Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

SAPI vydalo príručku pre záujemcov o založenie energetických komunít.

Komunitná energetika je moderný a čoraz rozšírenejší prístup k spoločnej výrobe a zdieľaniu energie, uplatňovaný v rámci EÚ. Na Slovensku však bola donedávna neznámym pojmom a aj dnes čelí viacerým legislatívnym, technickým a administratívnym prekážkam.  V odborných kruhoch sa o téme komunitnej energetiky začalo hovoriť aj vďaka SAPI Energy Conference 2023, ktorá problematiku po prvý raz priblížila odbornej verejnosti. Absentujúca implementačná legislatíva a chýbajúca prax medzičasom k rozvoju komunitnej energetiky neprispeli, čoho dôkazom je, že aktuálne sú na ÚRSO oficiálne registrované len 3 energetické spoločenstvá. 

SAPI – Slovenská asociácia udržateľnej energetiky považuje komunitnú energetiku a využívanie obnoviteľných zdrojov za kľúčový prvok energetickej transformácie, a aj preto je snahou asociácie pomôcť čo najskôr naštartovať konkrétne projekty. V snahe uľahčiť zakladanie budúcich energetických komunít tak asociácia pripravila s podporou Európskej klimatickej iniciatívy (EUKI) prvý návrh Príručky pre zakladateľov energetických komunít, ktorý oficiálne predstavila verejnosti na pracovnom podujatí v priestoroch Slovenskej inovačnej a energetickej agentúry (SIEA) dňa 18. septembra 2024. Asociácia zároveň vyzvala zainteresovanú verejnosť, aby jej k návrhu príručky zasielala podnety na zlepšenie a pripomienky.

Komplexný návod pre záujemcov

Príručka pre zakladateľov energetických komunít poskytuje komplexný prehľad o komunitnej energetike na Slovensku, jej význame, právnom rámci a praktických aspektoch procesu zakladania rôznych foriem energetických komunít. „Príručka pokrýva široké spektrum tém, od základných definícií a právneho rámca, cez štruktúru a typy energetických komunít, až po praktické aspekty, ako je založenie energetickej komunity, návrh a výstavba obnoviteľného zdroja energie a tiež financovanie a prevádzku. Z pohľadu legislatívy poskytuje príručka sumár a vysvetlenie najdôležitejších častí právnych predpisov, ktoré sa zaoberajú témou energetických komunít. To zahŕňa nielen slovenskú legislatívu, ale aj európske právne predpisy, ktoré sú pre Slovensko záväzné,“ približuje spoluautor dokumentu a Boris Valach zo SAPI.

Príručka sa tiež zaoberá hlavnými prekážkami pre rozvoj energetických komunít, vrátane regulačných prekážok, technických výziev a problémov s financovaním. Záujemci tu nájdu, okrem iného, práva a povinnosti členov energetických komunít a postup, ktorý by sa mal dodržiavať pri zakladaní a riadení energetickej komunity.

„Napriek tomu, že komunitná energetika nemá ani zďaleka takú podporu štátu ako napr. v susednom Rakúsku, účastníci workshopu sa zhodli, že energetické komunity majú veľký potenciál pre ďalší rozvoj na Slovensku. Naša príručka poskytuje prvé komplexné usmernenia a praktické rady pre tých, ktorí majú záujem o zakladanie a efektívny manažment energetických komunít na Slovensku,“ dopĺňa riaditeľ SAPI Ján Karaba.

Značky: