Počas pobytu na Malorke sme testovali nekompromisný nástroj na tvorbu profesionálneho videa – fotoaparát Panasonic Lumix GH5S. Je to úplne iný fotoaparát ako je GH5 a údajne sa uvedením GH5S neznížil predaj GH5. 

Hlavné črty GH5S:

  • Prvá bezzrkadlovka s rozlíšením Cinema 4K 60p / 50p
  • Mimoriadne vysoká citlivosť pre tmavé scény a 4K HDR
  • Obrazová kvalita 4:2:2 10bit s neobmedzenou dĺžkou záznamu
  • Chýbajúca stabilizácia vo fotoaparáte, spoľahnúť sa musíte napr. na statív alebo gimbál

Pozrite si zábery, ktoré sme s týmto fotoaparátom nakrútili a ako sa líši fotoaparát GH5S od GH5. Realizovali sme ich so statívom aj bez neho, fotoaparátom hýbali aj rýchlejšie ako sme mali, privstali si a nakrútili zábery pri nízkej úrovni svetla. Využili sme zabudovaný mikrofón a aj externý mikrofón pripojený do 3,5 mm jacku.

 Vysoká citlivosť vďaka novému snímaču

Hlavným účelom Panasonic LUMIX GH5S je natáčať videozáznamy s vysokou citlivosťou v maximálnej obrazovej kvalite, za čím je nový snímač Digital Live MOS s rozlíšením 10,2 MPix a technológiou Dual Native ISO v kombinácii s obrazovým procesorom Venus Engine. Technológia Dual Native ISO delí hodnoty ISO na dva segmenty – na citlivosť nízku (LOW, ISO 160-800) a vysokú (HIGH, ISO 800-51200). Podobný systém poznáme z profesionálnych kamier Panasonic Varicam.

Pri bežných snímačoch sa množstvo šumu plynulo zvyšuje už od základnej, tj. najnižšej hodnoty ISO, avšak pri technológií Dual Native ISO tvorí pri vyššej citlivosti túto základnú hodnotu až ISO 800, čo hladinu šumu výrazne znižuje. Výsledkom je okrem iného mimoriadne veľká citlivosť ISO 51200.

Snímač a obrazový procesor Venus Engine dokážu načítať digitálny signál v plnom rozlíšení vysokou rýchlosťou z celej plochy, takže výsledkom je vynikajúci obraz v každej časti záznamu.

Vynikajúca kvalita videozáznamov spĺňa profesionálne kritériá

Panasonic LUMIX GH5S zvláda natáčanie v rozlíšení 4K frekvenciou 60p/50p, a dokonca aj v rozlíšení C4K pri rovnakej frekvencii. Pri natáčaní podporuje profesionálny filmársky štandard 4: 2: 2 10-bit, čo výrazne vylepšuje verné farebné podanie. Vybrať si môžete medzi formátmi MOV, MP4, AVCHD Progressive a AVCHD pri rôznej frekvencii, odpadajú tiež limity pre dĺžku záznamu ako vo Full-HD, tak vo 4K.

Ak do terénu, tak len s gimbálom. Stabilizácia síce v objektív je, ale nie je to dostatočne účinné na luxusné videá

Filmárom systém ponúka frekvencie 59,94 Hz, 50 Hz alebo 24 Hz. Výsledný obraz tak viac zodpovedá tomu, ako vníma okolie ľudské oko. Pri natáčaní videozáznamov využíva systém vlastnú gama krivku kompatibilnú so štandardom ITU-R BT.2100, v ponuke obrazových štýlov možno teraz zvoliť režim Hybrid Log Gamma (HLG). Ten možno využiť nielen v 4K a Full-HD, ale aj v 10-bitových režimoch. .

Priamo vo fotoaparáte je preinštalovaný režim V-LogL, netreba ho dodatočne dokupovať ako pri fotoaparáte GH5. Jeho použitie rozširuje flexibilné možnosti pri natáčaní a tiež posilňuje dynamický rozsah farieb pri následnom spracovaní záznamu v grafickom programe. V-LogL ponúka rozsah zodpovedajúci 12 EV. Taktiež tu nájdeme predinštalovanú LUT tabuľku so štandardom Rec.709 . K dispozícii sú aj profesionálne pôsobiace filmové režimy Cinelike D a Cinelike V s podobnými vlastnosťami gama hodnôt. Okrem toho je v ponuke aj štandard Like709 kompatibilný so štandardom HDTV. Ako V-LogL, tak aj Like709 je možné taktiež používať vo fotografickom režime pri tvorbe časozberných záberov (Time Lapse).

Ak fotíte do V-LOG, buďte si istí, že ho viete spracovať. Originál príliš efektne nevyzerá a to sa týka fotiek i videa

Okrem toho je LUMIX GH5S kompatibilný aj so systémom Time Code IN/OUT. Ak nastavíme synchronizáciu časového kódu prostredníctvom synchronizačného XLR terminálu s použitím BNC kábla, je potom možné ľahko strihať videozáznam nelineárne, prípadne synchronizovane upravovať záznam natočený viac prístrojmi. Okrem linkového vstupu je k dispozícii konektor pre 3,5 mm pre externý mikrofón.

Nezabudnite na externý mikrofón

K dispozícii sú aj praktické pomôcky ako Waveform Monitor alebo Vector Scope. Prenos dát prebieha cez štandardný HDMI port typu A. Kábel je možné pri pripojení mechanicky zamknúť, aby v teréne nedošlo k odpojeniu a strate dát.

Fototenie náročnej scény s vysokým kontrastom svetla a tieňa (Catedral Mallorca)

Okrem toho je Panasonic LUMIX GH5S vybavený aj špeciálnym mikrofónom, ktorý vie monitorovať a následne odstrániť hluk spôsobený mechanickou činnosťou prístroja a objektívu. Výsledkom je zníženie mechanického hluku o 10 dB a veľmi kvalitný čistý zvuk.

Rýchle a presné automatické zaostrovanie a spoľahlivé sledovanie objektov v pohybe

Technológia DFD (Depth From Defocus) meria vzdialenosť objektu porovnaním dvoch záberov s odlišnou rovinou ostrosti, pričom berie do úvahy optické vlastnosti aktuálne používaného objektívu. Panasonic túto technológiu kombinuje s ostrením metódou porovnávania kontrastu, čo znamená rýchle a hlavne presné zaostrenie aj v zložitých podmienkach. GH5S stabilne ostrí rýchlosťou cca 0,07 s a zvláda tiež rýchle sekvenčné snímanie (12 fps pri AF-S a 8 fps pri priebežnom AF-C) v RAW formáte v 12-bitovej hĺbke, resp. 11/7 snímok za sekundu v hĺbke 14-bit. Technológia DFD navyše výrazne vylepšuje výkon a presnosť systému pri sledovaní pohybujúcich sa objektov.

S výklopným displejom sa dá urobiť aj selfie fotografia

V slabom svetle zvláda LUMIX GH5S automaticky ostriť až do hodnoty -5 EV. Okrem bežného rozpoznávania tváre a očí dokáže rozoznať aj ľudské telo. K dispozícii je celkom 225 ostriacich zón, systém kontinuálneho ostrenia, ostrenie na jediný bod a ostrenie do ľubovoľného miesta na displeji. Ostrenie je teraz veľmi jednoduché – slúži k nemu joystick pod pravým palcom, takže môžete ostriť úplne poslepiačky a očami pritom sledovať fotografovanú scénu.

V režime 4K PHOTO fotoaparát kontinuálne natáča v rozlíšení cca 8 megapixelov rýchlosťou 60 obr/s a ​​jednotlivé okienka možno použiť ako samostatné fotografie. Možno vyberať medzi tromi spôsobmi záznamu:

4K Burst (Štart/Stop) a 4K Pre-burst (dôjde k uloženiu záznamu už cca 1s pred samotným stlačením spúšte). Pri fotografovaní tieto režimy veľmi dobre dopĺňajú štandardné sekvenčné snímanie v plnom rozlíšení.

Ranné fotografovanie úsvitu

Spoľahlivé odolné vyhotovenie pre fotografovanie v náročnom teréne

Pri fotoaparáte týchto kvalít záleží aj na odolnosti, aby vydržal náročnú prácu v teréne. Panasonic GH5S má predné aj zadné šasi vyrobené z horčíkovej zliatiny a je odolný nielen proti vlhkosti, ale aj proti prachu a mrazu až do -10 °C.

Uzávierka je testovaná na 200 000 cyklov. Najkratší expozičný čas predstavuje 1/8000 s, vďaka čomu je možné nielen dokonale „zmraziť“ aj rýchly pohyb, ale aj fotografovať v plnom slnečnom svetle s minimálnym clonovým číslom a tak efektne rozmazať pozadie za ústredným motívom. Synchronizačný čas blesku dosahuje štandardné hodnoty 1/250 s.

Ak to myslíte s videom seriózne, bude treba aj externý nahrávací systém, napr. od TASCAM

LUMIX GH5S ponúka dva sloty na pamäťové karty SD, vrátane najnovších rýchlych vysokokapacitných typov UHS-II a Video Speed ​​Class 60. Používatelia môžu voliť medzi tromi spôsobmi ukladania fotografií a záznamov: Relay Recording, Backup Recording a Allocation Recording. Režim Allocation Recording znamená, že užívateľ sám určuje, kam sa jednotlivé typy dát (RAW, JPG, 4K PHOTO, video a pod.) ukladajú.

Okrem toho je Panasonic GH5S vybavený veľkým elektronickým hľadáčikom s vysokým pomerom zobrazenia. Hľadáčik typu OLED má rozlíšenie 3 680 000 bodov a pokrýva 100% záberu.

Displej na zadnej strane má dotykové ovládanie, výklopnú konštrukciu, uhlopriečku 8,2 cm, pomer strán 3: 2 a rozlíšenie 1,62 megapixelu. Okrem toho ponúka 100% pokrytie scény. Využíva nielen klasické RGB matice (červené, zelené a modré pixely), ale aj pixely bielej, čo vylepšuje viditeľnosť za slnečného počasia v exteriéri. Je výklopný o 270°, čo uľahčuje fotografovanie a natáčanie z rôznych uhlov. Do výbavy patrí aj nočný režim so slabším podsvietením, takže vás ani po dlhšom sledovaní nezačnú bolieť oči.

Takéto je teraz postavenie GH5S v rámci bezzrkadloviek od Panasonicu

Možnosti rozšírenia pre každý typ práce

Bluetooth 4.2 a Wi-Fi 5 GHz (IEEE802.11ac)* / 2,4 GHz (IEEE802.11b / g / n)

Panasonic LUMIX GH5S je vybavený technológiami Bluetooth a Wi-Fi, čo znamená pohodlnejšie ovládanie a možnosť okamžitého a ľahkého zdieľania snímok aj videozáznamov. Po bezdrôtovom pripojení k telefónu alebo tabletu s aplikáciou Panasonic Image App (pre iOS a Android) možno mobilné zariadenia používať ako diaľkové ovládanie pri fotografovaní, na natáčanie alebo prezeranie snímok a záznamov. V aplikácii je možné tiež nastaviť kvalitu snímok pri zdieľaní. Vďaka podpore Bluetooth 4.2 (BLE: Bluetooth Low Energy) môže fotoaparát udržiavať konštantné spojenie s telefónom alebo tabletom a pritom spotrebovávať len minimum energie. Do fotografií sa automaticky zapisujú geotagy čiže zemepisné súradnice. Pomocou mobilných zariadení možno kopírovať aj používateľské nastavenia do iných modelov GH5S.

Pri pripojení cez Wi-Fi je možné voliť medzi frekvenciou 5 GHz (IEEE802.11ac) a konvenčnejšou 2,4 GHz (IEEE 802.11b / g / n). To umožňuje pripojenie nielen k telefónu/tabletu, ale aj k iným blízkym zariadením. Pri využití technológie 5 GHz je dátový prenos rýchlejší.

Voliteľné príslušenstvo

Batériový grip DMW-BGGH5

LUMIX GH5S možno doplniť batériovým gripom DMW-BGGH5. Má veľmi podobné ovládanie ako samotný fotoaparát a tým pádom výrazne uľahčuje fotografovanie na výšku. Nechýba ani joystick, s ktorým je ovládanie GH5 naozaj intuitívne. Pri použití dvoch batérií – jednej v tele a druhej v gripe – sa navyše dvojnásobne predlžuje doba fotografovania na jedno nabitie. Grip je určený výhradne pre LUMIX GH5/GH5S a podobne ako fotoaparát ponúka prevedenie odolné proti vlhkosti, prachu i mrazu.

XLR port DMW-XLR1 pre externý mikrofón

Port DMW-XLR1 slúži pre pripojenie externých mikrofónov s bežným konektorom XLR. Výrazne rozširuje možnosti pri nahrávaní kvalitného zvuku, pretože umožňuje natáčanie v 4K so zvukom 96 kHz / 24 bit vo vysokom rozlíšení. Externý mikrofón sa výborne hodí predovšetkým na postsynchróny. Samostatné ovládacie prvky umožňujú rýchle a jednoduché nastavenie.

Aplikácia XLR bloku na použitie mikrofónov

Nabíjačka DMW-BTC13

DMW-BTC13 umožňuje rýchle dobíjanie z bežnej zásuvky, napájací kábel je súčasťou základného balenia.

Príklady fotografií realizovaných na Malorke s GH5S

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.