch (5 % vs. 2 %) alebo v karavanoch či obytných autách (4 % vs. 1 %).
Na dovolenke v tuzemsku potom obidva národy preferujú ubytovanie na chalupách (okolo 40 % v súčte vlastnej aj požičanej chalupy) a v penziónoch (zhruba štvrtina).

DovolenkyGraf2_nowat

 

 

Značky: