Spoločnosť Virgit Orbit je možno trochu v tieni známejšieho SpaceX, ale aj jej sa darí dosahovať nové méty.

Jednou zo zatiaľ posledných je vypustenie siedmich satelitov pomocou svojej rakety LauncherOne počas jej úplne prvého nočného štartu. Na rozdiel napríklad od spomínaného SpaceX však Virgin Orbit nepoužíva na štart zo zemského povrchu prvý stupeň rakety, resp. pomocné raketové motory, ale špeciálne upravené nosné lietadlo Boeing 747, nazvané Cosmic Girl.

Raketa LauncherOne bola pripevnená pod jedným z jeho krídiel a lietadlo ju z leteckého a vesmírneho strediska Mojave v Kalifornii vynieslo do výšky zhruba desiatich kilometrov. Tam sa raketa od lietadla odpútala a dokončila misiu za pomoci vlastných motorov.

Lietadlo Cosmic Girl má pod ľavým krídlom pripevnenú raketu LauncherOne

Počas aktuálnej misie, nazvanej podľa piesne speváčky Pauly Abdul Straight Up, vyniesla nosná raketa LauncherOne na nízku obežnú dráhu celkovo sedem satelitov rôznych amerických vládnych agentúr. Bola medzi nimi napríklad malá družica Compact Total Irradiance Monitor-Flight Demonstration (CTIM). Jej úlohou je merať, aký celkový objem energie prichádza zo Slnka na Zem. Získané údaje môžu pomôcť pri modelovaní globálnej klímy, hlavne v kontexte súčasných klimatických zmien.

Misia Straight Up je zatiaľ štvrtým úspešným letom spoločnosti Virgin Orbit do vesmíru. Všetky boli realizované z južnej Kalifornie, ale koncom roka 2022 plánuje spoločnosť, vlastnená britským miliardárom Richardom Bransonom, štart aj z anglického Cornwallu.

Zdroje: Virginorbit.com, Theverge.com, digitaltrends.com

Značky:

Branislav Caban

Branislav Caban
Okrem technologických tém sa snažím prinášať aj tie so spravodajským nádychom a rôzne zaujímavosti. Moja e-mailová adresa je bcaban@touchit.sk.