Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

V Bruseli sa podarilo presadiť slovenský návrh, aby sme mohli použiť eurofondy na pomoc ľuďom a firmám v čase energetickej krízy.

„Je to úspech a spoločná práca celého tímu vlády na čele s premiérom Eduardom Hegerom, že ťažkú situáciu a celoeurópsku energetickú krízu nám pomôžu zvládnuť aj eurofondy. Eurofondy budú môcť ísť na prevádzkové náklady pre malé a stredné podniky, na pomoc zraniteľným domácnostiam, napríklad formou energetických šekov alebo na schémy na udržanie pracovných miest,” uviedla vicepremiérka a ministerka investícií Veronika Remišová a podotkla, že tento úspech je výsledkom piatich mesiacov tvrdých rokovaní s Bruselom. 

Pri energetickej pomoci neplatí pravidlo, podľa ktorého vyspelé regióny nemajú nárok na podporu z eurofondov; pomoc tak bude možná aj pre obyvateľov a firmy v Bratislavskom kraji. Kompenzácie budú platiť aj spätne, a to od februára 2022. Všetky aktivity na boj s energetickou krízou – na pomoc ľuďom a firmám s nárastom cien energií – sa budú dať financovať zo všetkých typov fondov EÚ (ERDF, ESF alebo CF cez krížové financovanie). 

„Chceme, aby sa peniaze čím skôr dostali tam, kde ich ľudia potrebujú, návrh Komisie musí ešte schváliť Rada aj Európsky parlament. Vyzývam preto slovenských europoslancov, aby ukázali svoj vplyv a zasadili sa o to, aby europarlament tento pre Slovensko veľmi dôležitý návrh schválil čo najskôr. Po schválení legislatívy Európskym parlamentom môžeme pripraviť národné schémy z eurofondov,” uviedla vicepremiérka a poďakovala sa premiérovi s tým, že ten, kto tvrdí, že vláda nič nerobí, klame. „Robíme všetko preto tu aj v Bruseli, aby sme pomohli Slovensku zvládnuť túto ťažkú krízu,” ukončila vicepremiérka. 

Značky: