Snáď astronauti na stanici nemajú ponorkovú chorobu:-)

Zatiaľ čo zvyčajne býva na Medzinárodnej vesmírnej stanici (ISS) šesť až sedem členov posádky, aktuálne sa ich počet zvýšil až na 11. Je to v dôsledku príletu misie Axiom-2, ktorá na ISS dopravila štyroch nových astronautov.

V zásade ale nejde o nič mimoriadne. Počet ľudí na ISS sa v čase striedania posádok pravidelne zvyšuje a 11 členov posádky nie je nič, čo by stanica s viacerými modulmi určenými na prácu, oddych i zábavu nezvládla. Veď napokon v čase raketoplánov Space Shuttle bolo na ISS naraz až 13 ľudí, čo je doteraz najvyšší počet.

NASA konkrétne opisuje habitat, ktorý obieha Zem vo výške asi 400 kilometrov nad jej povrchom, ako väčší než dom so šiestimi spálňami, so šiestimi miestnosťami na spanie, tromi kúpeľňami, posilňovňou a 360-stupňovým panoramatickým oknom.

Aktuálny stav s 11 ľuďmi okrem toho ani nepotrvá dlho. Členovia misie Axiom-2 sa na ISS zdržia iba osem dní, hoci pôvodne mala trvať o dva dni dlhšie. K jej skráteniu ale prispel neskorší štart rakety Falcon 9 spoločnosti SpaceX, ktorá ich na ISS dopravila.

Práve nové súkromne financované vesmírne misie ponúkajú spôsob, ako sprístupniť kozmos väčšiemu počtu ľudí a zároveň pomáhajú NASA financovať údržbu a prevádzku ISS až do jej vyradenia z prevádzky. To je v súčasnosti stanovené na rok 2031, ale nie je vylúčené, že dôjde k predĺženiu životnosti celého komplexu, ako sa to už stalo v minulosti.

Zdroj: Digitaltrends.com

Prečítajte si tiež:

Značky:

Branislav Caban

Branislav Caban
Okrem technologických tém sa snažím prinášať aj tie so spravodajským nádychom a rôzne zaujímavosti. Moja e-mailová adresa je bcaban@touchit.sk.