Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Spoločnosť Verbatim, ktorá je súčasťou Mitsubishi Chemical Holdings Group, predstavila na jednej z najväčších svetových akcií v oblasti 3D, TCT Show v Birminghame, dva nové vláknité materiály – PET a vysokoúčinné PLA – na použitie s bežne dostupnými 3D tlačiarňami s technológiou FFF (fused fabrication filament – FFF).

Ponúkajú väčšiu všestrannosť, transparentnosť a kvalitu tlače. Vyspelé materiály vyrábané v Japonsku rozširujú sortiment firmy v oblasti 3D tlače a cielia predovšetkým na produktových dizajnérov, konštruktérov, výrobcov, fanúšikov a ďalších spotrebiteľov.

Nové vlákna PET a vysokovýkonné PLA boli verejnosti prvýkrát názorne predvedené na stánku Verbatim na TCT Show v Birminghame NEC vo Veľkej Británii, ktorá sa konala 28. – 29. septembra. Nové vlákna doplňujú existujúce portfólio prvotriednych materiálov ABS, PLA a veľmi flexibilného PRIMALLOY (TPE). Na stánku bolo možné vidieť aj ďalšie dve vlákna, ktoré majú byť čoskoro uvedené na trh: BVOH, nosný materiál rozpustný vo vode; a PP (polypropylén), čo je bežne používaný tuhý a pružný plast.

PLA je veľmi populárnou voľbou v komunite 3D tlače vzhľadom na jeho nízku toxicitu a lepšiu ekologickú šetrnosť v porovnaní s plastmi na báze ropy. Napriek tomu, že občas má PLA problémy s deformovaním a krehkosťou, nový vysokokvalitný materiál od Verbatimu obsahuje špeciálne prísady od firmy Mitsubishi, takže prakticky eliminuje zmienené problémy a ponúka dlhšiu životnosť. Navyše je táto jedinečná kombinácia dostatočne mäkká na to, aby sa tlačené 3D predmety vyrobené z vysokokvalitného PLA od Verbatimu mohli obrúsiť šmirgľovým papierom na vytvorenie hladkého povrchu, čo je pri výrobe 3D objektov na expozičné účely kľúčovým prvkom.

Nové PET vlákno od Verbatimu tvorí stabilný a pritom ľahký plast, ktorý sa už hojne využíva na výrobu fľašového balenia nápojov. Dopyt po tomto materiáli v 3D polygrafickom priemysle rastie, najmä vďaka jeho jednoduchosti použitia, robustnosti (s pevnosťou v ťahu 70 Mpa*) a vysokej úrovni transparentnosti (optická priepustnosť 90 %). Používatelia ocenia na tlačených objektoch relatívnu hladkosť, stuhovitú textúru a atraktívne transparentný, trblietavý vzhľad.

„Novopredstavené vlákna sú vyrobené v Japonsku z vysokokvalitných materiálov podľa prísnych odborových štandardov. Pri ich výrobe sa použili veľmi pokročilé, patentované postupy, vďaka čomu dosahujú najlepšie možné výsledky v 3D tlači. Nové tlačové vlákna od Verbatimu majú absolútne konzistentnú kvalitu. Produkty majú takisto lepšie tolerancie, ľahko sa vytláčajú z cievok, a to bez rizika zablokovania alebo upchania v tlačiarni,“ vysvetľuje Rüdiger Theobald, marketingový riaditeľ spoločnosti Verbatim EMEA.

Nové vlákna od Verbatimu sú kompatibilné s takmer všetkými 3D tlačiarňami vrátane Ultimaker, Massportal, MakerBot, Leapfrog, RepRap derivátov a ďalej tých od Aye Aye Labs, Builder, iMaker, PrintrBot a mnohými ďalšími.