Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Spoločnosť BMW Group zintenzívňuje svoje dlhodobé aktivity v Číne a zároveň pokračuje v rozširovaní výrobnej kapacity pre celosvetovo úspešný modelový rad BMW X5.

BMW X5 xDrive 40li
BMW X5 xDrive 40li

Ďalšia verzia zo segmentu Sports Activity Vehicle (SAV) vyvinutá a vyrábaná výhradne pre čínsky trh bude po významnom rozšírení kapacít a možností spoločného podniku čoskoro schádzať z výrobnej linky závodu BMW Brilliance Automotive Ltd. Dadong v Šen-jangu. Bude to prvýkrát, keď sa modely BMW X pre výkonný segment začnú vyrábať priamo v Číne. Modely BMW X5 xDrive30Li a BMW X5 xDrive40Li, ktoré budú v Číne dostupné od apríla 2022, sa môžu pochváliť mimoriadne štedrým priestorom na nohy pre cestujúcich vzadu a exkluzívnymi prvkami výbavy.

Rodina modelov BMW X5 sa bude aj naďalej vyrábať v USA a exportovať do celého sveta zo závodu BMW Group Spartanburg v americkom štáte Južná Karolína, ktorý bol predtým jediným výrobným závodom pre vozidlá SAV. Kapacita uvoľnená v dôsledku spustenia výroby v Šen-jangu sa okamžite využije na uspokojenie vysokého dopytu po modeloch X v USA a na globálnych trhoch. Závod Spartanburg je najväčším závodom v celosvetovej výrobnej sieti spoločnosti BMW Group a zároveň je aj kompetenčným centrom pre modely BMW X. Závod vyrába dva najpredávanejšie modely automobilky BMW v USA, ktorými sú BMW X5 a X3 a okrem toho začne koncom roka 2022 vyrábať aj prvý vysokovýkonný plug-in hybridný model od divízie BMW M GmbH, model BMW XM.

Uvedením nových modelov pre Čínu a výrobou v spoločnom podniku BMW Brilliance Automotive Ltd. spoločnosť BMW Group reaguje na trvalý rast globálneho dopytu po rodine BMW X5. Tímy konštruktérov so sídlom v mníchovskej centrále spoločnosti BMW Group, ako aj v závodoch Spartanburg a Šen-jang na vývoji nových modelov BMW X5 xDrive30Li a BMW X5 xDrive40Li úzko spolupracovali. Spoločným úsilím bola aj príprava na výrobu. Výsledkom sú dve verzie vozidiel SAV, ktoré spájajú pre značku typickú radosť z jazdy a charakteristickú všestrannosť modelov BMW X s bezkonkurenčným priestorom v druhom rade a s primerane vysokou úrovňou pohodlia cestujúcich.

BMW X5 xDrive 40li
BMW X5 xDrive 40li

V súlade s mottom Vyrobené v Číne, pre Čínu sa modelové verzie BMW X5 vyrábané v Šen-jangu dokonale prispôsobili preferenciám zákazníkov na najväčšom automobilovom trhu na svete. Ich rázvor sa v porovnaní s modelmi BMW X5 vyrobenými v USA predĺžil o 130 milimetrov, pričom táto extra dĺžka sa využíva na zvýšenie pohodlia sedenia a priestoru pre nohy pasažierov v druhom rade. Navyše, cestujúci vzadu môžu vďaka dlhým zadným dverám mimoriadne ľahko nastupovať a vystupovať. Štandardná výbava nových modelov sa presne prispôsobila požiadavkám čínskych zákazníkov a zahŕňa prvky, ako sú špeciálne navrhnuté komfortné sedadlá a štyri stupne dodatočného sklonu operadiel zadných sedadiel, panoramatické sklenené strešné okno, náladové osvetlenie, ako aj na mieru prispôsobený balík prvkov M Aerodynamics. Patria sem aj galvanický povrch pre vybrané ovládacie prvky, reproduktory s perforovanými kovovými krytmi a novo navrhnutá priehradka na mobilný telefón s indukčným nabíjaním, čím sa v interiéri rozširuje moderné, prémiové prostredie.

Špeciálne vyladená technológia podvozku, vrátane štandardne elektronicky riadených tlmičov a vzduchového pruženia oboch náprav s automatickou reguláciou svetlej výšky, na želanie dodávaných do nového modelu BMW X5 xDrive40Li, vytvára dokonalú rovnováhu medzi športovými vlastnosťami a komfortom. Na výber sú dva úsporné benzínové motory s technológiou BMW TwinPower Turbo (štvorvalcový motor v novom BMW X5 xDrive30Li, šesťvalcový radový motor v novom BMW X5 xDrive40Li), ktorých výkon smeruje na vozovku cez osemstupňovú prevodovku Steptronic a inteligentný systém pohonu všetkých kolies BMW xDrive.

Značky: