Mobilné bankovníctvo od Tatra banky obsahuje aj položku MaFIN. Aj keď to znie ako maškrta, v skutočnosti ide o manažment financií. Práve táto časť je v najnovšej verzii mobilného bankovníctva od Tatra banky vylepšená a nás zaujímalo ako. Preto sme navštívili Lukáša Mochňáka, ktorý je šéfom vývoja mobilného bankovníctva a on nám ukázal detaily zmien v Spending reporte. Práve táto časť vám pomôže k tomu, aby ste si našetrili na splnenie svojich snov.

MaFIN poskytuje pohľad na používateľove financie z pohľadu minulosti vo forme Spending reportu, kde má prehľad o svojich výdavkoch. Ďalší modul v MaFIN – Majetok a záväzky – potom obsahuje prehľad aktuálnych majetkov a záväzkov. Sú tu aj úvery  a depozitá. Poslednou funkcionalitou v prípade MaFIN sú Ciele. Tu si nastavíte svoje ciele do budúcnosti, ktoré vám mobilné bankovníctvo od Tatra banky pomôže splniť. Máte aj prehľad o tom, ako plníte jednotlivé ciele.

V prípade Spending reportu, ktorý je podstatne vylepšený – má podobu koláčového grafu a názorne poskytuje prehľad o vašich výdavkoch. Zároveň ich automaticky kategorizuje do prehľadných kategórií. Ak miniete napr. z kreditnej karty viac ako ste si naplánovali, Spending report vám to hneď ukáže a signalizuje prekročený rozpočet. Po novom si môžu klienti transakcie rozdeliť. Napr. pri výbere z bankomatu väčšej hotovosti, ktorú minie na rôzne účely. Preto si to používateľ môže rozdeliť. Napr. v prípade 30 eurového výberu z banky určeného na prepis auta sa dá teraz výdavok rozdeliť na 20 eur poplatok za skutočný prepis auta a 10 eur sme minuli napr. na obed. Teraz si tak môžete viesť presnú evidenciu, na čo naozaj míňate a kde vaše peniaze smerujú.

Spending Report s koláčovým grafom vašich výdavkov

Všetky transakcie si teraz môžu klienti zoradiť od najvyššej po najmenšiu, čo prispieva k lepšej orientácii. Zároveň sa dajú transakcie presúvať do iných kategórií. Ak napr. systém nezaradí niektorú kategóriu správne, dá sa manuálne presunúť a to buď ako jednu transakciu alebo skupinovo.

V prípade Spending reportu sa dajú výdavky sledovať v dlhodobom meradle, napr. na kvartálnej báze alebo za zvolené obdobie. Tento pohľad sa dá ďalej zacieliť na vybranú kategóriu. Dá sa tak udržať prehľad o tom, na čo človek míňa a lepšie tak nastaviť rozpočet.

Jednotlivé kategórie sa teraz dajú sledovať aj dlhodobo

V časti Majetok a záväzky vidíme v grafickej podobe prehľad o majetkoch a na druhej strane aj záväzkov. Napr. ak je v majetku byt, môže byť k nemu priradená aj hypotéka. Teraz sa teda dajú lepšie sledovať financie, ktoré sú na jednej strane majetkom, ale zároveň sú aj výdavkom. Nové mobilné bankovníctvo vám tieto financie zobrazuje v prehľadnej podobe.

Do mobilného bankovníctva od Tatra banky môžete zaradiť aj produkty iných bánk a rovnako aj hotovosť, ktorú môžu vlastniť. To znamená že mobilné bankovníctvo teraz dokáže pokryť celý majetok používateľa.

Funkcionalita Ciele umožňuje napr. systematicky si nasporiť na auto. Pričom určujete cieľovú sumu a tiež termín, kedy má byť táto suma nasporená. K Cieľu sa potom priraďujú produkty Tatra banky alebo produkty iných bánk či hotovosť a určiť čiastku, ktorá sa bude mesačne sporiť na tento cieľ. Pokiaľ nie je dostatok zdroj, je možné kontaktovať službu Dialóg, ktorá poskytne ďalšie možnosti. Plnenie cieľa je možné opäť prehľadne sledovať.

Takto sledujete ako sa plnia vaše ciele

Na to, aby mal používateľ všetky ciele alebo aj výdavky či majetok a záväzky hneď na očiach, je možné prispôsobiť úvodnú obrazovku mobilného bankovníctva.

Úprava domovskej stránky mobilného bankovníctva

Viac informácií o službe MaFIN nájdete tu>>

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.