Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Pokračujeme v sérii hackathonov, ktoré pomôžu úspešne digitalizovať Slovensko. Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR (MIRRI SR) spustí v decembri druhý hackathon, tentokrát na tému Digitálni seniori. Cieľom podujatia je navrhnúť riešenia, ktoré pomôžu staršej generácii lepšie porozumieť digitálnym technológiám a viac ich využívať.

„Po úspešnom prvom hackathone na boj proti dezinformáciám, do ktorého sa zapojili desiatky mladých talentovaných ľudí a tímov, pokračujeme ďalej. Téma ďalšej výzvy na inovatívne riešenia je zameraná na to, ako pomôcť seniorom lepšie a bezpečne sa orientovať v online priestore a motivovať ich, aby sa nebáli používať digitálne zariadenia. Aj vďaka týmto aktivitám pomáhame riešiť zložité problémy, ktorým naša spoločnosť čelí. Verím, že aj do tejto výzvy sa zapoja desiatky expertov, študentov a nadšencov v oblasti IT,“ povedala vicepremiérka a ministerka investícií Veronika Remišová.

Hackathon Digitálni seniori, ktorý MIRRI SR organizuje v spolupráci s Campus Cowork, sa uskutoční 9. – 10. decembra 2022 v Bratislave. Určený je pre všetkých, ktorí si chcú vyskúšať realizáciu a prezentáciu svojich nápadov v oblasti IT. Podmienkou je vek nad 18 rokov, výhodou sú skúsenosti s programovaním, dizajnom či vývojom aplikácií. Jednotlivci aj tímy sa môžu do 6. decembra registrovať na stránke hacknime.to, kde nájdu aj ďalšie užitočné informácie o projekte. Pre víťazné tímy je aj tentoraz pripravená finančná odmena vo výške 3 000, 2 000 a 1 000 eur a najlepší projekt získa podporu MIRRI SR pri uvádzaní riešenia do praxe.

Účastníci hackathonu budú počas dvoch dní navrhovať riešenia, ktoré seniorom pomôžu zorientovať sa vo svete online aplikácií a možností, ktoré tieto aplikácie prinášajú, a zároveň spopularizujú základné elektronické služby (komunikáciu s úradmi, zdravotnými poisťovňami, bankami…) spôsobom zrozumiteľným pre seniorov. Príkladom takýchto riešení je webová aplikácia alebo virtuálna hra.

„Dnes už nie je možné fungovať výlučne v offline svete, pretože spoločnosť sa digitalizuje čoraz viac. Seniori, ale aj rôzne iné skupiny ľudí sú dnes znevýhodnení v rôznych oblastiach svojho života iba tým, že majú nízke digitálne zručnosti. Aj preto na ministerstve informatizácie presadzujeme projekty, ktoré im pomôžu byť plnohodnotnou súčasťou online priestoru. Či už je to náš projekt na zlepšovanie digitálnych zručností seniorov alebo tento hackathon, ktorý aktuálne pripravujeme,“ dodala ministerka Remišová. Projekt „Zlepšovanie digitálnych zručností seniorov a distribúcia Senior-tabletov“ má za sebou úspešnú pilotnú fázu, počas ktorej bolo vyškolených viac ako 1 400 seniorov po celom Slovensku. Do roku 2026 MIRRI SR plánuje vyškoliť viac ako 172 000 seniorov a zdravotne znevýhodnených osôb.

MIRRI SR v októbri úspešne zrealizovalo prvý zo série hackathonov s názvom Hacknime dezinformácie. Na dvojdňovej akcii sa stretlo 12 tímov zložených zo 40 účastníkov. Odborná porota ohodnotila ako najlepšie projekty „Infomentor“ – vzdelávaciu aplikáciu na zvyšovanie mediálnej gramotnosti a podporu kritického myslenia mladých ľudí (tím „Pishkotky“), ďalej technologický plug-in na podporu vyhodnocovania dezinformácií a škodlivého obsahu na internete (tím „DEKK Inštitút“) a interaktívnu hru na vyhodnocovanie dopadov zlých rozhodnutí na základe dezinformácií v online priestore (tím „Incidental Minds“).

Sériu hackathonov pripravilo MIRRI SR v rámci Plánu obnovy a odolnosti SR.

ČO JE HACKATHON?

  • Jedinečné a nepretržité 24 – 48-hodinové podujatie, na ktorom v rámci intenzívnej spolupráce na špecifickom zadaní pracujú tímy softvérových nadšencov, programátorov, UX dizajnérov, študentov a podobne. Cieľom je priniesť digitálne riešenia vopred stanoveného problému.
  • MIRRI SR plánuje vyvinúť maximálne úsilie, aby podporilo aj samotnú implementáciu riešení.

Značky: