Zaujímavá skratka IOMO predstavuje národný projekt integrovaných obslužných služieb občana. Ide vlastne o pracoviská, ktoré sú určené občanom, ktoré nebudú môcť využívať elektronické služby štátu. Napr. nemajú doma počítač, pripojenie na internet alebo dostatok počítačových zručností, ale rovnako ide aj o ľudí, ktorí nemajú elektronický občiansky preukaz alebo zaručený elektronický podpis, či čítačku čipových kariet.

IOMO_nowat

Zdroj: http://www.plaut.sk/

Takéto pracoviská budú vytvorené po celom Slovensku, dôraz je aj na malé mestečká a obce, kde je pravdepodobné, že sa ľudia s takýmito požiadavkami vyskytujú najčastejšie. Integrované obslužné miesta budú poskytovať občanom možnosť vybaviť si vybrané služby štátu elektronicky s asistenciou. Cieľom je vytvorenie siete 1200 integrovaných obslužných miest občana (IOMO) a dosiahnutie 85 % pokrytia Slovenska. Prevádzkovateľmi IOMO budú Slovenská pošta, Ministerstvo vnútra SR a mestá a obce reprezentované Združením miest a obcí Slovenska.

Partner MF SR Slovenská pošta* ZMOS MV SR SPOLU
Počet prevádzkární0600519811200

Čo bude môcť občan vybaviť na IOMO?

Od štartu projektu sa bude dať vybaviť:

  1. Výpis/odpis z registra trestov
  2. Výpis z listu vlastníctva
  3. Výpis z Obchodného registra

Postupne bude ponuka služieb rozširovaná podľa toho, ktoré služby budú pre občanov najviac zaujímavé a pre prevádzky finančne najefektívnejšie.

Obec získa na prevádzku IOMO:  Počítač, 2 kusy monitorov, tlačiareň, scanner a čítačky eID. Dva monitory sú potrebné preto, aby občan videl, čo úradník s jeho údajmi robí. Takéto služby už fungujú na Slovenskej pošte.

IOMOMapa_nowat.jpg

Čo sa platí za takéto služby?

Pri elektronických službách sa sadzobník služieb znižuje na polovicu. V tomto prípade tomu tak však nie je, lebo ide o asistovanú službu,ktorú prevádzkujú napr. obce. Budúci sadzobník za služby poskytované cez Národný projekt IOMO bude vychádzať z cien, za ktoré momentálne služby poskytuje Slovenská pošta. Tie sú nasledovné:

SlužbaPoplatok za výpisAsistovaná služba IOMO vrátane DPHCelková cena služby vrátane DPH
Výpis/odpis z registra trestov na právne účely4,00 €2,00 €6,00 €
Výpis z obchodného registra na právne účely3,90 €3,90 €
Výpis z listu vlastníctva na právne účely4,00 €4,00 €8,00 €

Aké iné doplnkové služby môže obec cez IOM ponúkať občanom?

  • Tlač, skenovanie a kopírovanie dokumentov (v Českej republike pri podobných službách Czech Point je uvedené poskytované v cene  0,5 € za A4)
  • Zaručená konverzia dokumentov z elektronickej formy do papierovej (vytlačenie dokumentu) a opačne (nascanovenie)
  • Kontrola a sprístupnenie obsahu elektronickej schránky
  • Overená kópia dokumentu papier – papier

Aké sú očakávané benefity projektu IOMO pre občana?

  • Služby štátu má občan bližšie k bydlisku a nemusí nikam cestovať
  • Viac služieb vybaví na jednom mieste – ušetrí čas a dopravné náklady
  • Pri vybavovaní mu asistuje pracovník IOMO
  • Získava pozitívny vzťah k obci – všetko nájde doma

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.