SolarSack je cenovo dostupný a ekologický systém čistenia vody pre rozvojové regióny.

Bez pitnej vody žije vo Východnej Afrike viac ako 47 miliónov ľudí a až 80 % chorôb je výsledkom zlej hygieny. Tím dánskych študentov sa rozhodol vziať veci do vlastných rúk a vyvinul nové efektívne riešenie, ktoré by ľuďom v núdzi pomohlo zabezpečiť dostatok pitnej vody.

Zdroj: Engineers Australia

SolarSack je štvorlitrové vrecko, ktoré funguje na jednoduchom princípe. Naplní sa vodou a nechá sa vystavené po dobu štyroch hodín vplyvu priameho slnečného žiarenia. Využitím tepla zo slnka, konkrétne kombináciou UVA a UVB lúčov, vie eliminovať viac než 99,9 % patogénnych baktérií nachádzajúcich sa vo vode.

Obyvatelia tretieho sveta doposiaľ riešili nedostatok vody jej preváraním. Používali na to drevo a uhlie, čo však malo za následok zvýšenú likvidáciu lesov, preto cena paliva začala stúpať.

SolarSack na čistenie vody využíva slnečné svetlo, ktorého je v Afrike dostatok a je zadarmo. Navyše dokáže vyprodukovať až päťkrát viac pitnej vody než použitím uhlia. Opakovane ho možno využiť až 150-krát.

Zdroj: ClimateLaunchpad

Tvorcom tohto dômyselného riešenia sa podarilo udržať cenu produktu na hranici 1 dolára, pričom ide najmä od náklady na distribúciu. Výrobná cena jedného SolarSacku vychádza zhruba na 25 centov.

Systém SolarSack bol schválený aj Svetovou zdravotníckou organizáciou a doposiaľ bol testovaný v utečeneckých táboroch, dedinách a slumoch v Keni a Ugande.

Partnerom rubriky e-Zdravie je mobilná aplikácia Dôvera. Pre viac informácií kliknite sem.

Zdroj: Digital Trends

Značky: