Spoločnosť Slovanet pripravuje revolučné riešenie, ktoré je určené pre mobilných používateľov.

Využijú ho ľudia, ktorí sú krátkodobo alebo dlhodobo v teréne a potrebujú sa pripojiť k svojim dátam či využiť aplikácie nainštalované na ich pracovnom počítači. Pritom sa môžu nachádzať niekde úplne inde. Rovnako sa veľmi dobre použije aj v podnikoch, ktoré používajú unifikované pracovné prostredia. Ide o komplexný nástroj práve pre zamestnancov v takomto nasadení a obrovskou výhodou je potom zjednodušenie práce správcov systému, ktorí nemusia napr. obiehať jednotlivé pracovné stanice a riešiť aktualizácie alebo problémy individuálne.

Takto je možné pripojenie napr. len z internetového prehliadača na váš počítač v podniku

Ide o produktový rad VDI, ktorý zahrňuje virtualizáciu pracovných staníc. VDI pritom predstavuje skratku od Virtual Desktop Infrastructure. Presné označenie riešenia je vdi:LINK a obsahuje tri konkrétne produkty:

  • vdi:LINK | vApp – to je určené výhradne na virtualizáciu aplikácií
  • vdi:LINK | vScreen – využíva sa na poskytnutie prístupu k pracovnej ploche používateľa v rámci terminálového servera. Lokálne zdroje ako je myš, klávesnica, reproduktor či mikrofón je možné pritom plnohodnotne využiť. Zamestnávateľ však môže ale nemusí povoliť nahrávanie vytvorených súborov na lokálny disk. Oprávnenia na prácu s lokálnymi zdrojmi má tak plne v rukách zamestnávateľ.
  • vdi:LINK | vDesktop – je určený na poskytnutie plnohodnotných virtualizovaných pracovných staníc s vyhradenými výpočtovými zdrojmi pre používateľa. V tomto prípade máte rovnaké možnosti, ako keby ste sedeli za svojím počítačom v práci a opäť je možné používať všetky lokálne zdroje, ak to zamestnávateľ povolí.

V prípade najlacnejšieho riešenia vdi:LINK | vApp tak môžete využívať aplikácie ako je napr. Word, Excel a pracovať s dátami, ktoré máte uložené na file-serveri alebo sú to dáta uložené vo vašom roamingovom profile. Je to výhodné riešenie pre prípady, ak napr. potrebujete vypracovať neodkladnú obchodnú ponuku a ste na dovolenke či služobnej ceste. Ak máte k dispozícii prístup na internet a niektorý z moderných internetových prehliadačov, túto úlohu splníte. Po overení mena a hesla na prístup môžete začať pohodlne pracovať. V tomto prípade je možné sprístupniť aplikácie na operačnom systéme Windows, Linux alebo MacOS. Pritom pracujete s plnohodnotnými aplikáciami, nie je to napr. oklieštená webová verzia Excelu či Wordu.

Z hľadiska implementácie môže byť produkt vdi:LINK | vDesktop poskytovaný v režimoch:

  • Dedicated / StateFull – vtedy sa pre používateľa vyhradí virtuálny desktop
  • Pooled / StateLess – keď používateľ pracuje v štandardizovanom prostredí a pripája sa k dočasnému desktopu, ku ktorému sa pripojí jeho dátový profil. Po odhlásení používateľa sa celý desktop zmaže a zostáva iba používateľský dátový profil.

Po prihlásení cez webový prehliadač máte k dispozícii podnikové aplikácie alebo zobrazenie vášho desktopu

V prípade Pooled riešenia sa používa tzv. Golden Image ako jediný image, o ktorý sa stará IT správca zákazníka alebo Slovanet. Je odladený, aktualizovaný a následne ho používajú všetci pracovníci vo firme. Zahrňuje operačný systém, ale aj aplikácie. Po prihlásení používateľ využíva klon tohto Golden image, ku ktorému sa pripoja jeho roamingové dáta a ten môže pohodlne pracovať. Nie je vystavený žiadnemu čakaniu na aktualizácie a môže sa spoľahnúť, že všetky aplikácie budú bez problému pracovať.

Toto riešenie je výhodné aj z hľadiska bezpečnosti – pokiaľ vám niekto odcudzí váš počítač, nenájde na ňom žiadne podnikové dáta. Pripomíname vám aj blížiacu sa smernicu GDPR, ktorá vám zodpovednosť za stratené dáta predpisuje. Všetky dáta sú totiž ukladané do zabezpečeného dátového centra.

Hrubý klient

Okrem pripojenia cez internetový prehliadač existuje aj pokročilejšia možnosť spojenia s využitím hrubého klienta. V tomto prípade sa používa hrubý klient pre Windows, Linux a MAC a ide o aplikáciu VMware Horizon Client.

Prihlasovanie sa s využitím hrubého klienta

V prípade hrubého klienta sa aplikácie „premapujú“ z VDI do lokálneho počítača. Napr. XLS súbor je potom možné otvoriť lokálne alebo vzdialene s Excelom dostupným cez VDI. To znamená, že ak v rámci zamestnania používate Microsoft Office, na lokálnom počítači tento balík vôbec nemusíte mať nainštalovaný a pritom sa dá po pripojení hrubého klienta s týmito aplikáciami plnohodnotne pracovať.

Kedy ktorý prístup použiť?

Prístup cez internetový prehliadač je vhodný na občasné pripojenie k podnikovým aplikáciám a dátam. Napr. pre prípad dovolenky, prácu z domu a pod. Naopak hrubý klient je určený na trvalejšiu prácu v tomto režime.

Výhodou hrubého klienta voči čisto internetovému prehliadaču je lepšia optimalizácia transportného protokolu. Video alebo graficky náročnejšie aplikácie tak pôjdu rýchlejšie ako v prípade jednoduchého pripojenia cez internetový prehliadač. V prípade hrubého klienta sa na prenos dát môžu použiť špeciálne protokoly, ktoré internetový prehliadač neobsahuje.

V Slovanete sme tiež videli spojenie pomocou moderných zariadení ako je telefón Samsung Galaxy S8/Note8 s dokovacou stanicou DeX. Ako sme si overili, priamo z telefónu môžete pracovať, a to aj s využitím myši, klávesnice a veľkého monitora s vašimi podnikovými aplikáciami napr. na operačnom systéme Microsoft Windows. Ak budete pracovať bez dokovacej stanice DeX, potom sa vám dotykové pero na Note8 veľmi zíde.

Takto si to predstavujeme – zo Samsung Galaxy Note8 priamo do podnikového prostredia

Čo to stojí?

Ceny týchto riešení závisia od konkrétnych požiadaviek používateľov a celkovej analýzy stavu. Orientačne je možné počítať s tým, že cena riešenia po premietnutí do jednotkovej ceny za jedného používateľa sa pohybuje v desiatkach eur. Pri produkte vdi:LINK | vApp je táto cena podľa štandardného cenníka od 19,90 € na používateľa. Viac informácií nájdete na stránke https://www.slovanet.net/sk/biznis/vdi/.

Značky: