Spoločnosť Lenovo Slovakia sme navštívili na výročnom mítingu v hoteli Kaskády a túto príležitosť sme využili na to, aby sme zistili, ako je na tom táto firma. Hovorili sme s riaditeľom firmy Lenovo Slovakia, Vladimírom Varzalym (VV).

TI: Ako sa vám darí na Slovensku?

VV: Na Slovensku je všetko v poriadku a už viac ako 2 roky sme s podielom na trhu viac ako 30 % jednotkou na trhu počítačov a notebookov. Sme už tiež stabilná jednotka v tabletoch s viac ako 25 % podielom na trhu. V prípade smartfónov sme dosiahli veľmi rýchly nárast a aktuálne sme dvojka na našom trhu a tu odhadujeme podiel na trhu okolo 20 %. Štvrtá divízia predstavuje servery, kde sa to viac-menej rozvíja a aktuálne prechádzame istými organizačnými zmenami. Tu máme podiel na trhu niekde okolo 15 %.

TI: Ako je možné dosiahnuť a aj udržať takéto pekné čísla?

VV: No v počítačoch je to už tradícia, to je náš stabilný pilier. Tu veľmi dobre poznáme trh, počúvame našich zákazníkov a máme veľmi dobrú spoluprácu s našimi distribútormi aj s partnermi. Lenovo je navyše veľmi dobre etablovaná značka na slovenskom trhu. Napriek tomu sú stále oblasti, na ktoré sa chceme ešte viac zamerať. Sem patrí napr. gaming, kde chceme byť s produktami Legion veľmi silní. Možno, že tu prichádzame na trh trochu neskôr ako ostatní. Ale to bolo vždy tak, že keď sa Lenovo do niečoho „obulo“, tak bolo veľmi úspešné.

Vladimír Varzaly, riaditeľ Lenovo Slovakia

TI: To bolo vidieť aj na smartfónoch, kde ste prišli neskôr ako ostatní a súčasný podiel je úctyhodný. Budete chcieť atakovať úplné prvenstvo?

VV: No, je to otázka. Telko operátori sú veľmi silní a práve oni dosť ovplyvňujú to, aké značky smartfónov sa predávajú. Tu nám chvíľu trvalo, kým sme získali všetky kontrakty potrebné na predaj u veľkých operátorov. Nie je to ľahký biznis, ale ja som zaň veľmi rád, keďže práve také koncové zariadenia ako smartfóny dokážu veľmi zviditeľniť značku. A práve na našich začiatkoch v smartfónoch nám pomohla znalosť značky Lenovo. Aj preto taký rýchly nárast napr. aj na slovenskom trhu. Stále máme vysoký nárast, lebo do tejto oblasti investujeme dosť veľa napr. v oblasti marketingu a tiež tým, že sme viditeľní u telko operátorov. Dnes nám práve smartfóny pomáhajú budovať značku ďalej.

TI: Ako je to u úplne nových produktov, ako je napr. Lenovo Yoga Book. Takýto produkt predtým neexistoval, nikto predtým nemal virtuálnu klávesnicu vyhotovenú vlastne ako veľký touchpad. Ako je to byť pionierom napr. aj na slovenskom trhu?

VV: Ja si myslím, že Slováci radi vidia a akceptujú inovácie, sú ochotní nakupovať na základe emócií. K takémuto novému produktu treba nájsť koncového zákazníka, takú správnu skupinu a zamerať sa na ňu, dobre to spropagovať a vtedy viete byť úspešní. Konkrétne v prípade produktu Yoga Book sme mali hneď od začiatku veľké ohlasy. Je to totiž nielen produkt pre koncových používateľov, ale uplatní sa aj vo firemnom prostredí. Aktuálne sa pripravujú niektoré projektory, ktoré veľmi dobre využijú jeho zvláštnu funkcionalitu. Myslím si tak, že budeme svedkami úspešných prípadových štúdií.

V biznise sú podstatné dobré vzťahy s partnermi

TI: A čo taký tablet Lenovo Yoga, ktorý celkom jasne definoval úplne nový dizajn tabletov. Inak sa držal v ruke a dal sa zavesiť aj na vešiak. A priniesol aj veľmi dlhú výdrž na batériu. Ako sa to ujalo?

VV: Celkovo tá podznačka Yoga zarezonovala u zákazníkov, a to nielen na Slovensku, ale aj celosvetovo. Dnes už má Yoga stabilné miesto a Yoga už nie je len spôsob cvičenia, ale aj produkty od Lenova. Ak sa povie Lenovo Yoga alebo Yoga Book, tak je jasné, že ide o produkt s mnohými spôsobmi používania. Osobne si myslím, že v tabletoch nemá Yoga konkurenciu. Nikto nepredstavil niečo lepšie a je to úplne unikátny produkt. V oblasti počítačov vidíme nasledovníkov, ktorí sa nás neúspešne snažia dohnať.

TI: V oblasti smartfónov sme išli hlavne zo začiatku cestou, že ste uviedli telefón za veľmi dobrú cenu s dobrými parametrami a predovšetkým výkonnou batériou. A neskôr sa to vyvinulo už aj do drahších produktov s cenovkou cez 300 eur. Ako sa darí Lenovu predávať telefóny nad touto cenovou hranicou?

VV: Opäť platí, že inovácie dokážu u slovenského zákazníka zarezonovať. Upozorňujem na produkt Lenovo Moto Z, čo je niečo, čo nemá konkurenciu. Máme unikátnu koncepciu ľahko vymeniteľných modulov a tých modulov je dnes už naozaj veľa. Konkurencia to skúšala dosť kostrbatým spôsobom a nikto nedosiahol taký používateľský zážitok, aký prináša práve Lenovo Moto Z. Inovácia, ktorú prináša Moto Z je ľahko použiteľná a pritom je to otvorená platforma, ktorá sa ďalej rozvíja. Neostali sme len pri projektore, fotoaparáte Hasselblad, rozširujúcej batérii či kvalitnom reproduktore JBL. Známe sú rozšírenia, ktoré z Moto Z urobia hernú konzolu a ďalšie sa pripravujú. Takéto inovatívne produkty sa potom dajú predávať aj za vyššiu cenu.

TI: Ako si vyberáte svojich spolupracovníkov?

VV: Vyberáme si do tímu ľudí, ktorí dokážu pracovať samostatne. Možno v prvých rokoch potrebujú nejaké vedenie, ale potom už stačí len udávať len smer. Osobne veľa cestujem. Preto tím musí vedieť pracovať samostatne a ja mu verím. Každý člen tímu, ktorý prišiel do firmy v posledných 5 rokoch veľmi dobre zapadol a na to som veľmi hrdý.

Za TOUCHIT sa rozprával Ondrej Macko

Tento článok vyšiel aj v tlačenom júnovom vydaní TOUCHIT č. 6/2017, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.