Doplnené 12. 1. 2016: Operačný systém je dostupný na stiahnutie. Ide o alpha verziu, ktorá je určená vývojárom a nadšencom a môže obsahovať chyby. Aby ste si systém mohli vyskúšať, budete potrebovať USB 3.0 kľúč s kapacitou aspoň 8 GB a systémom súborov FAT32. Pomocou oficiálneho nástroja si vytvoríte bootovateľný USB disk a nabootujete sa z neho pri spustení počítača. Vďaka tomu môžete využívať Remix OS spoločne so systémom, ktorý je vo vašom PC nainštalovaný.

Android, ako ho nepoznáte.

Spoločnosť Jide založili traja bývalí zamestnanci Googlu. Tí pred rokom predstavili kópiu tabletu Microsoft Surface s operačným systémom Android a tento rok uvedú na trh svoj vlastný operačný systém. Nazýva sa Remix OS a kombinuje to najlepšie zo systémov Android a Windows.

Remix OS je vo svojej podstate operačný systém Android. Spustíte na ňom Android aplikácie a k dispozícii máte aj ďalšie funkcie, ktoré poznáte z mobilných zariadení. Používateľské rozhranie je však na nepoznanie – obsahuje okná, ponuku štart aj bočný panel s notifikáciami, ako ho poznáte zo systému Windows 10. Operačný systém je predinštalovaný v zariadení Remix Mini, ktorý pripomína malý set-top box. Takisto však bude čoskoro dostupný vo verzii pre počítače a niektoré zariadenia Mac. Oficiálna stránka udáva dostupnosť v polovici januára.

Musíme uznať, že Remix OS vyzerá na fotkách atraktívne a je škoda, že niečo takéto nevymyslel priamo Google. Remix totiž pôsobí na prvý pohľad univerzálnejšie ako Chrome OS. Uvidíme, či tento názor zmeníme po vyskúšaní finálnej verzie systému. Tú si budete môcť stiahnuť v polovici januára z oficiálnych stránok. Systém bude k dispozícii zadarmo.

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit