Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Verbatim predstavuje nový MDISC Blu-ray disk s priemernou životnosťou viac než 1 000 rokov a vysokou úložnou kapacitou 100 GB, čo z neho robí ideálne médium na archiváciu. Väčšina typov digitálneho pamäťového nosiča nie je navrhnutá tak, aby vydržala dlhšie než desať rokov.

Pamäťové médium Verbatim MDISC Blu-ray dosahuje vysokú životnosť vďaka pridaniu ochrannej titánovej vrstvy a špeciálnej záznamovej vrstvy nesúcej „rytinu“ uložených informácií. Vďaka tomu je záznam odolný proti svetlu, teplu a vlhkosti. Niektoré múzeá, knižnice a iné archivačné inštitúcie už v súčasnosti využívajú ochranné vlastnosti archivačnej technológie MDISC vyvinutej spoločnosťou Millenniata Inc.

Disk Verbatim MDISC Blu-ray je kompatibilný s ľubovoľným BDXL Blu-ray prehrávačom. Prakticky všetky Blu-ray napaľovačky a prehrávače vyrobené za posledných 18 mesiacov sú kompatibilné s BDXL.

Predpokladá sa, že po 1 000 rokoch archivácie pri teplote 25 °C (77 °F) a 50 % relatívnej vlhkosti môže zo 100 000 diskov tohto typu zlyhať najviac jeden. Na nosiči MDISC môžu byť dáta storočia spoľahlivo archivované v typickom domácom prostredí či v kancelárskej kartotéke.

„Archivácia na Blu-ray alebo DVD nosiče je pravdepodobne najlepšou voľbou pre domácich aj firemných používateľov, pretože očakávaná životnosť je omnoho dlhšia než pri iných digitálnych metódach ukladania dát. Verbatim MDISC má zo všetkých vôbec najdlhšiu životnosť,“ povedal Chris Chalder, Business Development Manager spoločnosti Verbatim v regióne EUMEA. „Teraz s vysokokapacitnou 100 GB BDXL verziou je celý proces archivácie pre používateľov ešte pohodlnejší, pretože stačí menší počet diskov potrebných na archiváciu.“

Typická dĺžka životnosti pevného disku sa pohybuje v rozmedzí 5 – 10 rokov, zatiaľ čo pamäťové karty, USB disky a SSD disky vydržia bežne 3 – 10 rokov. V porovnaní s tým majú štandardné Blu-ray, DVD alebo CD nosiče priemernú životnosť viac než 25 rokov a Blu-ray alebo DVD typu MDISC dokonca viac než 1 000 rokov.

Disk Verbatim 100 GB BDXL MDISC sa predáva v balení po 5 kusoch (produktové číslo: 43834) za 114,99 eura vrátane DPH alebo po jednotlivých kusoch (produktové číslo: 43833) za 29,99 eura. Dostupné sú takisto jednovrstvové 50 GB a 25 GB médiá Blu-ray MDISC a 4,7 GB DVD.

Značky: